Opgeruimd! van Marie Kondo

opgeruimd! coverIk was benieuwd waarom diverse bloggers compleet weglopen met de KonMari-methode. Dus waagde ik me aan haar boek. Marie Kondo is opruimexpert. Nee, dat zeg ik niet goed… Marie Kondo is opruim-fetisjist. Opruimen maakt haar blij en intens gelukkig, zo gelukkig dat ze een eigen methode heeft bedacht die een eind moet maken aan alle rommel in huis: de KonMari-Methode.

Als de Japanse Marie begint met haar missie van opruimen, berg je dan maar… want de vuilniszakken zijn dan hard nodig. Marie Kondo is niet vies van spullen weggooien.

We hebben teveel in huis, is haar mening. Teveel boeken (I know), teveel kleding, teveel paperassen, teveel rommel. Opruimen werkt alleen als er een deel weggaat. Weggegooid wordt dus. Als kind was Marie al bezig met opruimen en met weggooien. Dat deed ze ook rustig met de spullen van anderen. Marie Kondo bestudeerde elke opruim-methode, maar geen methode werkte goed genoeg. Dus ging ze zelf aan de slag om iets te verzinnen wat wél zou werken en met resultaat. Duizenden mensen in Japan zijn ‘gered’ door Marie Kondo.

Eerlijk is eerlijk, het boek staat boordevol goede tips, maar ook boordevol flauwekul. Sommige dingen kan ik wel wat mee. Zoals bijvoorbeeld de opbergmethode voor paperassen. Wat niet belangrijk is, kan weg en anders bewaar je alles in een map en dat allemaal in dezelfde la. Wat betreft het weggooien. Je houdt elk product in je handen en je vraagt jezelf of het product jou gelukkig maakt, zo niet, of bij twijfel, dan gaat het zonder pardon de vuilniszak in. Haar theorie is dat je dan uiteindelijk alleen nog de spullen in huis hebt die je gelukkig maken.

Ook schrijft Marie dat je niet per kast moet opruimen, maar per categorie. Dus eerst alle kleding, ongeacht waar die allemaal ligt. Dan de boeken etc. Voor ongelezen boeken hanteert Marie Kondo de theorie: ooit lezen = nooit lezen. Ongelezen boeken verdwijnen dan ook vaak genadeloos in de vuilniszak bij haar opruimmissies bij cliënten. Als je het echt dolgraag wil lezen, dan koop je het wel opnieuw, schrijft ze even later. Ik was het er beslist niet mee eens. Maar, aan de andere kant… ik heb ooit wel boeken gekocht, waarvan ik weet dat ik ze nooit meer ga lezen en zulke boeken staan alleen maar in de weg op je plank, maar goed, ik zou ze dan eerder weggeven, dan weggooien.

Marie Kondo is niet scheutig met vuilniszakken en haar extreme weggooi-mentaliteit stond me een beetje tegen. Want ook bij foto’s en spullen met emotionele waarde past ze deze techniek toe. Na het weggooien komt het opruimen aan bod. Je spullen kun je volgens Marie het best verticaal opbergen. Dat is praktischer. Ik vind mijn net opgestapelde shirts ook lekker overzichtelijk en vooral praktisch, dan alles oprollen en overeind zetten. Hoe dat praktisch zou moeten zijn is mij een raadsel, want als ik ze verticaal zet, dan kan ik nooit fatsoenlijk bij de achterste in de kast.

Marie Kondo kan vermakelijk schrijven, met diverse anekdotes van haar cliënten, maar prijst zichzelf ook constant de hemel in. Ook is ze heel zweverig ingesteld. Ze begroet haar huis en praat tegen haar spullen. Ze bedankt haar schoenen, haar tas, haar sokken… Ook nog zoiets, sokken mag je niet in elkaar vouwen, daar worden ze ongelukkig van. Leg je ze los, dan zijn ze veel meer ontspannen. Ik heb de sokken in mijn sokkenmand nog nooit horen klagen, maar kennelijk doe ik het dus al jaren verkeerd… 😉

Sommige theorieën van haar rond opruimen en weggooien zullen vast en zeker werken, maar het zweverige deel zorgt er helaas voor dat ik Marie Kondo niet meer zo serieus kan nemen. De extreme vorm van weggooien en haar extreme vorm van perfectionisme stond ook een beetje tegen aan het eind van het boek.

 


6 reacties

 • 1 juli, 2015 om 10:03
  Lilian zegt:

  Hahaha, mijn sokken liggen ook al jaren verkeerd dan! Ik wil graag nog eens goed opruimen, maar of dit boek me erbij gaat helpen.. Misschien moet ik gewoon eens beginnen 😉

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lilian Beantwoorden

 • 1 juli, 2015 om 10:47
  Rowan zegt:

  Haha ik vouw mijn sokken ook altijd in elkaar hoor! Het lijkt me best een interessant boek, maar bij sommige dingen zou ik zo te horen ook mijn twijfels krijgen .

  Ikhartje(1) deze reactie

  Rowan Beantwoorden

 • 1 juli, 2015 om 11:17
  Sasha zegt:

  Hmmm klinkt alsof er een supportgroep voor ongelukkige sokken moet komen :-).
  Bedankt voor je review, zoveel bloggers roemen dit boek en ik vind het leuk om eens een nuchter (tegen)geluid te horen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Sasha Beantwoorden

 • 1 juli, 2015 om 20:30
  lous zegt:

  Er zit vast wel wat in hoor, maar hoe een mens ooit teveel boeken kan hebben, is mij een raadsel.

  Ikhartje(1) deze reactie

  lous Beantwoorden

 • 4 juli, 2015 om 17:42
  Annelies zegt:

  Nee van dat boek ga ik niet gelukkig worden, dat haal ik niet in huis 🙂

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

Reageer op: Opgeruimd! van Marie Kondo

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten