Naar het land van het lopend licht: dageraad van Marjet Maks

dageraad cover

Meteen na het eerste deel (Duisternis) ging ik verder met het tweede deel uit de ‘Naar het land van het lopend licht’ serie.

In dit tweede deel gaan we nog niet vooruit, maar bekijken we dezelfde situatie door de ogen van Frans Maris. Terwijl hij thuis in zijn bed ligt dwalen zijn gedachtes naar zijn verleden. Zo speelde de Tweede Wereldoorlog een grote rol in zijn leven, liet hij zijn geliefde achter in Spanje en trouwde later twee keer. Frans had een bewogen leven met veel geheimen. Nu hijgt de dood in zijn nek en vooral Alma dramt door over zijn verleden.

Bijeneters

Bijeneters zijn vogels die voornamelijk leven in de warme delen van Europa. In dit boek worden ze vaak genoemd. Ik werd zo nieuwsgierig dat ik deze dieren opzocht. Ik heb geluisterd naar hun geluid en nu weet ik dus wat de hoofdpersoon steeds hoorde in Spanje!

‘Dageraad’ begint waar ‘Duisternis’ ook begon: Frans Maris verlaat het ziekenhuis, hij wenst geen behandeling voor zijn ziekte. Hij wil terug naar huis en in bed overdenkt hij zijn leven. In dit deel bekijk je alles vanuit zijn ogen, de behulpzame Alma komt nu ietwat drammerig over en als lezer zie je nu andere (kwetsbare) kanten bij dochter Amór.

Compact, maar ook diepgaand

‘Dageraad’ is een compacte roman, maar Marjet Maks gaat flink de diepte in. Ze legt het verleden van Frans bloot, je begrijpt hoe de verhoudingen liggen en wat hij het meest gemist heeft. De Spaanse Aurora betekende duidelijk veel voor hem, maar hij koos er toch voor om later terug te keren naar Nederland.

Door dit tweede deel vallen de puzzelstukjes van het eerste deel beter op hun plek. ‘Dageraad’ is meeslepend en zit -net als het eerste deel- vol mooie zinnen, metaforen en doordenkers. Zoals: “Dood was leven in een andere dimensie” en “Hij bleef maar in die pan soep van zijn leven roeren en met de lepel over de bodem schrapen, alsof hij die herinneringen van zijn ziel krabde.”

Voor lezers die de “Zussen-serie” van Lucinda Riley te langdradig en te zoet vinden, kan ik van harte deze serie aanraden. Marjet Maks schrijft een stuk vlotter en het verhaal kruipt onder je huid.


Reageer op: Naar het land van het lopend licht: dageraad van Marjet Maks

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten