15 juli 2024
Offer, mijn gedachtes over deze novelle
Een paar dagen geleden kwam ‘Offer’ uit van Jeroen Windmeijer. ‘Offer’ is een novelle van Kluitman voor 14+ lezers. Ik heb dit boek ook gelezen en ik ben ervan geschrokken.
Ik kies er bewust voor om dit boek niet te recenseren. Maar er niets over zeggen lukt me ook niet, want dit boek zit al twee dagen in mijn hoofd en niet omdat ik het zo prachtig vond. In het boek gaan vier jonge mensen naar Castlefest. Een van hun is Luna en zij is heks en is op de ochtend van het wickerman-ritueel spoorloos verdwenen.
Waar het over gaat:
Sterre, Luna, Marcel en Kristian kunnen niet wachten om naar Castlefest te gaan. Maar op het fantasyfestival valt de groep al snel uit elkaar. Marcel voelt zich een echte Viking en heeft dezelfde extreme denkbeelden over vrouwen als Andrew Tate. Luna noemt zichzelf heks en staat voor alles waar Marcel een hekel aan heeft. Kristian komt uit een gelovig gezin, waarin de rollen voor man en vrouw vastliggen, maar probeert zich daar juist van los te maken. Sterre worstelt met haar gevoelens voor Luna. Als Luna op de ochtend van het wickerman-ritueel spoorloos is verdwenen, slaan Sterre en Kristian alarm. Heeft Marcels vreemde gedrag iets met haar verdwijning te maken?
Wicca en hekserij
Wicca is een moderne vorm van hekserij, maar niet alle moderne heksen doen aan wicca. Wicca is geen synoniem voor hekserij. Wicca is een vrij strakke stroming binnen de hekserij met veel regels en protocollen. Opvallend vaak wordt wicca in (tiener)boeken en in tijdschriftartikelen gelinkt aan jongeren en wordt het soms zelfs omschreven als een hip modeverschijnsel. Toch kom ik in werkelijkheid weinig mensen tegen die aan wicca doen. De meeste heksen die ik ken doen net als ik aan traditionele en/of groene hekserij.
Hekserij is niet alleen voor vrouwen. Er zijn genoeg mannen die aan hekserij doen. Er is ook geen strijd onderling. Persoonlijk had ik er dan ook veel moeite mee toen de auteur Heather iets liet vertellen tijdens het Heksenmonument op het festival en dat door haar afkeurende houding de mannen in het publiek afdruipen. Dit is niet hoe ik hekserij beleef, want er wordt binnen de hekserij op niemand neergekeken. Ik zou het heel erg vinden als jonge lezers dat wel op die manier interpreteren.
Vrouwenhaat
‘Offer’ zit vol met haat. Voornamelijk vanuit Marcel. Hij voelt zich een viking, maar hij is ook aanhanger van vrouwenhater Andrew Tate. Dit is mijn grootste irritatiepunt. Elke vorm van aandacht voor Tate is teveel en in een YA-novelle hoort zijn naam al helemaal niet thuis vind ik. Marcel wordt geportretteerd als de stoere viking, die dol is op zwaardvechten en een duidelijk (negatieve) mening over vrouwen heeft. Jonge lezers zijn beïnvloedbaar als het gaat om cool gedrag.
De ultieme vorm van vrouwenhaat komt toch wel tot uiting bij een toespraak van een monnik, die het al snel op heks Luna heeft voorzien. Van alle honderden situaties die de auteur had kunnen verzinnen die zich op Castlefest af kunnen spelen kiest Windmeijer voor kerk versus hekserij. Daar draait vervolgens ook de clou om. Waar de auteur schaamteloos het wickerman-ritueel voor gebruikt. Sowieso vind ik een brandstapel ook geen ingrediënt voor vermaak. In een historische roman heeft zoiets een functie. In dit verhaal is het ongepast en ik moest er van overgeven.
Ik word alsnog misselijk van het idee dat 14+ lezers dit grimmige verhaal voorgeschoteld krijgen. Op den duur kreeg ik ook steeds vaker het woord seksisme in mijn hoofd tijdens het lezen.
Simpelweg niet happy van ‘Offer’
De hatelijke sfeer en de smakeloze acties in dit boek zorgen ervoor dat ik niet happy ben na het lezen van ‘Offer’. Ik ben trouwens niet de enige, want Emmy van Zon en Maan is ook niet blij met dit boek. Ook zij deelt haar gedachtes hierover: klik
Bovenstaande tekst gaat over mijn persoonlijke gevoel.
Wellicht ook interessant voor je: