31 januari 2012

Ook boeken liggen dwars…

dwarsliggersNaast gewone boeken en ebooks zijn er nog meer manieren van lezen. De Dwarsligger is daar bijvoorbeeld ook een leuke variatie van… Of soms noem ik het ook wel eens: de middenweg tussen gewoon boek en een ebook.

De dwarsligger is klein, weegt niets, is vrij sterk en leest op zich best gemakkelijk. De bladzijdes zijn zo dun als vloeipapier en de letters zijn erg klein. Er gaan ongeveer 7 Dwarsliggers in één normaal boek. Dus makkelijk om mee te nemen op reis. Een stuk of tien Dwarsliggers in je koffer, past natuurlijk beter dan tien boeken 😉

Ik heb zelf ook een paar Dwarsliggers in mijn bezit gehad. Het nadeel is wel dat het meestal titels zijn die al geruime tijd verkrijgbaar zijn en meestal heb ik die dan al. Ze zijn erg handig voor als je buiten leest, of als je even ergens moet wachten. Het past namelijk makkelijk in je jaszak. Maar het zal voor mij nooit een vervanging worden voor normale boeken (en ebooks).

Ik vind namelijk de Dwarsliggers nog redelijk prijzig, vooral omdat het toch vaak titels zijn die ook als gewoon boek in midprice verkrijgbaar zijn. Ik vind dat je heel duidelijk kan zien aan de bladzijdes dat je het gelezen hebt. Ook ben ik elke keer bang dat ik een pagina eruit scheur. Dat is nog niet gebeurd, dus de belofte dat de Dwarsligger sterk zou zijn, is waar! Ook las het heel makkelijk en snel. De pagina’s vliegen voorbij. Een Dwarsligger heeft vaak 900 pagina’s, maar echt waar, daar merk je weinig van!

Ook was ik wel eens benieuwd hoe lang een Dwarsligger dan mee zou gaan: dus liet ik drie mensen na mij ook de Dwarsligger lezen. Dat ging prima, maar echt netjes zag de Dwarsligger er na afloop niet uit.

Ik vind Dwarsliggers prettig in gebruik, dat zeker. Ik hoefde er niet zo heel zuinig op te zijn, ik liet ze rustig overal slingeren en het las op zich best lekker. Ik heb bijvoorbeeld De boekendief gelezen als Dwarsligger en dat was heel fijn. Ik hoefde nergens die dikke pil mee naartoe nemen, ik haalde gewoon dat kleine blokje tevoorschijn en las verder.

Hebben jullie ervaring met het lezen van Dwarsliggers?

6 reacties

 • 31 januari, 2012 om 18:24
  Jennn zegt:

  Ik heb er geen ervaring mee, maar op de een of andere manier lijkt het mij helemaal niet fijn lezen eigenlijk


 • 31 januari, 2012 om 19:51
  Sandra3619 zegt:

  Ik heb hier nog nooit van gehoord?? Ik heb het net even gegoogled, jeeeej wat handig!! Vooral als je op vakantie gaat etc.


  Sandra3619
  Beantwoorden

 • 31 januari, 2012 om 22:11
  Mevrouw Kinderboek zegt:

  Het lijkt mij ook vooral handig op vakantie. Vooral zoals ik vroeger vakantie vierde: fietsvakantie, kamperen, en alles meenemen op de fiets. Zou toen echt een uitkomst zijn geweest!


  Mevrouw Kinderboek
  Beantwoorden

 • 31 januari, 2012 om 22:57
  Pippi zegt:

  Eerlijk gezegd vind ik ze er zo lelijk uitzien! Geen fijne bladspiegel ook:(


 • 31 januari, 2012 om 23:35
  Leesdame zegt:

  Het leest op zich best prima hoor, maar ja, het blijft natuurlijk wennen dat je “andersom” leest. Het is niet eens wat je elke avond wil lezen. Ten minste, ik niet… Voor tussendoor vond ik de Dwarsligger best makkelijk. En het omslaan van pagina’s, dat kan wel eens lastig zijn, want die dunne vloeiblaadjes blijven nog wel eens aan elkaar plakken. Ik vind het een leuke uitvinding, maar ben ook kritisch 🙂


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 1 februari, 2012 om 19:56
  boeklover zegt:

  Ellen en ik vinden het eigenlijk best handig en zijn er erg tevreden over. Het enige nadeel zijn de dunnen pagina’s, maar verder kan ik er niets negtatief over zeggen.
  Ik lees namelijk graag zo afwisselend mogelijk en de dwarsligger speelt hier handig op in.
  Over het prijzige: ik kan zelfs al dwarsliggers in de bib krijgen = kost niets!
  Benieuwd naar de hele uitleg? Ik schreef er een artikel over! http://boeklover.wordpress.com/2012/01/26/dwarsligger-2/


  boeklover
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: