PAAZ van Myrthe van der Meer

paaz coverIk heb weer een  mooi boek gelezen: PAAZ van Myrthe van der Meer. Een indrukwekkend verhaal over een jonge vrouw die terecht komt op de PAAZ…

Emma Nieuwenhuis is redactrice bij een uitgeverij, alles lijkt perfect in haar leven. Alleen één ding: Emma wil dood. Emma denkt constant aan de dood. Ze kan haar werk niet meer doen, ze is depressief, slaapt niet of nauwelijks en dan komt het moment dat het niet meer gaat: ze wordt opgenomen op de PAAZ. Emma denkt dat ze voor drie weken daar zit en daarna meteen weer naar haar werk kan.

De drie weken worden echter een aantal maanden. Maanden die vol zitten met puzzels maken, gesprekken, antidepressiva, therapieën en confrontaties… Emma snapt zelf niet wat ze op de PAAZ doet, ze voelt zich schuldig dat ze een bed bezet houdt, ze voelt zich schuldig omdat ze “de nieuwe” is en dus de regelmaat overhoop gooit. Toch komt Emma er later achter dat het verblijf op de PAAZ haar echt goed heeft gedaan.

PAAZ is een autobiografisch verhaal. Dat maakt het gelijk wat intenser, rauwer en indrukwekkender.
PAAZ is fijn geschreven, met de nodige humor. Het leven op de PAAZ is interessant om van dichtbij te bekijken. Met soms betuttelende verpleging, maar ook de gesprekken met de hulpverleners roepen wel eens irritaties op. Ze komen al gauw met etiketjes en hokjes, maar ze lijken niet naar Emma zelf te luisteren.

Later in het boek gaat Emma dan ook de confrontatie aan met een van haar hulpverleners. Maar er zijn ook gezellige momenten, zoals samen puzzelen, gesprekjes in de binnentuin, samen kerstballen maken en stiekem een kroket eten. Ook de strijd van Emma met zichzelf wordt integer beschreven, de strijd tegen de slapeloosheid, maar ook het verwerken van het verleden en haar verlangen naar de dood.

Het is bijzonder dat Myrthe zoiets intiems met anderen wil delen op papier, daar heb ik alleen maar bewondering voor! En ik vond het dan ook een bijzondere leeservaring!


8 reacties

 • 19 januari, 2013 om 20:45
  claar zegt:

  Een waardevolle recensie Loen, je beschrijft exact de situatie op een Paaz afdeling vanuit de huid van Emma daarmee geef je oo kaan wat het boek voor een lezer kan betekenen, mooi gedaan!

  Ikhartje(0) deze reactie

  claar Beantwoorden

 • 20 januari, 2013 om 10:10
  Anneke zegt:

  Het lijkt me echt een goed boek. Ik ga ‘m zeker een keer lezen.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Anneke Beantwoorden

 • 20 januari, 2013 om 15:43
  Joany de Vries zegt:

  Klinkt als een erg bijzonder boek. Ik heb hem gereserveerd bij de bieb 🙂

  Ikhartje(0) deze reactie

  Joany de Vries Beantwoorden

 • 20 januari, 2013 om 22:54
  Inge leest zegt:

  Dit boek heeft – mede door deze recensie – mijn interesse!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Inge leest Beantwoorden

 • 20 januari, 2013 om 23:01
  Leesdame zegt:

  Fijn om te lezen dat jullie nu ook nieuwsgierig zijn geworden naar PAAZ 🙂

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

 • 21 januari, 2013 om 09:30
  willem jansen zegt:

  Lijkt me vreselijk boek. Overigens een echte patient weet zich door platspuiten etc vaak weinig meer te herinneren van een opname

  Ikhartje(0) deze reactie

  willem jansen Beantwoorden

  • 21 januari, 2013 om 20:10
   Leesdame zegt:

   De schrijfster laat juist met haar boek zien dat het helemaal niet zo vreselijk lijkt als mensen denken. En dat “platspuiten” niet altijd aan de orde is op een PAAZ-afdeling.

   Overigens, zou ik persoonlijk nooit snel van te roepen dat een boek vreselijk is, om daar achter te komen wil ik het dan toch eerst zelf lezen.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 22 januari, 2013 om 10:55
  willem jansen zegt:

  Als ze niet is platgespoten, dan was ze er niet zo erg aan toe. Bljf er bij iemand die echt ver heen was, kan er moeilijk een realistisch boek achteraf over schrijven.
  Misschien ga ik het toch eens lezen, om echt te kunnen oordelen

  Ikhartje(0) deze reactie

  willem jansen Beantwoorden

Reageer op: PAAZ van Myrthe van der Meer

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten