4 januari 2021

Naar het land van het lopend licht: duisternis van Marjet Maks

‘Duisternis’ is het eerste deel van de romanserie ‘Naar het land van het lopend licht’ van Marjet Maks. De serie bestaat uit vijf delen. De eerste twee delen zijn al verkrijgbaar.

In het eerste deel staat Alma centraal. Een bijzondere vrouw, die al genoeg meegemaakt heeft in haar leven. Ze krijgt te horen dat haar vader Frans kanker heeft en ze komt erachter dat hij zich niet wil laten behandelen en uit het ziekenhuis is gevlucht. Alma zoekt hem thuis op. Haar vader draagt veel geheimen met zich mee en erg spraakzaam is hij ook niet. Alma probeert tot hem door te dringen.

Een familieverhaal

Frans Maris heeft een bewogen leven gehad en had meerdere relaties. Op een dag hoorde Alma haar vader vloeiend Spaans praten door de telefoon, waarna hij vervolgens richting Spanje vertrok. Alma probeert te begrijpen wat haar vader verbergt. Ook haar halfzus Amór komt langs. Ze is qua karakter vrij stijfjes en afstandelijk. Zij heeft ook gesprekken met haar vader, maar daar mag Alma niet bij zijn.

In ‘Duisternis’ blikken we af en toe ook terug op Alma’s verleden. Over haar verstandhouding met haar ouders, het verkeersongeluk en waarom ze Spaans ging studeren. Het eerste deel leest verrassend vlot en alle belangrijke personages worden voorgesteld.

Onder de indruk

Ik ben erg onder de indruk van dit boek! Marjet Maks schrijft heel beeldend en gebruikt mooie metaforen. Meteen bij het begin trekt ze de lezer in het verhaal en zit je al midden in een heftige situatie die vragen oproept. Je kruipt in het hoofd van Alma, ze zit vol met vragen, maar haar vader laat niets los. Dit geeft het verhaal een dun laagje spanning, want dat er iets gebeurd is vroeger, dat is een feit.

Verder geeft Marjet Maks alle personages een duidelijk gezicht en is het meteen duidelijk hoe de verstandhoudingen liggen. Zo voelde ik meteen al een beladen spanning bij de binnenkomst van halfzus Amór.

Het schaakspel als metafoor

Spanje speelt een duidelijke rol in het verleden van Frans. Maar het eerste deel speelt zich nog voornamelijk af in de omgeving van Utrecht. Zo wordt er gewandeld in Lage Vuursche. Wat ik vooral mooi vond waren de mooie uitspraken van vader Frans, bijvoorbeeld “oud zijn is net schaken. Het ene moment doe je een goede zet en voel je je top. Het volgende moment wordt er een pion van je verslagen, of een toren en zie je het niet meer zitten.”

Het schaakspel komt vaker terug als metafoor. Ik vond dat mooie doordenkers! Daarnaast weet Marjet Maks goed te doseren, ze geeft op tijd antwoord op brandende vragen, maar werpt net voor het einde ook alvast wat nieuwe vragen op. Hierdoor werd ik meteen nieuwsgierig naar deel twee!