Passengers, een gave SF film!

passengers filmposterIk zie graag science fiction films én ik zie graag Jennifer Lawrence samen met Chris Pratt, dus zat ik goed bij de 3D  film Passengers!

Passengers speelt zich af op het zeer luxueuze ruimteschip Avalon. De reis duurt 120 jaar en levert de passagiers dan af op een andere bewoonbare planeet. De passagiers reizen in speciale capsules en dat in zeer diepe slaap. Ze worden vier maanden voor de aankomst wakker en kunnen dan gebruik maken van de bijzondere faciliteiten op het ruimteschip. Ondertussen is het schip al dertig jaar onderweg en heeft het nog negentig jaar te gaan.

Passagier Jim wordt door een storing veel te vroeg wakker. Hij is monteur en weet veel van techniek, maar hij kan zijn capsule niet maken. Hij is dus gedoemd om de rest van zijn leven alleen op het schip door te brengen. De andere passagiers slapen immers en de cabine waar het schip bestuurt wordt is niet te betreden. Jim maakt echter wel contact met barman Arthur, alleen is Arthur geen mens, maar een robot.

De film is een genot om te kijken, het luxueuze ruimteschip is van alle gemakken voorzien. Ontbijt bestel je met een paar drukken op de knop en je dienblad wordt gevuld. Mors je iets, komen er meteen automatische stofzuigerrobotjes en wil je dansen, dan dans je virtueel op een dansvloer met een virtuele danser. Maar Jim wordt het alleen zijn zat. Hij verzorgt zich steeds minder en heeft gesprekken met Arthur over zijn eenzaamheid en zijn uitzichtloze bestaan op het schip. Het ruimteschip is namelijk nog lang niet op bestemming en tegen die tijd is hij allang overleden, die wetenschap frustreert hem behoorlijk.

Als hij tussen de slaapcapsules wandelt valt zijn blik op Aurora, een knappe schrijfster. Na veel bedenkingen, filosofische gesprekken over eenzaamheid met Arthur en nog wat wikken en wegen besluit hij Aurora ook wakker te maken. Hij stelt daarbij zichzelf wel een vraag… als je zelf op een onbewoond eiland strandt en je haalt er iemand bij, dan ben je niet meer alleen, maar je hebt iemand anders wel tegen wil en dank ook op dat eiland gezet. Hij of zij zit dan ook op dat eiland. Is dat niet egoïstisch?

Aurora wordt wakker gemaakt, ze stelt het systeem van het schip intelligente vragen, maar krijgt geen antwoorden. Ze denkt dat ze ook door een storing is wakker gemaakt. Uiteindelijk probeert ook zij er van alles van te maken, maar het knaagt bij haar dat ze op deze manier nooit die nieuwe planeet zal bereiken. Ondertussen begint het ruimteschip steeds vaker mankementen te vertonen. Storingen hier en daar, immense problemen met de zwaartekracht en dan wordt vervolgens nog iemand wakker… Deze man is een belangrijke man van het schip en hij ontdekt dat het schip zware problemen heeft, met alle gevolgen van dien…

De film deed me af en toe denken aan Titanic. Niet alleen vanwege de mankementen, maar ook vanwege het klasse verschil op het schip. Mensen met een normaal ticket hebben bijvoorbeeld maar beperkte ontbijtkeuze en een simpele hut. Aurora heeft een duurdere ticket, dus mag ze uit van alles kiezen en ze heeft een luxueuze suite.

De film is vermaak vermengt met filosofie en actie. Het schip zelf zit gaaf in elkaar en stiekem fantaseerde ik wat ik zou doen op dat schip. Vooral het zwembad is heel gaaf, met een gedeelte buiten het schip, zodat je midden in het heelal lijkt te zwemmen. Maar het stemde ook tot nadenken. Hoe zou ik het vinden om zo vroeg wakker gemaakt te worden en te beseffen dat ik het einddoel nooit ga halen? Je leven uitzitten op het schip, blij zijn met wat je hebt etc. Zou je daar genoegen mee nemen? Gave film dus, in vele opzichten!

De film draait in 3D in de bioscoop momenteel.


Reageer op: Passengers, een gave SF film!

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten