25 februari 2024

Mailen met Jacobine van den Hoek

Jacobine van de Hoek schrijft historische romans! Ze debuteerde met ‘Zondebok’ en ondertussen ligt haar derde roman in de winkels. Daar wou ik meer over weten!

Haar derde roman gaat over Madame Tussaud, oftewel: Marie Tussaud. Ik was benieuwd waarom Jacobine juist een roman over deze vrouw heeft geschreven. Het blijkt dat Jacobine graag over sterke vrouwen schrijft. Naast geschiedenis heeft Jacobine van den Hoek nog een andere interesse: zwemmen in open water. En ook daar komen we nog even op terug!

Je bent bekend met historische roman, waarom ben je zo dol op dit genre?

Zelf heb ik altijd veel historische fictie gelezen. Dat begon natuurlijk met de boeken van Thea Beckman, Jan Terlouw en Evert Hartman. Die heb ik verslonden! Ik vond het heerlijk om terug in de tijd te gaan en via de personages te ervaren hoe het er toen aan toe ging.

Toen Simone van der Vlugt in 2015 opperde om ook historische romans te gaan schrijven – ze begeleidde mij op dat moment nadat ik een thriller had geschreven – hoefde ik daar slechts enkele seconden over na te denken. Ik wist meteen dat het schrijven van historische fictie iets is wat bij mij past. Ik houd ervan om verhalen uit onze geschiedenis te verpakken in een soepel, spannende en makkelijk leesbare roman. Op die manier geef ik lezers een breder wereldbeeld en mogelijk ontstaat er door deze verhalen iets meer begrip voor terugkerende elementen uit onze geschiedenis.

Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven over Marie Tussaud?

Na mijn tweede boek De roos van Napoleon, een historische roman over de eerste vrouw van Napoleon, Joséphine, overwoog ik een vervolg te schrijven. Toch struinde ik op internet en las ik artikelen over bijzondere (sterke) vrouwen uit ons verleden. Via Historiek vond ik een artikel over Madame Tussaud. Uiteraard kende ik haar naam, maar ik was blij verrast door haar bijzondere leven.

Dat Madame Tussaud in dezelfde tijd heeft geleefd als Joséphine en dat ze zelfs in dezelfde gevangenis hebben gezeten, dat overtuigde mij om me op Marie Tussaud te richten. Ik wilde laten zien dat de Franse Revolutie door iedereen anders is beleefd én dat het perspectief op een bepaalde historische periode belangrijk is.

Hoeveel tijd investeer jij in de research?

Het eerste half jaar ben ik bezig met research. Ik lees biografieën van personages, boeken over de periode waarin een verhaal speelt en ik zoek veel op in archieven en op internet. Een paar weken geleden ben ik bijvoorbeeld naar Parijs gegaan om daar het Madame Curie museum te bezoeken en de plekken waar ze heeft gewerkt en gewoond.

Over Marie Curie zal mijn vierde historische roman gaan. Wanneer ik een overzicht heb van de levenslijn van een personage ga ik op zoek naar het zwaartepunt van mijn verhaal. In mijn geval kijk ik: waar wordt het spannend? Wat moet echt verteld worden? Want bij historische fictie moet je veel historische gegevens weglaten. Doe je dat niet, dan wordt het een saai boek en dat wil ik niet.

Welke tijd in onze geschiedenis spreekt jou het meest aan?

Er zijn veel interessante periodes. Maar ik laat mij meer leiden door een personage die ik tegenkom dan door de tijd. Voor de vrouw is de periode na de reformatie waarin de protestanten aan de macht kwamen en de rechten van de vrouwen werden ingeperkt zeer onprettig geweest. In die periode moet je de sterke vrouwen echt met zaklicht zoeken.

Dat is een reden waarom ik destijds geen vervolg schreef op ‘Zondebok’, mijn debuut dat zich in Amsterdam afspeelt eindigt in 1566. Over de periode 1572 – 1750 verwacht ik voorlopig niet te gaan schrijven. Maar zeg nooit nooit, wie weet lees ik opeens over een krachtige vrouw die het waard is om te leren kennen zodat ze ons kan inspireren.

Bevalt het buitenzwemmen in (koud) water nog steeds?

Ha, ha. Ja, ik vrees dat ik mezelf een Wim Hof aanhanger kan noemen. Ik stap nog steeds elke ochtend na de WH-ademhalingsoefeningen in mijn ijsbad. Heerlijk! Vooral in deze periode, nu het water echt ijskoud is. Mijn gezin denkt daar anders over; ze verklaren me voor gek. Daarnaast ga ik regelmatig mee met een vriendin om buiten in het ijskoude water te zwemmen. Probeer het eens, het is zo fijn! Maar nooit alleen gaan hoor.

Het staat op mijn bucketlist 😉

Van Jacobine van de Hoek verscheen:

Jacobine van den Hoek heeft ook een interessant Youtube-kanaal, echt een aanrader om eens te gaan bekijken! Hier deelt ze korte en leuke filmpjes die gerelateerd zijn aan haar boeken.

Bij deze wil ik graag Jacobine hartelijk danken voor haar tijd en interessante antwoorden!

3 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: