10 november 2023

Lucy van Hanneke Meier

‘Lucy’ is een dystopisch verhaal, dat mij ook een beetje deed denken aan de serie ‘Squid Game’. Het is opgeknipt in drie delen, maar het is bij elkaar een volledige thriller.

Na de dood van haar man probeert Lucy het te redden met haar zoontje Alec. Ze is dol op games en houdt van een uitdaging. Lucy geeft zich op als kandidaat voor het spelprogramma Bloed, als ze dat wint ontvangt ze 1 miljoen e-credits. Maar als ze eenmaal het contract getekend belandt ze in een spel dat draait om leven en dood…

In de verre toekomst

‘Lucy’ speelt zich af in de toekomst. Er is digitaal geld en sommige mensen hebben zelfs een camera in hun oog laten implanteren zodat ze constant beelden uit kunnen zenden over hun leven. Het spelprogramma Bloed kent vele fans! Het is een interactief spel. Lucy denkt eerst dat een strategisch spel is, maar nadat ze het contract getekend heeft zit ze als een rat in de val. Er is geen weg terug en haar leven staat letterlijk op het spel. Ze is radeloos, want het laatste wat ze wil is haar zoontje Alec kwijtraken. De enige oplossing is dan ook het spel winnen, maar dat willen de andere kandidaten natuurlijk ook!

Hanneke Meier weet snel en levendig een dystopische wereld te schetsen waar ik liever niet in wil leven. Het spel dat gespeeld wordt is gruwelijk, maar tegelijkertijd ben je als lezer ook erg nieuwsgierig naar deze show en net als het publiek wil je weten wie doorgaat naar de volgende ronde. Dit deed me denken aan het gevoel dat ik ook had bij het lezen van ‘De Hongerspelen’ van Suzanne Collins.

Liefde, dood en hoop

In het verhaal is ook ruimte voor liefde. En hoewel Lucy keihard kan zijn, is ze ook erg gevoelig en haar hoop om te winnen sleept haar erdoorheen. Juist door te spelen met al die gevoelens wordt het verhaal ook meeslepend. Wat me ook opviel aan dit verhaal was dat mensen vrijwel al hun privacy opgegeven hebben. Alles wordt gefilmd, gehoord en iedereen is steeds te traceren. De camera’s in het oog geïmplanteerd vond ik creepy, maar tegelijkertijd wel een goed aspect in dit verhaal.

Het spel wordt goed uitgelegd en als lezer kun je het goed volgen. Ik vind het persoonlijk jammer dat het in drie delen is opgeknipt, het hoort eigenlijk allemaal bij elkaar in één boek, maar wat er nog niet is kan nog komen natuurlijk. Het is een aanrader voor mensen die ook fan zijn van ‘Squid Game’ en ‘De hongerspelen’.