26 juli 2017

Pinkeltje in de Efteling van Studio Dick Laan

Sinds 2014 worden de boeken van Pinkeltje geschreven door het pseudoniem Studio Dick Laan. Wie er werkelijk achter schuilt is geheim, het kunnen meerdere schrijvers zijn. Hoe dan ook, op deze manier wordt de reeks voortgezet. De verhalen zijn een stuk moderner en spelen zich af in het heden.

De titel zegt het al natuurlijk, dit boek speelt zich af in de Efteling. Pinkeltje is per ongeluk terechtgekomen in de Efteling en wordt ‘gered’ door meneer Raaf. Hij heeft een dubbele agenda en verspreidt in het sprookjesbos roddels over Pinkeltje.

Een reis door de Efteling

Pinkeltje verlangt terug naar zijn huis in Pinkeltjesland. Helaas werkt alles nogal tegen. De kabouters willen niets met hem te maken hebben nadat ze de roddels van meneer Raaf hebben gehoord. Gelukkig vindt Pinkeltje een vriendelijke muis die hem wél helpt. Om terug thuis te komen, zoekt hij iemand die kan vliegen. Daarvoor reist hij door de gehele Efteling.

Het sprookjesbos (bij dag én nacht), Fata Morgana, Droomvlucht en een achtbaan komen onder andere voorbij in dit boek. De Efteling is groot en mysterieus voor Pinkeltje en we zien de Efteling dan ook door zijn ogen. Leuk detail is dat de sprookjesfiguren ’s nachts tot leven komen. Dat is leuk, maar daarnaast stuitte ik ook op wat lichte kritische puntjes hierdoor.

Even terug in de tijd…

Pinkeltje loopt nogal verrast door het sprookjesbos en lijkt de sprookjesfiguren voor het eerst te zien. Okay… wacht even… In mijn herinneringen lag Pinkeltjesland dichtbij Sprookjesland van koning Diamantus. In het boek ‘Het grote avontuur van Pinkelotje’ is er een groot feest in Sprookjesland, waarbij alle sprookjesfiguren ook aanwezig zijn. Dus vond ik het apart dat het nu ineens zo vreemd voor hem is… hij kent ze tenslotte al uit eerdere verhalen en zij kennen hem ook. Ik begrijp dat dit voor kinderen helemaal niks uitmaakt, maar goed, ik vond het niet stroken met de eerdere deeltjes uit deze serie.

Wat dan ook weer opvallend is, is dat de auteur wel weer refereert aan de bewoners van ‘het grote huis’. Zoals Wiebelstaartje, Snorrebaard, de muizen etc. Dat dan weer wel. Qua stijl is het ook heel anders dan vroeger. Een stuk moderner, maar ik vond ook dat Pinkeltje een heel ander karakter had dan vroeger. Ik kreeg ook wel een beetje de indruk dat de Efteling dé hoofdrol was en niet Pinkeltje zelf.

Eind goed, al goed…

Ja, uiteindelijk loopt het natuurlijk goed af. Voor kinderen is het erg leuk, want ze krijgen ook een soort van kijkje in de Efteling bij nacht. Het is ook een vlaag van herkenning als je net naar de Efteling bent geweest. Kinderen zullen zich prima vermaken met dit boek. Het is een leuk voorleesboek, maar ook prima zelf te lezen. Wie zijn of haar jeugdsentiment op wil halen, komt een beetje bedrogen uit ben ik bang. Ik raad dan aan om gewoon de oude deeltjes te herlezen. Bij dit boek voelde ik weinig nostalgie.