Mijn ervaringen met de Readathon

24uurslezenElk half jaar is ‘ie er weer: Dewey’s Readathon. 24 uur lang met elkaar lezen. En met elkaar is dan ook echt met elkaar over de gehele wereld. Ik doe al een aantal jaar mee. Dit keer besloot ik ook mee te doen als cheerleader.

Het cheerleader gebeuren tijdens deze Readathon fascineerde me al een tijdje. Bij het inschrijven geef je een vinkje bij de optie of je een cheerleader wilt gedurende de Readathon. Ik deed dat altijd en in die 24 uur krijg je door de dag heen een paar keer een bezoekje van zo’n cheerleader, die inhoudelijk reageert en motiveert.

Ik vond dat bijzonder. Want er zijn heel veel deelnemers en niet zo heel veel cheerleaders, maar toch lieten ze je niet zitten, ze kwamen langs en lazen met aandacht je blogpost om vervolgens inhoudelijk te reageren. Dat moest wel erg goed georganiseerd zijn, bedacht ik me toen. Ik vond het zo knap geregeld en het cheerleader gebeuren vond ik zo leuk, dat ik dit graag zelf eens wilde ervaren. Toen het moment aanbrak en de inschrijflijsten voor cheerleaders kwamen, bedacht ik me geen moment en schreef ik me in als cheerleader.

Ik kreeg een lading aan mails en uitgerekend nu waren de regels totaal anders dan voorgaande keren. Cheerleaders zouden voornamelijk op Twitter aan de slag gaan en we zouden ingedeeld worden in teams. Ik kreeg een mail dat ik in Team Raven zat. Omdat ik voorgaande jaren altijd een paar vaste namen voorbij zag komen op mijn blog tijdens het cheerleaden, ging ik er min of meer vanuit dat we een lijstje namen van bloggers/deelnemers zouden krijgen. Dat kreeg ik niet. De mail met de instructies kwam op de een of andere manier ook maar niet. Uiteindelijk een excuus vanwege vertraging, maar er werd beloofd dat we de instructies op tijd zouden ontvangen.

Op zaterdagmorgen (een paar uur voor de start) kreeg ik de mail en ik zag een lijst namen. Ik bleek op de valreep gewisseld te zijn van team. Maar er stond in de mail dat je vrij was om van lijst naar lijst te hoppen. Ik was toegevoegd op een Twitter-lijst van het in team waar ik in zat. Wie ik aan moest moedigen wist ik niet en stond ook nergens. Ik deed dus maar wat, ik volgde de hashtags en reageerde op wie een vraag een stelde, wie moeite had om te beginnen of tips zocht om wakker te blijven. Binnen de kortste keren zat ik voornamelijk alleen nog maar te tweeten, in plaats van te lezen…

Naast cheerleader zijn, was ik dus ook lezer. Nou, ik heb het geweten. Dat gaat absoluut niet samen. Het is het één of het ander voor mij. Wie het wel tegelijk kan is echt een held en een super multitasker, maar ik kwam pas laat in de avond echt aan lezen toe en toen besloot ik ook voor het lezen te gaan. Tot half drie vannacht heb ik gelezen in twee jeugdboeken. Ik had voor mezelf namelijk besloten dat ik favoriete jeugdboeken zou herlezen deze dag. Ik herlas een deel van de Malory Towers serie van Enid Blyton en ik herlas ‘Een bos vol spoken’ van Thea Beckman.

Bij de volgende Readathon doe ik zeker weer mee, maar dan echt alleen als lezer. Ik had het prima naar mijn zin, maar ik vond het ook een totale chaos. Waarschijnlijk omdat het ook voor het eerst was dat het dit keer voornamelijk via Twitter ging en de organisatoren dit zelf ook nog moesten ontdekken. Ik vond het een leuke en interessante ervaring om cheerleader te zijn voor een keer, maar dan ook echt voor één keer!

Hoe was jullie Readathon-dag?


3 reacties

 • 24 april, 2016 om 19:19
  Tine zegt:

  Jammer dat je niet veel hebt kunnen lezen tijdens de readathon. Wel super dat je het eens hebt geprobeerd! Het lijkt me inderdaad een hele opgave om dat allemaal te organiseren. Ik heb zelf ook meegedaan (gewoon als lezer) voor de eerste keer. Helaas heb ik ook niet zo veel leeswerk gedaan gekregen, dus ik zal mijn boek vanavond kunnen uitlezen 🙂

  Ikhartje(1) deze reactie

  Tine Beantwoorden

 • 28 april, 2016 om 11:02
  Annemieke zegt:

  Jammer dat het niet zo lekker was georganiseerd qua cheerleading. Maar ik kan me voorstellen dat het ook wel heel lastig was met zoveel mensen. Soms denk ik dat het misschien handiger zou zijn als ze groepjes zouden maken met lezers die elkaar tijdens lees breaks zouden aanmoedigen en eventueel cheerleaders daarnaast (mensen die niet de hele tijd kunnen lezen maar wel onderdeel van de read-a-thon) willen zijn. Dan ligt de druk ook niet zo hoog op deze cheerleaders. Maar ook die groepjes maken is lastig met last minute mensen die gaan meedoen, dus ja. Ik denk niet dat ze ooit een ideaal systeem gaan vinden met zoveel lezers.

  Ik heb wel lekker gelezen tijdens de read-a-thon. Ik loop nu in ieder geval weer voor op mijn goodreads challenge, haha.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annemieke Beantwoorden

  • 28 april, 2016 om 18:30
   Leesdame zegt:

   Dat is best een goed idee… lezers ook in teams indelen. Ik heb het al van meer lezers gehoord, dat ze dit fijn zouden vinden, dus wellicht zouden we het eens voor kunnen leggen bij de organisatie. In ieder geval doe ik de volgende keer alleen mee als lezer. En mijn Goodreads challenge is gelukkig ook wat stabieler geworden nu 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Mijn ervaringen met de Readathon

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten