Mensen zonder uitstraling van Jente Posthuma

Mensen zonder uitstraling coverMijn eerste boek van 2017 is het boek wat ik vorig jaar won bij Adorable Books. ‘Mensen zonder uitstraling’ van Jente Posthuma is een debuut en klonk in recensies al veelbelovend. Het leek me een goede start voor 2017!

De jonge vrouw in ‘Mensen zonder uitstraling’ deelt haar levensverhaal steeds in korte verhalen. Haar vader hoofd van een psychiatrische inrichting en haar moeder was een actrice. Haar moeder overlijdt. De ik-persoon blijft over met haar vader. Ze probeert haar leven op te bouwen, maar het verleden ligt als een sluier over haar heen.

De hoofdpersoon heeft geen naam, dat lijkt afstandelijk, maar dat is het niet. De schrijfster geeft me genoeg openingen om dichterbij de hoofdpersoon te komen en haar beter te leren begrijpen. De hoofdpersoon blikt vaak terug op haar verleden en vertelt over haar moeder. De moeder heeft een groot aandeel in hoe de hoofdpersoon in elkaar steekt. De moeder had dromen en idealen en projecteerde die graag op haar dochter.

De hoofdpersoon gaat ook naar Parijs om te schrijven en te wandelen door de arrondissementen. Haar vader adviseert om de dagen overzichtelijk in te delen, zodat alles op orde blijft. In Parijs heeft de hoofdpersoon gesprekken over de Eiffeltoren en zijn aandeel in diverse zelfmoordpogingen. De dood is een duidelijk thema in ‘Mensen zonder uitstraling’. Ook bepaalde psychische stoornissen en overprikkelingen komen voorbij. Zo heeft de hoofdpersoon gesprekstherapie omdat ze niet goed tegen smakkende geluiden kan.

Het opgroeien, volwassen worden, met de bijbehorende relaties, moederschap en uiteindelijk ook een huwelijk komt voorbij. Een groot deel van het leven van de hoofdpersoon dus. De korte hoofdstukken zijn ingedeeld als korte verhalen. Ze lezen fijn en vlot door. Hoewel er heftige situaties voorbijkomen, blijft de schrijfstijl sober en ingetogen. Alsof de schrijfster bewust op afstand blijft en daardoor de lezer zelf laat ontdekken.

Ik lees niet vaak fysieke boeken, het liefst digitaal. Nu ik het boek fysiek las kan ik ook iets zeggen over de vormgeving, want die is wel bijzonder. De gedrukte tekst is namelijk niet zwart, maar blauw. Dat is best origineel, maar om te lezen was dat wel even wennen en zoeken naar de juiste lichtinval hier in de kamer.

Wat ik heel mooi en krachtig vond, was het einde. Dat einde is meteen ook de spil waar de gehele roman om draait. De stijl van Jente Posthuma heeft iets wat ik ook terug kan vinden in de romans van Hanna Bervoets. Dat is fijn, want daar hou ik van! ‘Mensen zonder uitstraling’ is een roman waar je over kunt praten, dus zeker een aanrader voor een leesclub.

 

 


3 reacties

Reageer op: Mensen zonder uitstraling van Jente Posthuma

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten