Naar het land van het lopend licht: duisternis van Marjet Maks

duisternis cover

‘Duisternis’ is het eerste deel van de romanserie ‘Naar het land van het lopend licht’ van Marjet Maks. De serie bestaat uit vijf delen. De eerste twee delen zijn al verkrijgbaar.

In het eerste deel staat Alma centraal. Een bijzondere vrouw, die al genoeg meegemaakt heeft in haar leven. Ze krijgt te horen dat haar vader Frans kanker heeft en ze komt erachter dat hij zich niet wil laten behandelen en uit het ziekenhuis is gevlucht. Alma zoekt hem thuis op. Haar vader draagt veel geheimen met zich mee en erg spraakzaam is hij ook niet. Alma probeert tot hem door te dringen.

Een familieverhaal

Frans Maris heeft een bewogen leven gehad en had meerdere relaties. Op een dag hoorde Alma haar vader vloeiend Spaans praten door de telefoon, waarna hij vervolgens richting Spanje vertrok. Alma probeert te begrijpen wat haar vader verbergt. Ook haar halfzus Amór komt langs. Ze is qua karakter vrij stijfjes en afstandelijk. Zij heeft ook gesprekken met haar vader, maar daar mag Alma niet bij zijn.

In ‘Duisternis’ blikken we af en toe ook terug op Alma’s verleden. Over haar verstandhouding met haar ouders, het verkeersongeluk en waarom ze Spaans ging studeren. Het eerste deel leest verrassend vlot en alle belangrijke personages worden voorgesteld.

Onder de indruk

Ik ben erg onder de indruk van dit boek! Marjet Maks schrijft heel beeldend en gebruikt mooie metaforen. Meteen bij het begin trekt ze de lezer in het verhaal en zit je al midden in een heftige situatie die vragen oproept. Je kruipt in het hoofd van Alma, ze zit vol met vragen, maar haar vader laat niets los. Dit geeft het verhaal een dun laagje spanning, want dat er iets gebeurd is vroeger, dat is een feit.

Verder geeft Marjet Maks alle personages een duidelijk gezicht en is het meteen duidelijk hoe de verstandhoudingen liggen. Zo voelde ik meteen al een beladen spanning bij de binnenkomst van halfzus Amór.

Het schaakspel als metafoor

Spanje speelt een duidelijke rol in het verleden van Frans. Maar het eerste deel speelt zich nog voornamelijk af in de omgeving van Utrecht. Zo wordt er gewandeld in Lage Vuursche. Wat ik vooral mooi vond waren de mooie uitspraken van vader Frans, bijvoorbeeld “oud zijn is net schaken. Het ene moment doe je een goede zet en voel je je top. Het volgende moment wordt er een pion van je verslagen, of een toren en zie je het niet meer zitten.”

Het schaakspel komt vaker terug als metafoor. Ik vond dat mooie doordenkers! Daarnaast weet Marjet Maks goed te doseren, ze geeft op tijd antwoord op brandende vragen, maar werpt net voor het einde ook alvast wat nieuwe vragen op. Hierdoor werd ik meteen nieuwsgierig naar deel twee!


Reageer op: Naar het land van het lopend licht: duisternis van Marjet Maks

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten