6 oktober 2013

Mijn notitieblok, wat schrijf ik daarin?

mijn notitieblokLaatst liet ik jullie een foto zien waarop te zien was dat ik een groot notitieblok had gekocht voor mijn blog bij de Hema. En ik kreeg via Twitter meteen de vraag: wat schrijf je nou allemaal op in zo’n notitieboek?

Nou ik vond dat wel een leuke vraag en dus vandaar dat ik er een blogartikel aan wil wijden. Ik heb een notitieboek wat opgedeeld is in delen. Het is een en al georganiseerde chaos, maar ik kan er wel wijs uit! De mogelijkheden bij zo’n notitieboek zijn eindeloos en omdat ik alleen er gebruik van maak, rommel ik graag wat aan haha.

Ik heb een gedeelte waar ik een lijstje bij hou met de recensie-boeken. Komt er een nieuwe binnen, dan schrijf ik de titel onderaan het lijstje erbij. Elk boek wat ik heb gelezen markeer ik weer. Zo werk ik de lijst af en op deze manier werk ik de recensie-boeken af op volgorde van ontvangst. Soms zit er een deadline aan vast, dan zet ik er een sterretje voor.

Tijdens het lezen maak ik ook aantekeningen. Maar wat schrijf ik nou op? Dat verschilt per boek eigenlijk. Ik schrijf niet alles op. Waar het boek over gaat, dat staat al op de achterflap en in het persbericht, dus dat zou alleen maar extra werk zijn als ik dat nog eens op ga schrijven.

Wat ik wel op schrijf zijn de namen van (bij)personages en de verhoudingen met elkaar. Dat wil ik wel eens vergeten. De leeftijden van de hoofdpersonen als dat belangrijk zou zijn. Belangrijke kenmerken van de hoofdpersoon. Aparte zijlijnen. Data van gebeurtenissen als die nadrukkelijk in het boek wordt vermeldt. Locaties die een grote rol spelen. En verder eigenlijk alles wat ik niet mag vergeten, maar wel wil vermelden in een leeservaring.

 

mijn notitiblok

 

En voor mij is een het geheugensteuntje, omdat een leeservaring wel eens paar dagen op zich laat wachten. En als ik dan het notitieboek erbij pak, dan denk ik: o ja… ja, ze was vegetarisch en ja.. tegen sinterklaas besloot ze te gaan scheiden van haar man. Zoiets dus.

Wat ik verder in het notitieboek schrijf zijn blog-ideetjes en onderwerpen waar ik over kan schrijven. Wanneer ik bijvoorbeeld bepaalde artikelen online moet hebben. Yep, ik heb wel eens een deadline. Soms maak ik een indeling van wat ik in de die week wil plaatsen en wanneer. Data van boeken die nog uitkomen en die ik wil aanvragen. Aanvragen die binnengekomen zijn, maar waar ik over wil nadenken.

Boeken die ik zelf heb gekocht, boeken die mij leuk lijken voor mijn blog. Boekverfilmingen die in de bioscoop gaan draaien en die ik wil bekijken. Geheugensteuntjes. Challenges. Dit deel is eigenlijk het meest chaotische deel van het notitieboek. Echt alles staat hier door elkaar. Ik noem dit deel dan ook het brainstorm gedeelte. Maar zoals ik al zei: alleen ik lees het, dus het mag chaotisch zijn.

Hebben jullie ook zo’n notitieboek voor jullie blog? Of wie niet blogt, schrijven jullie tijdens het lezen wel eens wat op?

5 reacties

 • 7 oktober, 2013 om 05:27
  westmus zegt:

  Herkenbaar hoor. Vooral dat chaotische.


  westmus
  Beantwoorden

 • 7 oktober, 2013 om 06:08
  Limoentje zegt:

  Jep, heb ook een notitieboekje. Al mijn ideetjes schrijf ik daar in op. Soms zet ik er bij in welke maand ik het lijstje heb gemaakt en begin ik in een nieuwe maand met een nieuw lijstje.


  Limoentje
  Beantwoorden

 • 7 oktober, 2013 om 07:51
  Annelies zegt:

  Ik kribbel ook alles in een notitieboek, heel handig. Heb ook veel word-documentjes.


  Annelies
  Beantwoorden

 • 7 oktober, 2013 om 18:49
  Sanne zegt:

  Ik houd eigenlijk alles in mijn hoofd bij. Gaat opzich wel goed, alleen af en toe schiet er iets bij in. Oeps!
  Ik heb alleen een notitieboekjes voor quotes.


 • 7 oktober, 2013 om 19:21
  Mieke Schepens zegt:

  Heel herkenbaar. Ik schrijf altijd en overal wat op. Ik heb een klein boekje in mijn tas met twee pennen voor het geval er een mee ophoudt. Een idee, even noteren. (ik heb geen smartphone en dan schrijf je). Thuis een notitieboekje voor van alles en nog wat. De recensieboeken hebben een aparte afdeling op datum van aflevering. Werkt leuk !


  Mieke Schepens
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: