7 januari 2012

Op de voet volgen

Op de voet volgenGoogle Maps is handig voor allerlei doeleinden, maar het is vooral ook erg leuk voor nieuwsgierige mensen (zoals ik) 🙂 De laatste tijd vind ik het namelijk heel boeiend om met Google Maps te zoeken naar de locaties waar verhalen uit boeken zich afspelen.

Een boek wat zich bijvoorbeeld afspeelt in een onbekend dorpje in Frankrijk… Ik zoek het via Google Maps op en gelijk begint het boek meer te leven als ik streetview (indien mogelijk) bekijk. Ik wandel virtueel door de straat van de hoofdpersoon, ik volg de dader naar zijn schuilplaats en ik reis mee als de hoofdpersonen op vakantie gaan.

Het moeilijke is eigenlijk dat niet altijd de straat wordt genoemd, of soms gebruikt een auteur een fictief dorp of stad. Maar als je goed let op de kleine details in een boek is het vaak al duidelijk naar welke herkenningspunten je moeten zoeken.

Het wordt pas echt leuk als een boek zich afspeelt op bijvoorbeeld Long Island.Wat hoe vaak kom je daar? Misschien wel nooit. Ik kan niet echt een beeld vormen van Long Island… Een moordernaar die daar door de straten sluipt… Het zal wel, maar op de een of andere manier kan ik me niet voorstellen hoe daar dan die straat eruitziet. Wolkenkrabbers? Huizen in Tudorstijl? Appartementen? Dankzij Google Maps kan ik het verhaal nog meer laten leven.

Boeken die makkelijk te volgen zijn via Google Maps:

Medelijden met de duivel van Violet Leroy
Zwemmen van Martine Kamphuis
Shopaholic in alle staten van Sophie Kinsella
Backpack van Emily Barr
Op de tractor naar de Zuidpool van Manon Ossevoort

Je hoeft dit niet bij elk boek te doen natuurlijk, dat doe ik ook niet. Maar als een boek mij heel erg boeit dan vind ik het des te leuker om te kijken of de beelden die in mijn hoofd zitten overeenkomen met de werkelijkheid. En soms vind ik het zo jammer dat een boek uit is, dat ik op Google Maps ga snuffelen om nog langer in de sfeer van het verhaal te blijven.

Maar het kan ook andersom: als een boek mij niet ‘pakt’ of het verhaal gaat niet leven voor mij, dan helpt dit mij om toch een beetje in de sfeer van het verhaal te komen.

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: