Nachtblauw van Simone van der Vlugt

Nachtblauw coverIk vind historische boeken mooi en interessant. Vaak leer je een heleboel over de geschiedenis en ondertussen wordt je meegesleept in een spannende verhaallijn. Dit is ook het geval bij ‘Nachtblauw’. Een interessante geschiedenis verweven in een spannend verhaal!

Catrijn is weduwe en woonde in De Rijp, na de dood van haar man verlaat ze de boerderij en gaat werken als huishoudster in Amsterdam. Helaas haalt het verleden haar eerder in dat ze had verwacht en ze vertrekt naar Delft. Hier gaat ze aan de slag in de plateelfabriek van Evert.

Als het geweten een naam heeft, dan is in ‘Nachtblauw’ Jacob het geweten van Catrijn. Hij weet teveel en hijgt in haar nek. Ondertussen probeert Catrijn haar leven terug op orde te krijgen. Ze trouwt met Evert van Nulandt en Catrijn ontplooit haar schilderstalent in de plateelfabriek. Ze beginnen een nieuwe lijn aardewerk, wat al gauw een succes wordt. De opkomst van het Delfts blauw wordt dan ook mooi verweven in dit verhaal. Het is interessant om te lezen over de handel in porselein en het werken met verf op aardewerk in de zeventiende eeuw.

De zeventiende eeuw is een woelige periode in de Nederlandse geschiedenis. Zo overleeft Catrijn ternauwernood de Delftse donderslag en later in het boek speelt de pest ook een grote rol. Als een hongerige wolf sluipt deze ziekte door de Nederlandse steden en treft honderden slachtoffers. Catrijn ontmoet terloops ook de schilders Rembrandt en Vermeer. Zij hebben een klein bijrolletje in ‘Nachtblauw’.

Wat me opviel aan ‘Nachtblauw’ was de assertiviteit van Catrijn, ze durft hetgeen te zeggen wat op haar hart ligt, maar is ook daadkrachtig. Ze zet door wat ze van plan is en laat zich niet snel tegenhouden. Catrijn draagt ook een geheim met zich mee, als lezer ben je daar al snel van op de hoogte. Ook in een wereld zonder internet zijn roddels en achterklap de grootste vijand van geheimen. Het levert een spannende verhaallijn op, wat deze historische roman een thrillerlaagje meegeeft.

Ook de liefde speelt een grote rol. Kiezen met verstand of gevoel. Catrijn kiest met verstand en daar had ik bewondering voor, ze kijkt er heel nuchter tegenaan en ik moest af en toe glimlachen om Catrijns mening die ze heel doeltreffend weet te verwoorden. ‘Nachtblauw’ leest prettig, is meeslepend en spannend. Doordat het zo meeslepend en spannend wordt, heb je niet door dat je gelijk een kijkje in de Nederlandse geschiedenis krijgt. Daarom vind ik dit boek ook een aanrader voor middelbare scholieren.

 

 

 


2 reacties

Reageer op: Nachtblauw van Simone van der Vlugt

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten