Oorlog en vrede, afsluiting

oorlog en vrede coverIk heb een tijdje niks meer geschreven over mijn vorderingen in ‘Oorlog en vrede’ en dat ga ik vandaag alsnog doen. Ik zal gelijk met de deur in huis vallen: ik ben bewust gestopt op de helft. Hoe dat allemaal zo kwam deel ik hieronder!

Het begin van ‘Oorlog en vrede’ ging best wel goed eigenlijk, elke dag las ik een kwartiertje en haalde ik met gemak de eerste deadline. Alleen was ik even vergeten dat ik over dat eerste deel zo’n vier weken had gedaan en toen moest ik ineens binnen twee weken het tweede deel lezen…

Schuldgevoel bij alles
De tweede deadline viel tussen kerst en oudjaarsdag. Om deze deadline te halen moest ik twee keer zoveel lezen op een dag. Dit ging dus mis. December zat propvol sociale verplichtingen en als ik dan ’s avonds in bed lag had ik meer zin in een uurtje Netflix dan in een uurtje Tolstoj.

In januari besloot ik gas bij te geven en probeerde ik elke dag vijftig pagina’s te halen. Lukte dat niet, dan was dat ook geen ramp vond ik zelf. Maar toen begon het schuldgevoel te knagen. Las ik in Tolstoj, dan voelde ik me schuldig tegenover de recensie-boeken die ik voor mijn blog had aangevraagd. Las ik in de recensie-boeken, dan voelde ik me schuldig tegenover de andere Tolstoj-lezers.

Op een dag was ik het zat. Elke keer als ik de e-reader aanzette, kwam dat Tolstoj boek tevoorschijn en dat al sinds november vorig jaar. Het is op zich prima te lezen, maar het was ook vaak (ja sorry) vreselijk saai en bij vlagen ook verschrikkelijk langdradig. Acht regels voor één zin is heel normaal in dit boek en alles wordt uitgebreid uitgesponnen. En toen besloot ik dat het wel genoeg was geweest. Ik had de helft gehaald, dat vond ik al heel wat. Ik klikte op verwijderen en daarna voelde ik alleen maar opluchting!

En dan nu
Ik lees nu alles wat los en vastzit, zonder schuldgevoel! Dat is na al die weken heel fijn. Het is ook alsof alle boeken lekkerder weglezen nu. Maar goed, dat kan ook tussen mijn oren zitten haha. Zou ik ooit nog een klassieker oppakken? Jawel hoor. Maar dan in ieder geval géén klassieker uit de Russische literatuur 😉

Sue (klik), Ali (klik) en Geertrude (klik) lazen ook in ‘Oorlog en vrede’. 🙂


6 reacties

 • 30 januari, 2019 om 08:39
  Lalagè zegt:

  Helemaal geen Russen meer? Dat is ook jammer… Ze zijn niet allemaal zo taai hoor! Mocht je het ooit nog aandurven, lees dan het eerste deel van de autobiografie van Paustovski. Dat is zo ontzettend mooi en niet dik.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 30 januari, 2019 om 20:57
   Leesdame zegt:

   Ik zal het onthouden, maar ik ben er voorlopig iets te huiverig voor. In ieder geval bedankt voor je tip 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 1 februari, 2019 om 19:03
  Niek Chen zegt:

  Ik vind het altijd heel knap als mensen kunnen beslissen om te stoppen met lezen van een bepaald boek. Zo ben ik nu ook in een boek bezig waar ik behoorlijk gedeprimeerd van word maar waarvan ik vind dat ik het wel uit moet lezen.
  Dus ik heb alleen maar bewondering om je beslissing. Ook al ben ik zelf wel groot fan van Tolstoj.

  Ikhartje(2) deze reactie

  Niek Chen Beantwoorden

  • 3 februari, 2019 om 19:42
   Leesdame zegt:

   Dank je wel voor de lieve reactie! Ik ben wel benieuwd wat jou zo groot fan van Tolstoj maakt, wat trekt jou aan in zijn werk?

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

   • 24 februari, 2019 om 20:30
    Niek zegt:

    Ik ben sowieso liefhebber van levensechte beschrijvingen. Boeken waar het eindeloos door en door en door gaat. Zoals bijvoorbeeld Het Bureau van JJ Voskuil en de serie Mijn Strijd van Karl Ove Knausgård. Doordat je als lezer er een langere tijd in vertoeft, ga je het helemaal meemaken, wordt het een deel van je eigen leven. Het is dan ook het fijnste om een paar uur achter elkaar erin te kunnen lezen.
    Tolstoj weet voor mij het leven te brengen uit een tijd die voor mij verder onbekend is. En toch kan ik daar nu voor een klein beetje ook werkelijk zijn. Tenminste, zo voelt dat.
    Zoiets. 🙂

    Ikhartje(1) deze reactie

    Niek Beantwoorden

    • 24 februari, 2019 om 23:10
     Leesdame zegt:

     Ik begrijp het 🙂
     Het gevoel dat je in een boek wilt blijven, niet afscheid willen nemen van de personages en het verlangen dat de auteur blijft vertellen en niets achterhoudt… Dat snap ik helemaal 🙂 Alleen vind ik het dan wel prettig als die wereld en die personages dan herkenbaar voor me zijn. Ik had echter niets met de wereld en de personages van Tolstoj. Ik voelde geen binding met hun, dus voelde ik ook geen verlangen om lang in hun wereld te verblijven.

     Ikhartje(0) deze reactie

     Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Oorlog en vrede, afsluiting

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten