3 oktober 2016
Nachtblauw van Simone van der Vlugt
Ik vind historische boeken mooi en interessant. Vaak leer je een heleboel over de geschiedenis en ondertussen wordt je meegesleept in een spannende verhaallijn. Dit is ook het geval bij ‘Nachtblauw’. Een interessante geschiedenis verweven in een spannend verhaal!
Catrijn is weduwe en woonde in De Rijp, na de dood van haar man verlaat ze de boerderij en gaat werken als huishoudster in Amsterdam. Helaas haalt het verleden haar eerder in dat ze had verwacht en ze vertrekt naar Delft. Hier gaat ze aan de slag in de plateelfabriek van Evert.
Als het geweten een naam heeft, dan is in ‘Nachtblauw’ Jacob het geweten van Catrijn. Hij weet teveel en hijgt in haar nek. Ondertussen probeert Catrijn haar leven terug op orde te krijgen. Ze trouwt met Evert van Nulandt en Catrijn ontplooit haar schilderstalent in de plateelfabriek. Ze beginnen een nieuwe lijn aardewerk, wat al gauw een succes wordt. De opkomst van het Delfts blauw wordt dan ook mooi verweven in dit verhaal. Het is interessant om te lezen over de handel in porselein en het werken met verf op aardewerk in de zeventiende eeuw.
De zeventiende eeuw is een woelige periode in de Nederlandse geschiedenis. Zo overleeft Catrijn ternauwernood de Delftse donderslag en later in het boek speelt de pest ook een grote rol. Als een hongerige wolf sluipt deze ziekte door de Nederlandse steden en treft honderden slachtoffers. Catrijn ontmoet terloops ook de schilders Rembrandt en Vermeer. Zij hebben een klein bijrolletje in ‘Nachtblauw’.
Wat me opviel aan ‘Nachtblauw’ was de assertiviteit van Catrijn, ze durft hetgeen te zeggen wat op haar hart ligt, maar is ook daadkrachtig. Ze zet door wat ze van plan is en laat zich niet snel tegenhouden. Catrijn draagt ook een geheim met zich mee, als lezer ben je daar al snel van op de hoogte. Ook in een wereld zonder internet zijn roddels en achterklap de grootste vijand van geheimen. Het levert een spannende verhaallijn op, wat deze historische roman een thrillerlaagje meegeeft.
Ook de liefde speelt een grote rol. Kiezen met verstand of gevoel. Catrijn kiest met verstand en daar had ik bewondering voor, ze kijkt er heel nuchter tegenaan en ik moest af en toe glimlachen om Catrijns mening die ze heel doeltreffend weet te verwoorden. ‘Nachtblauw’ leest prettig, is meeslepend en spannend. Doordat het zo meeslepend en spannend wordt, heb je niet door dat je gelijk een kijkje in de Nederlandse geschiedenis krijgt. Daarom vind ik dit boek ook een aanrader voor middelbare scholieren.
2 reacties
3 oktober, 2016 om 11:58
Anneke van DijkenDie staat op mijn e-reader, lijkt me een leuk boek.
3 oktober, 2016 om 16:41
BiancaIk ben dit boek als luisterboek aan het luisteren. Ik ben halverwege het boek, maar nu al helemaal fan. Ik ben het dus echt met je eens.
Wellicht ook interessant voor je:
Lees meer in de rubriek: Simone van der Vlugt