Morgen wordt vandaag van Ruth Knieper

morgen-wordt-vandaagHet was even geleden dat ik iets van young adult had gelezen. Met name dit soort young adult. ‘Morgen wordt vandaag’ is van Hollandse bodem en speelt zich af in de toekomst.

Sara is 17 en zit in een internaat, net zoals alle kinderen tot hun 18 jaar. Dan krijgen ze een persoonsbewijs en kunnen ze gaan werken en een toekomst opbouwen. Het land van de toekomst draait namelijk om hard werken en kinderen worden daarom grootgebracht in internaten. In het internaat wacht Sara tot ze eindelijk mag gaan. Ze wil haar broer Mark opzoeken die ze al jaren niet meer gezien heeft.

Op een nacht breekt er brand uit in het internaat. Terwijl iedereen de gang op vlucht, ontsnapt Sara uit het raam en komt even later buiten het terrein van het internaat terecht. Ze besluit hier gebruik van te maken en loopt weg. Omdat ze nog 17 is, krijgt ze geen persoonsbewijs. Hiermee maakt ze kans om verstotene te worden. Gelukkig ontmoet ze Ingrid. Zij vangt Sara op en zorgt ervoor dat ze werk en inwoning krijgt bij Ingrids zus Mirjam.

‘Morgen wordt vandaag’ speelt zich af in de toekomst, maar opvallend genoeg zijn er geen telefoons of internet in het verhaal te vinden. De wereld draait om werk, promotie en geld verdienen. Veel mensen werken in de politiek, maar er zijn ook mensen die bij het verzet werkzaam zijn en/of zich bezig houden met illegale zaken. Er wordt boodschappen gedaan in markthallen en ’s avonds is er een avondklok. Overal is politie en iedereen lijkt te leven onder grote druk. Verder is er in het verhaal weinig genegenheid en geborgenheid te vinden, de maatschappij is in deze toekomstroman erg kil geworden.

Opvallend vind ik bepaalde keuzes van de schrijfster. Ze kiest voor een verzonnen land, met verzonnen steden, zoals: Ouyawan Metropool en wordt er betaalt met een Dang, maar ze geeft haar personages daarnaast typische Hollandse namen: Mirjam, Ingrid, Paul, Jasper, Luuk, Marit, Floor… Dat vond ik een aparte combinatie en daarmee ging het fantasy aspect voor mij wat uit balans. Het paste niet bij elkaar voor mijn gevoel. Niet in de setting, maar het paste ook niet bij de karakters.

De schrijfstijl leest op zich prettig, het verhaal is geschreven in de ik-vorm. Je volgt dus Sara en voor Sara is alles nieuw, omdat ze al die jaren in een internaat zat en geen idee lijkt te hebben over hoe het in de echte wereld eraan toe gaat. Sara is een naïef meisje die heel veel nadenkt over alles en dat soms blijft herhalen in haar hoofd. Dat herhalen komt ook terug in de schrijfstijl. Soms lees je meerdere keren hetzelfde op één pagina. Ja, Sara… je maakt je druk… ja Sara ik weet nu dat je het koud hebt. Het maakt de schrijfstijl soms ook wat monotoon. Ik miste de sprankeling, die volgens mij echt wel in Sara zit, maar de schrijfster nog niet goed uit de verf laat komen.

‘Morgen wordt vandaag’ heeft een open einde, een vervolg zal er dan ook zeker komen. Ik ben benieuwd wat Sara gaat doen. Ik weet zeker dat Ruth Knieper zichzelf zal blijven ontwikkelen, want creativiteit, inspiratie en originaliteit heeft ze genoeg. Als de schrijfster wat verbeterpuntjes doorvoert, dan zie ik het volgende deel positief tegemoet!


1 reactie

Reageer op: Morgen wordt vandaag van Ruth Knieper

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten