Moord op de moestuin van Nicolien Mizee

Moord op de moestuin cover

Ik was zeer nieuwsgierig naar dit boek! ‘Moord op de moestuin’ kreeg maar liefst 5 sterren in de VN thrillergids. Ik heb het gelezen, ik geef de lezers na mij dit advies: neem het allemaal niet zo serieus en geniet van dit luchtige en humoristische verhaal, waar her en der ook nog wat venijn tussen de regels zit verstopt!

Thijs en Judith zijn een getrouwd stel. Thijs krijgt een hartaanval en komt na zijn verblijf in het ziekenhuis terecht in een huis vol herrie. De buren zijn grondig aan het verbouwen. Als Cora en Ab een pan soep komen brengen, besluiten zij dat dit zo niet kan…

De moestuin

Ze huren een boswachterswoning op Landgoed Groenlust. Judith besluit in een opwelling daar een moestuin te huren op het landgoed voor een symbolisch laag bedrag. Er zijn meerdere tuintjes die worden verhuurd, ze worden bijgehouden door markante tuiniers die zo hun eigen eigenaardigheden hebben. Zoals dwarse Govert (mij krijgen ze hier nooit weg!), dokter Zeelenburg, Zwanet en Kenny.

De zussen Fiep en Anne willen echter het landgoed verkopen, maar dat willen de tuiniers liever niet. Onderling hebben de tuiniers ook wat vetes met elkaar, zoals een strijd over een boom.

Grappige dialogen

‘Moord op de moestuin’ is vermakelijk en zit vol sarcasme, grappige dialogen en markante figuren. De moord die opgelost moet worden is een kleine bijzaak, zo klein dat dit boek -naar mijn mening- geen thriller genoemd mag worden, dus hoe de VN Thrillergids daar bij komt is mij een raadsel.

Het oplossen van de moord is nergens echt spannend, al is de wending die het verhaal neemt wel verrassend. Grotendeels leest dit boek dan ook als een grote comedy. Het zou me ook niks verbazen als vroeg of laat dit verhaal bewerkt gaat worden voor een film of serie. De personages zijn echte karikaturen, waar je tijdens het lezen in je hoofd al een acteur bij verzint.

Knipoog tussen de regels

Ik heb regelmatig gegrinnikt om de uitspraken van de personages en de grappige schrijfstijl van Nicolien Mizee. Zoals dat stukje waarbij ze omschrijft dat Judith in haar hoofd bedenkt dat Govert ooit in kruiwagen afgevoerd moet worden van het landgoed, omdat hij altijd roept dat ze hem daar nooit wegkrijgen.

Soms speelt ze ook met de lezer. Als je als lezer denkt dat één van de personages iets gaat zeggen wat typisch cliché is, dan schrijft Nicolien Mizee het zo op dat het lijkt alsof ze de lezer gelijk geeft, maar het cliché daarna toch lekker gebruikt. Alsof ze een knipoog tussen de regels doorgeeft. Ik doel dan op het stukje als ze in de auto zitten tijdens de enorme regenbui en er wordt gezegd dat dit goed voor het gewas is.

Gewoon leuk

‘Moord op de moestuin’ leest fijn en is gewoon leuk. Ik heb mezelf niet verveeld, het is nergens langdradig en de humor uit dit boek lag me wel. Toch blijft het ook veilig en vlak. Het is daarom voor mij geen boek wat overal bovenuit steekt en ik zal het ook niet over vijf jaar herlezen. En om maar met een cliché te eindigen: gewoon leuk voor tussendoor 😉


2 reacties

 • 25 augustus, 2019 om 09:17
  bookstamel zegt:

  Wat een mooie recensie. Wel jammer dat die 5 sterren krijgt en dan alleen leuk is voor tussen door voor jou. tja smaken verschillen helaas. Bedankt voor deze mooie recensie

  Ikhartje(1) deze reactie

  bookstamel Beantwoorden

  • 31 augustus, 2019 om 23:14
   Leesdame zegt:

   Ja, ik vind het ook jammer… Ik had er veel van verwacht, maar goed, ik wist ook al wel dat mijn smaak enorm verschilt met de recensenten van de VN Thrillergids.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Moord op de moestuin van Nicolien Mizee

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten