Nu ik je zie van Merlijn Kamerling

‘Nu ik je zie’ is het boek van Merlijn Kamerling, opgetekend door Matthijs Kleyn. Merlijn Kamerling is de zoon van Antonie Kamerling en Isa Hoes. Antonie Kamerling overleed 6 oktober 2010. Hij pleegde zelfmoord.

Merlijn Kamerling heeft jarenlang al zijn gevoelens verstopt en wilde niet praten over zijn vader. Hij keek nooit naar oude beelden en las nooit oude artikelen. Maar nu hij begin twintig is, is hij er klaar om zijn vader opnieuw te leren kennen. Hij gaat gesprekken aan met mensen die dicht bij zijn vader stonden.

Opnieuw leren kennen

Merlijn was nog een kind toen zijn vader uit het leven stapte. Hij was nog te jong om te begrijpen dat zijn vader kampte met depressies. Merlijn kent zijn vader vooral lopend op blote voeten en in een badjas. Daar voelt hij schaamte bij. Vooral als zijn vader zo mee naar school ging. Maar Merlijn wordt ook nieuwsgierig naar zijn vader. Welke rollen speelde hij? Waarom deed hij zoals hij deed? Hoe was zijn vader als acteur en collega?

Merlijn Kamerling woont op zichzelf. Hij vult zijn tijd voornamelijk met gamen, drinken, blowen en Netflix. Maar nu gaat hij op onderzoek uit. Hij koopt knipselmappen op en vraagt oude beelden aan van interviews met zijn vader. Eerst vind hij het eng, maar al gauw gaat het vanzelf.

In gesprek met…

Merlijn Kamerling praat met familieleden, vrienden en collega’s van Antonie Kamerling. De gesprekken voelen alleen niet persoonlijk en spontaan aan. Ze lijken geregisseerd te zijn, maar misschien komt dat ook omdat dit boek opgetekend is door een derde persoon. Het voelt te geforceerd.

Ik vind het vooral jammer dat Merlijn Kamerling soms niet altijd lijkt te luisteren naar de verhalen die mensen hem vertellen. Zo hoort hij intieme verhalen, maar lees je vervolgens dat hij tijdens het gesprek er van baalt dat hij geen wijn gevraagd heeft, of dat er geen wijn is aangeboden. Het gesprek met Simone Kleinsma voelde ongemakkelijk en pijnlijk. Het gesprek met Peter Paul Müller voelde tenenkrommend.

Reinout Oerlemans geeft -naar mijn mening- de meest waardevolle adviezen en informatie, maar Merlijn Kamerling denkt daar wat laatdunkend over. Het zijn van die kleine gedachtes tussendoor, die hij beter voor zichzelf had kunnen houden, want als lezer kreeg ik hierdoor minder sympathie voor hem.

Een apart boek

Hoewel de informatie over Antonie Kamerling interessant is en veel herinneringen oproept, zit er ook veel herhaling in dit boek en onnodige boekvulling. Zoals de gehele songtekst van het lied wat Olivier Tuinier zong in ‘Het zakmes’. Niet eens een film met Antonie Kamerling, dus ik vind het apart dat juist die songtekst compleet in het boek moet staan.

Hij praat ook met zijn moeder, met Isa Hoes. Het voelt helemaal niet als moeder en zoon. Het lijkt wederom alsof er twee vreemde mensen volgens een script met elkaar praten. De informatie van Isa Hoes is intiem en persoonlijk, maar het wordt te afstandelijk gebracht. ‘Toen ik je zag’, het boek van Isa Hoes zelf is heel anders van toon.

Ik vond ‘Nu ik je zie’ op zich interessant om te lezen, maar ik vond het tegelijkertijd ook een apart en afstandelijk boek.


3 reacties

 • 23 september, 2020 om 20:33
  Anna zegt:

  ik kan mij hier in vinden. Ik vond het hele boek ongemakkelijk

  Ikhartje(1) deze reactie

  Anna Beantwoorden

 • 28 september, 2020 om 22:03
  CrazyDutchwoman zegt:

  Helemaal eens. Zo fijn. Kijken op bol en goodreads dacht ik dat ik de enige was.

  Ikhartje(0) deze reactie

  CrazyDutchwoman Beantwoorden

  • 30 september, 2020 om 18:46
   Leesdame zegt:

   Ja, dat dacht ik ook toen ik dit boek aan het lezen was… Ik ben eerlijk gezegd ook wel opgelucht als ik reacties zoals die van jou en Anna krijg, want ik voelde me dus ook de enige haha.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Nu ik je zie van Merlijn Kamerling

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten