Mijn mening over blogtours anno 2018

blogtour kettingDe allereerste keer dat ik meedeed aan een blogtour was in 2013. Gek genoeg deden daar niet alleen boekbloggers aan mee. Handwerkbloggers, woonbloggers en lifestylebloggers waren ook aanwezig. Hierdoor kwam mijn blog terecht in totaal andere blogniches en daardoor kreeg ik ook veel nieuwe lezers op mijn blog.

Niet iedereen schreef een recensie, iedereen deed wat anders, waardoor de blogtour heel gevarieerd werd. Onder elke blogpost stond een lijst met alle blogtour-deelnemers, inclusief linkjes. Zo konden de bloglezers van blog naar blog hoppen.

Blogtours anno 2018
Ik doe zelden nog mee aan een blogtour, dit jaar was het maar één keer. Als ik meedoe, dan pak ik het nog steeds aan zoals vroeger. Met een lijst onderaan de blogpost, zodat mijn lezers kunnen doorklikken. Een blogtour is immers een reis langs blogs, om een reis goed te kunnen volgen moet je wegwijzers plaatsen. Tot mijn verbazing zie ik tegenwoordig zelden tot nooit zo’n lijst verschijnen onder een blogtour-blogpost.

Daarbij vind ik blogtour-blogposten niet meer zo vernieuwend. Sterker nog: ik vind ze vooral voorspelbaar geworden. Het lijkt meer op een “gratis aanvullende promotieweek” voor auteur en/of uitgeverij tegenwoordig.

Ik ben dan ook gestopt met blogtours sinds 1 april
Ik merk dat ik veel liever ‘losse recensie-exemplaren’ lees. Als ik de optie krijg in een persbericht of verzoek dat ik ook ‘los mag recenseren’ dan kies ik dus daarvoor. Ik vind dat een blogtour nog maar weinig toevoegt. Ik zie de meerwaarde er niet meer van in.

Bij de blogtours anno 2018 krijg ik ook steeds meer het gevoel dat je aan moet sluiten in een gratis reclameweek waarbij de neuzen vooral de positieve kant op moeten staan. Uitzonderingen zijn er natuurlijk ook! Maar ook dan is vaak nergens die lijst met andere deelnemers te vinden onder een blogpost van een deelnemer.

Daarbij heb ik ook de indruk dat er tegenwoordig niet meer zo massaal geklikt wordt op blogtour-blogposten. Heel eerlijk, ik sla ze na drie dagen ook over op Bloglovin’. Beetje overkill waarschijnlijk. Dus begrijpelijk dat een andere bloglezer dat misschien ook denkt.

Vragen
Ik ben ook nieuwsgierig hoe andere boekbloggers hierover denken. Ik wil ook graag de voorstanders horen! Wat is voor jou de meerwaarde om wel voor een blogtour te kiezen? Zou je ook voor de blogtour kiezen als je de optie krijgt om ‘los te recenseren’?

Voor de lezers: klik jij blogtour-blogposten sneller aan, of juist niet? Mis jij vaak het lijstje van de andere deelnemers onder een blogpost van een blogtour?

Kortom: hoe denk jij over blogtours anno 2018?

 

 

De foto komt van Pixabay.com

7 reacties

 • 15 april, 2018 om 20:00
  zonenmaan11 zegt:

  Ik vind dat de basis van een blogtour al een tijd verloren is; men linkt niet meer naar elkaar, dus is er geen sprake meer van een tour. Slechts enkele bloggers slagen er ook in om er iets creatiefs van te maken, al worden ze daarnaast ook een soort van gedwongen een (positieve) recensie te plaatsen (op zo veel mogelijk media). Dit vind ik zonde en niet eerlijk tegenover de bloggers die er zo hard voor werken. Ik doe ook amper nog mee met blogtours; alleen als ik vind dat ik echt kan bijdragen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  zonenmaan11 Beantwoorden

 • 16 april, 2018 om 09:50
  Jenn zegt:

  Volgens mij zit ik in de verkeerde bubbel, ik kom nooit meer blogtours tegen eigenlijk. Of ja, rond kerst was er een grote winactie tour.
  Ik heb zelf ook nog nooit meegedaan als blogger. Een paar jaar geleden zou ik dat wel doen, ik heb met nog vier andere blogs een boek ontvangen om te recenseren en we kregen allemaal een datum toegewezen. Maar ik was het compleet vergeten, en de anderen volgens mij ook, want daar heb ik er ook niks over gelezen… Nooit meer iets van gehoord ook.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Jenn Beantwoorden

  • 16 april, 2018 om 15:51
   Leesdame zegt:

   Ik kom ze wekelijks nog volop tegen, vaak in de overzichten in bloggersgroepen, waarin staat dat iemand een boek heeft besproken voor een blogtour, maar ook in mijn mailbox bij persberichten waar deelnemers voor blogtours worden gevraagd. Dus het bestaat nog wel hoor! Overigens kan ik wel begrijpen dat je schrijft dat je ze niet meer tegenkomt, waarschijnlijk omdat het niet altijd in de blogpost vermeldt wordt dat het om een blogtour gaat.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 17 april, 2018 om 21:21
  Johanna (theonlymrsjo) zegt:

  Ik zie blogtours inderdaad ook nog regelmatig voorbijkomen. En de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik die blogposten dan meestal oversla omdat er, zoals hierboven ook al aangegeven, weinig creativiteit te vinden is. Zelf heb ik er niet vaak aan meegedaan, maar dat komt vooral ook doordat ik op mijn boekenblog meestal net een ander genre bespreek. Ik vond het wel altijd erg leuk om mee te (mogen) doen met “Een perfecte dag voor literatuur”, maar van dat initiatief is niet veel meer overgebleven.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Johanna (theonlymrsjo) Beantwoorden

 • 20 april, 2018 om 16:28
  Vivian van Leeuwen zegt:

  Sinds ik in het streetteam van een uitgeverij zit, doe ik best vaak mee aan blogtours en dat zijn dan inderdaad vooral recensietours. Aan de ene kant vind ik het jammer dat het niet altijd meer origineel of één geheel is, maar aan de andere kant… ik heb van binnenuit mogen meemaken dat zo’n batterij aan recensies echt heel veel aandacht en exposure en dus verkoop kan opleveren en dat gun ik een uitgeverij ook. Zo nu en dan word ik gevraagd voor een blogtour door een grote uitgeverij en zij pikken tegenwoordig wel wat vaker op dat het ook creatief mag zijn én dat naar elkaar linken to is, en daar ben ik wel heel blij mee. Bovendien is mijn recensie hoe dan ook altijd eerlijk, wan negatieve aandacht is ook aandacht en kan ook verkoop opleveren.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Vivian van Leeuwen Beantwoorden

  • 21 april, 2018 om 20:30
   Leesdame zegt:

   Ik vind het vooral jammer dat bij de hedendaagse blogtours nauwelijks te merken is dat het om een blogtour gaat. Dat kan beter, doorlinken naar de andere bloggers, duidelijk maken dat het om een tour gaat en durf (als uitgeverij) ook eens andere blogniches te benaderen.

   Laat een historische roman bijvoorbeeld ook eens langs een geschiedenisblogger gaan. Een roman over muziek… schrijf een muziekblogger eens aan en kijk hoe hij/zij tegen dit boek aankijkt. Gaat je roman over vertrekken naar een ander land, er zijn genoeg Nederlandstalige bloggers die bloggen over hun leven in een ander land en hun Bed & Breakfast bijvoorbeeld. Op die manier kom je met zo’n tour in allerlei blogniche-uithoeken terecht, wat voor een blogger tal van nieuwe lezers op kan leveren, maar wat ook een frisse benadering aan een boek kan geven.

   Ikhartje(1) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Mijn mening over blogtours anno 2018

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten