21 juli 2012

Mijn top tien van favoriete boeken

mijn top 10Vandaag leek het mij wel leuk om mijn top tien van favoriete boeken weer eens op een rij te zetten.

Het is een top tien, maar het boek wat op acht staat is niet minder dan het boek wat op vier staat. Dat zijn maar getalletjes. Ik zal bij een paar boeken wat toelichting geven. Drie boeken uit de lijst heb ik dit jaar gelezen. Dat zijn nr. 5, 8 en 9. Het boek wat al heel lang in mijn top tien is nr. 3! Verder valt het natuurlijk op dat er redelijk veel thrillers in het lijstje staan. Ja, ik hou van thrillers. Maar ik hou ook van serieuze en literaire romans.


1. Een boek per dag van Nina Sankovitch
2. Wit als melk, rood als bloed van Alessandro D’Avenia
3. Het meer van de meisjes van Carol Goodman
4. Lieve Celine van Hanna Bervoets
5. Tegenlicht van Esther Verhoef
6. Time-out van Judith Visser
7. Vals Alarm van Marelle Boersma
8. Tweestrijd van Linda Jansma
9. Waarheen je ook vlucht van Elizabeth Haynes
10. De hongerspelen van Suzanne Collins

Het meer van de meisjes heb ik twee keer gelezen en ik vind het een spannende thriller, een mystieke sfeer hangt eromheen. De latijnse citaten die in het boek staan vind ik leuk om te vertalen. Mijn nr. 1 is van Nina Sankovitch. Door dit boek heb ik één van de leukste challenges ooit gedaan. Een boek per dag lezen. Het heeft mijn blog een boost gegeven. En ik heb nog steeds diep respect voor Nina, die echt één jaar lang, één boek per dag las! Dat is echt bijzonder en ik vond het een bijzonder boek om te lezen.

Dan mijn nr. 2! Wit als melk, rood als bloed is gewoon té mooi! Het is heel literair geschreven, filosofisch bijna. Ik vind de schrijfstijl echt heel bijzonder. Het gaat over Leo, een leerling op een middelbare school. Hij krijgt een nieuwe filosofie leraar en hij is verliefd op Beatrice. Maar Beatrice is ziek en haar dood is nabij. En dat zet alles op zijn kop bij Leo. Prachtig verhaal! Ook de cover vind ik bijzonder mooi. Een tijdlang heb ik dit boek niet gewoon in de kast gezet, maar ervoor, zodat je de cover bleef zien.

De hongerspelen staat er natuurlijk ook in. Deel 1 van die trilogie blijf ik de mooiste vinden. Al vond ik Vlammen en Spotgaai natuurlijk ook goed, maar deel 1 is net wat mooier. En dan wil ik nog even wat kwijt over mijn nr. 4: Lieve Celine… Dat boek lijkt heel luchtig en de meeste mensen denken dat het teveel over Celine Dion gaat, maar dat is niet zo. Brooke is fan van Celine en zij schrijft brieven naar Celine waarin ze haar levensverhaal schrijft. Dat lijkt in eerste instantie luchtig, maar er zit echt venijn tussen de regels! Het is een serieuze roman en na afloop zul je echt even zuchten. Ik heb begrepen dat dit boek een verfilming krijgt en daar verheug ik mij wel op.

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: