6 juli 2016

Mijn ervaring met Bliyoo

bliyoo thumpnailIk besloot mezelf een maandje Bliyoo cadeau te doen zonder vast te zitten aan een abonnement. Ik kocht voor mezelf een Bliyoo cadeaukaart en activeerde ’s avonds meteen mijn Bliyoo lidmaatschap. Voor dertig dagen mocht ik gebruik maken van de boeken en tijdschriften in het Bliyoo assortiment.

Voor € 14.95 kon ik dus 30 dagen lang snuffelen op de app tussen de duizenden boeken en tijdschriften. Daar had ik al meteen spijt van, want de eerstvolgende keer ga ik voor de kaart van € 9.95 zonder die tijdschriften!

Mijn eerste indruk was niet de beste indruk en dat zeg ik eerlijk. Het was even goed zoeken op de app, maar gaandeweg kwam ik erachter dat er heel wat titels ‘verstopt’ in het assortiment zitten. Oftewel: veel titels die niet verschijnen in de lijsten op de hoofdpagina, maar wel als je ze specifiek zoekt.

Op de hoofdpagina staan in de lijsten voornamelijk de boeken die pas toegevoegd zijn. Ook staan er romans tussen thrillers en thrillers tussen romans. Dat was ook al tijdens de testperiode, daar heb ik toen nog een aantekening van gemaakt. Wat dat betreft raad ik aan om gewoon specifiek naar een titel te zoeken als je naar iets op zoek bent en dan maar hopen dat het in het Bliyoo assortiment zit! Maar goed, het blijft leuk om te scrollen door titels natuurlijk.

Er staan op zich redelijk wat bekende en actuele titels in Bliyoo. Zo kwam ik ‘Woesten’ tegen van Kris van Steenberge. Dit boek stond al eeuwen op mijn wishlist. Ik heb zelf veel gehad aan informatieve boeken. Dit zijn boeken die ik niet snel in mijn kast zou schuiven, of die los als ebook vrij prijzig zijn. Nu kon ik deze gemakkelijk en voordelig lezen in de Bliyoo-app. En bij de meeste boeken kon ik ook de eerste pagina’s inkijken en pas daarna het gehele boek downloaden als ik meer wou lezen.

De boeken kun je alleen op je tablet in de Bliyoo app lezen. Dat is op zich te doen, voor eventjes dan, maar ik moet er niet aan denken om de rest van het jaar ook zo te moeten lezen. Al kun je op de Icarus e-reader ook gebruik maken van Bliyoo, maar ja, die e-reader heb ik niet. De meeste mensen (die ik ken) hebben een Kobo e-reader. Je mag maximaal drie boeken op je plank zetten. Heb je een boek uit, dan mag je die inwisselen voor een nieuw boek. Het stimuleert je wel om door te lezen, want je wilt natuurlijk optimaal gebruik maken van je lidmaatschap. Althans, ik wel 😉

Ik had een combi-kaart, inclusief tijdschriften. Maar zoals ik al schreef: daar had ik al snel spijt van. Het assortiment tijdschriften is niet om over naar huis te schrijven eerlijk gezegd. Ik lees nooit tijdschriften over buitenleven, fietsen, computers etc. Tijdschriften die in een kiosk ergens bovenaan in een hoek staan en ik meestal voorbijloop. De Cosmogirl en Hitkrant kwam ik ook tegen, leuk voor jeugdige lezers, maar ik kon daar ook niks mee.

Tijdens de testperiode was de Cosmopolitan en de Elle toegevoegd aan het assortiment, dat was wel leuk, maar helaas zaten die er niet meer tussen. Bliyoo zal grondig het assortiment van tijdschriften aan moeten passen wil ik nog eens bijbetalen voor de tijdschriften. Dit is echter persoonlijk. Ben je namelijk dol op technische magazines en hoe je van tijdschriften over het buitenleven, dan kom je wel aan je trekken. Maar voor mij had het geen toegevoegde waarde.

Om positief af te sluiten heb ik alle voordelen even op een rij gezet:

– Er valt genoeg te kiezen wat betreft actuele en/of bekende titels
– Je kan met een cadeaukaart een maandje lid zijn zonder verdere verplichtingen
– Boeken met illustraties worden op de tablet mooi weergegeven
– Je kan gemakkelijk boeken inkijken voordat je besluit het boek te lezen
– Omdat je maar 30 dagen gebruik kunt maken van de dienst, stimuleert het juist om meer te lezen
– Er staan zeer veel informatieve boeken in de Bliyoo app, buiten Bliyoo om zijn deze boeken vaak prijzig, dus het loont de moeite om ze met deze dienst te lezen.

Ik zou zeker nog een keer een maandje Bliyoo willen doen, maar dan weer over een tijdje. Ik vind het leuk genoeg voor af en toe, maar ik wil geen vast abonnement. Wat dat betreft zijn die cadeaukaarten een uitkomst. In ieder geval zou ik niet meer bijbetalen voor de tijdschriften. Mocht je na mijn blogpost ook geïnteresseerd zijn: klik.

Bijgewerkt 2017: Klik hier om naar mijn Bliyoo-ervaring van 2017 te gaan

 

 

16 reacties

 • 6 juli, 2016 om 07:58
  jannietr zegt:

  Dank voor deze uitgebreide uitleg. Ik zou deze dienst niet graag inruilen voor mijn bieb abonnement. Juist wb informatieve boeken is die onovertroffen. Ik kan elk boek direct lenen of aanvragen, zonder extra kosten. Ook veel recente romans zijn snel beschikbaar. Maximaal na 3 maanden en vaak al eerder als ebook. Ook de collectie ebooks neemt nog steeds toe. In de hoofdvestiging in de stad hier vlakbij is een enorme collectie tijdschriften in een gezellige leeshoek. De nieuwste uitgave moet je ter plekke lezen, de oudere kun je ook lenen. En dan horen bij het abonnement ook nog eens dvds, games, muziek cd en muziek op papier. En dat voor nog geen 4 euro per maand!
  Ik ga zo Twitter voor dummies ophalen, dat is van een andere Zeeuwse bibliotheej gekomen. Dat vraag je online aan en ligt dan klaar in je eigen bieb. De ebooks kun je overigens lezen op elk gewenst apparaat, pc, tablet, smartphone, elke gangbare ereader. Ik zal toch ook maar eens een blog schrijven over de mogelijkheden van de bibliotheek.


  jannietr
  Beantwoorden

  • 6 juli, 2016 om 12:33
   Lalagè zegt:

   Dat was ook meteen mijn gedachte: bij de bibliotheek kan je e-books lenen en het aanbod groeit. Vooral Nederlandse boeken (niet vertaald) zijn goed vertegenwoordigd, maar er is nu ook een begin gemaakt met Engelstalige e-books. Met een Kindle werkt het niet, maar met Kobo wel.


   Lalagè
   Beantwoorden

 • 6 juli, 2016 om 17:26
  Saar zegt:

  Tijdschriften is inderdaad persoonlijk denk ik. Ik ben dol op koken en daar barst het van. Bijv: Delicious, Smult, Jamie, Foodies, Slow Food, etc. etc. Dus ja, ik ben blij met Bliyoo ;-)) (en als toetje de prive ;-))


  • 6 juli, 2016 om 19:00
   Leesdame zegt:

   Dan is Bliyoo voor jou inderdaad een walhalla op gebied van tijdschriften 🙂
   Fijn dat je er zo van kunt genieten!


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 7 juli, 2016 om 10:57
  Jantine zegt:

  Als ik dit zo lees zou ik er niet zo snel voor kiezen. Boeken heb ik al genoeg van de kringloop, en ebooks van Netgalley en de bibliotheek, en ik krijg de indruk dat ik daar meer kan vinden wat ik graag wil lezen 🙂 De tijdschriften zijn ook niet helemaal mijn ding. Maar als die wel je ding zijn, en je geen/nauwelijks bieb in de buurt hebt, zou het nog wel eens interessant kunnen zijn.


  Jantine
  Beantwoorden

 • 7 juli, 2016 om 19:20
  Vivian zegt:

  Ik heb het ook uitgeprobeerd, maar vond het niet veel aan. Ik ergerde me eraan dat ik niet meer dan 3 boeken op mijn plank kon zetten en vond de navigatie erg onhandig.


  Vivian
  Beantwoorden

  • 7 juli, 2016 om 19:36
   Leesdame zegt:

   De navigatie laat inderdaad (nog) veel te wensen over. Het zoeken gaat erg onhandig en werkt op mijn app alleen optimaal op de hoofdpagina van de app. Daar buiten geeft de app doodleuk aan dat een boek niet in het assortiment zit, terwijl zoeken via de hoofdpagina het betreffende boek wel naar boven haalt. Specifiek zoeken via de hoofdpagina loont wel de moeite, maar ik wil juist struinen op de virtuele planken van Bliyoo, maar juist die navigatie zit nou net niet goed in elkaar. Niet zoals ik het zou willen dan 😉


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 7 juli, 2016 om 19:40
  Annelies zegt:

  Ik zou het ook niet zo snel proberen denk ik. Al was het maar omdat ik niet graag op een smartphone/tablet lees.


  Annelies
  Beantwoorden

 • 14 juli, 2016 om 16:15
  Dinie zegt:

  Wou al stoppen, maar hoop nieuwe boeken er plotseling in. En ik kan er acht op m’n plankje zetten!
  Hebben zeker naar je geluisterd ;-))


  • 14 juli, 2016 om 18:15
   Leesdame zegt:

   Ik zag dat er veel nieuwe boeken bij waren gekomen. Maar ja, toen was mijn lidmaatschap al weer voorbij haha. Dat van die acht boeken heb ik nog net meegepakt, volgens mij is dat vanwege de vakanties, dat je nu meer op je plank mag zetten.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 29 januari, 2017 om 15:01
  Lekker Lezen zegt:

  Het ebook assortiment van de gewone bibliotheek vind ik ver onder de maat, slechts een keer vond ik een boek dat ik zocht. Daarnaast vind ik de nieuwe policy van de online bibliotheek onbegrijpelijk en niet van deze tijd. Ik overweeg dus bliyoo, vraag me alleen af of ik de boeken ook buiten nl kan lezen. Wel handig tijdens vakanties en zo….


  Lekker Lezen
  Beantwoorden

  • 29 januari, 2017 om 16:16
   Leesdame zegt:

   Dat is een goede vraag die je stelt. Ik heb even voor je gekeken, op de app kun je lezen zonder verbinding, mits je die ebooks wel gedownload hebt naar je boekenblank. Op hun site zeggen ze zelf dit erover: “Het onbeperkt lezen- abonnement in Bliyoo kunt u probleemloos in het buitenland gebruiken. U heeft wel de beschikking over een internetverbinding nodig om Bliyoo boeken en/of tijdschriften te downloaden en in uw boekenkast te zetten. Daarna kunt u offline starten met lezen.” Dat klopt ook wel is mijn ervaring. Het is wel zo dat je verbinding nodig hebt om boeken/ tijdschriften van je plank in te wisselen voor nieuwe boeken/tijdschriften. Maar in de meeste hotels en parken zijn wifi, dus dat zal vast geen probleem geven. In de vakantietijd mag je ook meerdere boeken op je plank zetten, dat scheelt ook weer. Je kan hier meer info vinden: https://www.bruna.nl/veelgestelde-vragen-bliyoo En je kan ook een maandje proberen met een cadeaukaart natuurlijk, dan zit je nergens aan vast. Als dat bevalt kun je altijd overstappen op een abonnement.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 29 juli, 2017 om 09:21
  Marjon (Uitgelezen) zegt:

  Ik maak nu al meer dan een jaar gebruik van Bliyoo en heb daar veel plezier van. Ik lees gekochte boeken op mijn Kindle Paperwhite en Bliyoo op mijn iPad mini. Ik heb het combi-abonnement want voor mij zitten er veel tijdschriften tussen die mij interesseren: over reizen, koken, inderdaad: Buitenleven en zo.

  Ik deel mijn abonnement met 2 anderen, dus het kost 5,00 per persoon en eerst was het zo dat we dus ieder 1 boek en 1 tijdschrift gedownload konden hebben. Die 3 boeken totaal (en ook 3 tijdschriften) is veranderd naar 5.

  Je zit trouwens niet aan het abonnement vast. Je kan het maandelijks aan- en uitzetten.
  Ik heb de Bliyoo app trouwens ook op mijn telefoon staan. Soms is mijn Kindle leeg en heb ik de iPad niet bij me en dan kan ik toch even iets downloaden op mijn telefoon.
  Ik heb ook nog 2 maanden Kobo Plus (vergelijkbaar) geprobeerd, maar veel boeken van Kobo Plus staan ook in Bliyoo en ze hebben minder Nederlandstalige titels. Ze schermen weliswaar met het feit dat ze veel meer boeken hebben, maar het meeste is anderstalig. Het voordeel van Kobo Plus is dat je deze boeken kan lezen op je Kobo reader, de meest verkochte reader hier. Maar ik heb geen Kobo (wel gehad en ik hoef niet meer) dus voor mij niet interessant. En kookboeken (om daar nog even op terug te komen) moet je toch op een tablet inzien. Kobo Plus kan je trouwens ook maandelijks aan- en uitzetten.
  Ik heb ook in het buitenland gewoon boeken en tijdschriften gedownload.

  Ik lees zo’n 200 boeken per jaar en voor mij is Bliyoo een leuke aanvulling.

  Groetjes, Marjon
  http://uitgelezen.op23.nl


  Marjon (Uitgelezen)
  Beantwoorden

  • 29 juli, 2017 om 15:09
   Leesdame zegt:

   Ik ben sinds juni 2017 opnieuw lid geworden. Het assortiment is erg groot en veelzijdig geworden en lezen via de app gaat prima. Ik merk dat ik veel meer lees met Bliyoo. Ik vind vooral het non fictie aanbod geweldig op Bliyoo. Op mijn blog kun je mijn bevindingen van 2017 ook terugvinden 🙂


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 9 februari, 2018 om 20:36
  Frank zegt:

  Hallo,
  Kan ik Bliyoo nu wel of niet gebruiken op minn Kindle reader?
  Hoop dat iemand mij daar een antwoord op kan geven
  Alvast bedankt
  Frank


  • 10 februari, 2018 om 20:40
   Leesdame zegt:

   Nee… Bliyoo is alleen te gebruiken via de Bliyoo app op een tablet/telefoon en op de Icarus e-reader. Helaas dus niet voor de Kindle.
   Overigens mijn excuses voor het late antwoord.


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: