Pinkeltje in de Efteling van Studio Dick Laan

Pinkeltje in de Efteling coverSinds 2014 worden de boeken van Pinkeltje geschreven door het pseudoniem Studio Dick Laan. Wie er werkelijk achter schuilt is geheim, het kunnen meerdere schrijvers zijn. Hoe dan ook, op deze manier wordt de reeks voortgezet. De verhalen zijn een stuk moderner en spelen zich af in het heden.

De titel zegt het al natuurlijk, dit boek speelt zich af in de Efteling. Pinkeltje is per ongeluk terechtgekomen in de Efteling en wordt ‘gered’ door meneer Raaf. Hij heeft een dubbele agenda en verspreidt in het sprookjesbos roddels over Pinkeltje.

Een reis door de Efteling
Pinkeltje verlangt terug naar zijn huis in Pinkeltjesland. Helaas werkt alles nogal tegen. De kabouters willen niets met hem te maken hebben nadat ze de roddels van meneer Raaf hebben gehoord. Gelukkig vindt Pinkeltje een vriendelijke muis die hem wél helpt. Om terug thuis te komen, zoekt hij iemand die kan vliegen. Daarvoor reist hij door de gehele Efteling.

Het sprookjesbos (bij dag én nacht), Fata Morgana, Droomvlucht en een achtbaan komen onder andere voorbij in dit boek. De Efteling is groot en mysterieus voor Pinkeltje en we zien de Efteling dan ook door zijn ogen. Leuk detail is dat de sprookjesfiguren ’s nachts tot leven komen. Dat is leuk, maar daarnaast stuitte ik ook op wat lichte kritische puntjes hierdoor.

Even terug in de tijd…
Pinkeltje loopt nogal verrast door het sprookjesbos en lijkt de sprookjesfiguren voor het eerst te zien. Okay… wacht even… In mijn herinneringen lag Pinkeltjesland dichtbij Sprookjesland van koning Diamantus. In het boek ‘Het grote avontuur van Pinkelotje’ is er een groot feest in Sprookjesland, waarbij alle sprookjesfiguren ook aanwezig zijn. Dus vond ik het apart dat het nu ineens zo vreemd voor hem is… hij kent ze tenslotte al uit eerdere verhalen en zij kennen hem ook. Ik begrijp dat dit voor kinderen helemaal niks uitmaakt, maar goed, ik vond het niet stroken met de eerdere deeltjes uit deze serie.

Wat dan ook weer opvallend is, is dat de auteur wel weer refereert aan de bewoners van ‘het grote huis’. Zoals Wiebelstaartje, Snorrebaard, de muizen etc. Dat dan weer wel. Qua stijl is het ook heel anders dan vroeger. Een stuk moderner, maar ik vond ook dat Pinkeltje een heel ander karakter had dan vroeger. Ik kreeg ook wel een beetje de indruk dat de Efteling dé hoofdrol was en niet Pinkeltje zelf.

Eind goed, al goed…
Ja, uiteindelijk loopt het natuurlijk goed af. Voor kinderen is het erg leuk, want ze krijgen ook een soort van kijkje in de Efteling bij nacht. Het is ook een vlaag van herkenning als je net naar de Efteling bent geweest. Kinderen zullen zich prima vermaken met dit boek. Het is een leuk voorleesboek, maar ook prima zelf te lezen. Wie zijn of haar jeugdsentiment op wil halen, komt een beetje bedrogen uit ben ik bang. Ik raad dan aan om gewoon de oude deeltjes te herlezen. Bij dit boek voelde ik weinig nostalgie.

 


Reageer op: Pinkeltje in de Efteling van Studio Dick Laan

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten