12 april 2022

Het warmtefort van Marieke Lucas Rijneveld

Sinds een paar jaar lees ik ook graag het Boekenweekessay. Dit jaar geschreven door Marieke Lucas Rijneveld.

‘Het warmtefort’ is een essay vol herinneringen aan de basisschooltijd van Marieke Lucas Rijneveld. Basisschool De Regenboog in Nieuwendijk zou eigenlijk gesloopt moeten worden, maar dit mag niet vanwege het feit dat er een kolonie zeldzame vleermuizen in huist. In ‘Het warmtefort’ beschrijft de auteur zijn liefde voor deze school en de juffen bij wie hij in de klas zat.

Lees de hele blogpost …

10 september 2018

Kalfsvlies van Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld kennen we van ‘De avond is ongemak’, maar hij debuteerde met de dichtbundel: ‘Kalfsvlies’. Deze bundel werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs. Nieuwsgierig koos ik dit boek uit op Kobo Plus.

In deze bundel is het duidelijk dat Marieke opgroeide in een boerengezin. Zijn poëzieteksten gaan vaak over het boerenleven, maar daarnaast ook over de drukte in de wereld en alledaagse taferelen. Soms wrang, soms filosofisch, soms vergezocht en ietwat ingewikkeld.

Lees de hele blogpost …

17 april 2018

De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld

Zelden heb ik zo’n ongemakkelijk gevoel tijdens het lezen gehad als bij dit boek. Marieke Lucas Rijneveld debuteerde met een dichtbundel, dit is zijn eerste literaire roman.

‘De avond is ongemak’ draait om een gelovig boerengezin. Dochter Jas wil haar jas niet meer uittrekken na de dood van haar broer Matthies. In het boerengezin is het leven daarna niet meer zoals het was. De ouders zien niet hoe de kinderen afglijden in morbide en perverse spelletjes. Vader is vooral bezig met de koeien, maar dan breekt er MKZ uit.

Lees de hele blogpost …