10 mei 2024

De vondeling van Veenhuizen van Patricia Snel

Patricia Snel schreef een indrukwekkende historische roman over de kinderkolonie van het Drentse Veenhuizen in de 19e eeuw. Hier werden wezen naartoe gebracht en aan het werk gezet

Het lijkt de ideale situatie. De wezen niet meer naar een weeshuis in Amsterdam, maar naar het schone Drenthe. In Veenhuizen worden kinderen streng opgevoed, er is frisse lucht, werk en onderwijs. Dat klonk mooi, maar de werkelijkheid was anders. De leefsituatie was barslecht, het werk zwaar en alles was smerig, waardoor ziektes op de loer lagen.

Lees de hele blogpost …

14 juni 2011

De intrigant van Patricia Snel

de intrigant cover

De intrigant van Patricia Snel stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. De omschrijving trok mij wel aan: Arts Anna Verhulst ruilt de bruisende stad voor het pittoreske plattelandsdorpje Noaber. Noaber is een typisch gehucht waar het ons kent ons is.

Anna werkt in het streekziekenhuis als orthopeed, buiten haar werk om werkt ze aan de verbouwing van de boerderij die ze van haar oma heeft geƫrft. Bij de boerderij hoort ook een groot stuk land. De buurman heeft echter paaltjes gezet en eist min of meer dat Anna een deel van haar grond verkoopt aan hem.

Lees de hele blogpost …