Persoonlijk: waarom de vaste rubriek ‘Kinderboekentijd’ stopt

persoonlijkMorgen is het maart, als ik terugkijk op deze maand schrik ik van het aantal boeken wat ik heb gelezen. Zeer weinig voor mijn doen. Elf boeken las ik in januari, ik zat in een enorme leesflow en in februari duidelijk in een leesdip. En ik heb uitgevonden hoe dat komt. Omdat ik hou van transparantie en oprecht wil vertellen hoe het met mij gaat en met bloggen, schrijf ik vandaag deze persoonlijke blogpost.

Vanaf het begin dat ik ging bloggen kwam ik er al snel achter dat ik geen blogger ben voor vaste rubrieken. De rubriek ‘De week van Leesdame’ is daar een uitzondering op.

Ten eerste omdat er speling in zit, het moet in het weekend, maar maakt niet uit welke dag of wanneer in het weekend. En het is leuk om de afgelopen week de bespreken. Het is een rubriek waar ik weinig voor hoef te doen. Gewoon lekker met een kop koffie wat kletsen over mijn leesweek, publiceren en klaar.

Nou heb ik sinds begin dit jaar nog een vaste rubriek. ‘Kinderboekentijd’. Voor deze vaste rubriek moet ik vaak wel het nodige doen. Deze vaste rubriek kost me drie dagen werk. Ik ben een halve week bezig met deze rubriek en vervolgens wil ik ook mijn andere boeken nog lezen en bespreken, maar de rubriek Kinderboekentijd vertraagt mijn leesritme aanzienlijk. Toch wou ik er mijn best voor doen en het resultaat is dat er elke week een vaste rubriek is met een bespreking van een kinderboek of iets anders wat er mee te maken heeft.

Een kinderboek moet gelezen worden, dat kost -net als bij een boek voor volwassenen- gemiddeld twee dagen. Want ik lees niet dag en nacht. Ik kan ook niet zomaar uren bijkopen, dat mijn dag ineens 26 uur duurt. Dus de tijd dat ik lees in een kinderboek is mijn normale leestijd, gemiddeld dus twee uurtjes per dag. Dan kost het mij ook nog eens tijd om de blogpost te gaan schrijven. Een vaste rubriek die dus ongemerkt wel mijn halve leesweek opslokt en ervoor zorgt dat een soort prop in de doorstroomleiding is komen te zitten. Die prop zorgt ervoor dat de andere boeken langer blijven liggen, de hele planning vaak in het honderd loopt en waardoor de leesdruk ook nog eens aardig opgevoerd wordt.

Dit kan zo niet en ik voel me ook al een paar dagen er niet lekker bij. Tijd om er dus iets aan te gaan doen! Ik ga een keuze maken. En dat is heel makkelijk: ik ga met deze wekelijkse vaste rubriek stoppen. Ik vind kinderboeken lezen heel leuk, maar ik ben geen kinderboekenblog en dat wil ik ook niet worden. Deze rubriek verzon ik omdat ik dat leuk vond voor ernaast, als extraatje. ‘Kinderboekentijd’ blijft echter wél een rubriek op mijn blog. En ik blijf ook kinderboeken lezen. Maar niet meer elke week!

En nu ga ik mijn leesflow weer opzoeken 😉


9 reacties

 • 28 februari, 2014 om 15:41
  Annelies zegt:

  Van die vaste rubrieken overleven bij mij ook meestal niet lang. Wel leuk dat je toch kinderboeken blijft lezen!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

 • 28 februari, 2014 om 15:49
  Sandra zegt:

  Ik begrijp je reden om te stoppen met kinderboekentijd volkomen Luna!

  Goed dat je deze beslissing hebt genomen en fijn dat je wel kinderboeken blijft reviewen, want ik lees ze met veel plezier (en ik maak aantekeningen van leuke boeken voor mijn nichtjes).

  Ikhartje(1) deze reactie

  Sandra Beantwoorden

 • 28 februari, 2014 om 16:23
  Inge zegt:

  Goed dat je jezelf ‘evalueert’ en dus een overwogen keuze maakt. Zelf hou ik juist van de structuur van vaste rubrieken (maar als het niet uitkomt wijk ik daar gerust van af).

  Ikhartje(1) deze reactie

  Inge Beantwoorden

 • 28 februari, 2014 om 16:39
  Mathilde (@ikvindlezenleuk) zegt:

  Lijkt mij een goede reden om te stoppen! En mocht je af en toe zin te hebben om je mening over kinderboeken te delen, dan ben je van harte welkom op mijn website (www.ikvindlezenleuk.nl). Het kost je ongeveer 10 minuten om het recensieformulier in te vullen en ik doe de rest. Ik kan altijd hulp gebruiken!

  Ik hoop dat je snel weer in je leesflow zit.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Mathilde (@ikvindlezenleuk) Beantwoorden

  • 28 februari, 2014 om 16:58
   Leesdame zegt:

   Dat is heel lief van je 🙂 Maar als ik een kinderboek lees, dan vind ik ook leuk om een leeservaring erover te schrijven, dus dat komt wel goed. Het was alleen allemaal wat veel de laatste weken en dat strookte niet echt meer.

   Ikhartje(1) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 1 maart, 2014 om 08:36
  westmus zegt:

  Een mens moet nu eenmaal beslissingen nemen als er iets wringt. Je moet gewoon doen waar je jezelf goed bij voelt, het is tenslotte niet je job maar nog altijd een hobby.

  Ikhartje(1) deze reactie

  westmus Beantwoorden

 • 1 maart, 2014 om 09:08
  elmganneke zegt:

  Heel begrijpelijk. Ik heb zelf één vaste rubriek en dat is niet heel veel werk, maar het moet wel altijd en soms komt dat gewoon niet uit.
  Succes met het vinden van je leesflow!

  Ikhartje(1) deze reactie

  elmganneke Beantwoorden

Reageer op: Persoonlijk: waarom de vaste rubriek ‘Kinderboekentijd’ stopt

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten