Moeder af van Fen Verstappen

‘Moeder af’ is het gevoelige debuut van Fen Verstappen! Ik had de eer dat ik het mocht lezen en ik vond het prachtig geschreven!

Een sterke en succesvolle moeder krijgt een hersenbloeding. Als ze ontwaakt uit haar coma is ze volledig invalide en niet meer in staat om te communiceren. Ze is moeder af en haar kinderen dragen zorg voor haar. De moeder was een succesvol modeontwerpster en had een kleurrijk en bruisend leven. Ze had het hart op de tong en wist van aanpakken. Zo anders wordt het leven als de moeder totaal afhankelijk wordt van anderen, ze moeten elkaar opnieuw leren kennen.

Pijnlijk en teder

‘Moeder af’ begint al gelijk rauw en direct. Twee mensen (waaronder de verteller) zijn net ouders geworden. Je leest hoe de ouders na de geboorte ineens in de woonkamer staan met hun kindje, maar dat er tijd nodig was om moeder te worden, om het te voelen. Deze opbouw is nodig om de brug te maken naar de moeder van de verteller die door een hersenbloeding plotsklaps moeder af is. “Op een dag ben je af als moeder. En op een dag ben je moeder af.” De toon is hiermee gezet door Fen Verstappen.

Je leert de moeder en haar leven kennen. Een gepassioneerde modeontwerpster, internationaal succesvol en een bijzonder hectisch en bruisend leven. Je leest hoe het gezin in elkaar zat en over de trip naar Parijs. Terug in het heden lezen we hoe de moeder gevonden werd in haar atelier en hoe het de moeder vergaat in het ziekenhuis in Breda. Waar je leest over de restjes Chanel nagellak op de nagels van moeder, maar ook de zak met urine die naast het bed hangt. De wrangheid van deze tegenstrijdigheden vond ik pijnlijk om te lezen, maar tegelijkertijd zo uit het leven gegrepen.

Venijnige stukjes

Een bijzonder emotioneel stukje vond ik de vondst van een pan bonensoep in de koelkast van de moeder. Achteloos in de koelkast gezet, te schuin, waardoor alles onder de soep zat. Op de dag dat het gebeurde.

Door steeds te wisselen van verleden naar het heden wordt het contrast pijnlijk duidelijk. Je leest over een stijlvolle en gepassioneerde vrouw en een hoofdstuk later hoe ze gevoerd moet worden met een lepel, omdat zelf eten niet meer lukt.

De schrijfstijl is ingetogen, maar het venijn zo voelbaar tussen de regels. De hoofdstukken zijn kort, soms zeer kort en dat vond ik juist goed. Het gaf letterlijk ruimte tot nadenken en om de moeder beter te leren kennen. ‘Moeder af’ is een gevoelige en venijnige debuutroman. Schitterend en pijnlijk tegelijk.


Reageer op: Moeder af van Fen Verstappen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten