Rauw van Yvonne Deinert

rauw cover‘Rauw’ is een eigentijdse ya-roman en draait om rouw en verdergaan met leven. Ik vind de titel treffend gekozen, het beschrijft exact hoe rouw voelt: rauw…

Bram is een negentienjarige jongen. Hij gaat uit, heeft trouwe vrienden, hij sport veel en doet eindexamen. Een gewone jongen als je hem op het eerste gezicht zou zien. Maar Bram kampt met een schuldgevoel, met rouw en met verdriet. Zijn tweelingbroer Tim is dood. Dit na een ongeval in de bioscoop en volgens Bram is dat zijn schuld… Hij moet verdergaan met zijn leven, zonder zijn broer en dat valt hem zwaar.

Het boek begint met een typische tweeling-streek, namelijk een verwisseling. Bram wil zijn vriendin niet teleurstellen, maar hij wil ook een belangrijke sport-challenge niet afzeggen. Hij vraagt zijn broer Tim om in zijn plek te gaan. In de hoop dat zijn vriendin dit niet zal merken. Tim overlijdt na deze avond. In de bioscoop krijgt hij namelijk een geluidsbox op zijn hoofd en dat wordt hem fataal. Bram kampt met immens schuldgevoel. Wat als hij niet gewisseld had…? wat als hij gewoon die sportavond verzet had…?

Het leven gaat door. Bram’s ouders moeten verder en Bram ook. Altijd was hij met zijn tweelingbroer, nu voelt het alsof hij in de schaduw van Tim leeft. Hoewel hij met zijn vrienden meedoet, blijft Bram leven in een nevel van rouw, spijt, boosheid en verdriet. Rouw voelt genadeloos rauw en Yvonne Deinert weet dit treffend te beschrijven.

Subtiel en gevoelig neemt Yvonne Deinert ons mee in Bram’s leven. Ze belicht zijn gevoelens, maar licht ook uit hoe zijn omgeving reageert op rouw. Vrienden die darten, die bloederige actiegames spelen… eigenlijk heel normaal, maar voor Bram komt het keihard bij hem binnen. Ook zijn band met zijn ouders komt aan bod. Je leest hoe Bram in zijn hoofd bedenkt wat zijn ouders misschien wel denken van hem. Die onzekerheid, vermengt met het schuldgevoel maakt dat het verhaal ongemerkt onder je huid kruipt.

Ze zeggen vaak dat mensen in de rouw, zich meestal gedragen alsof ze in een soort nevel leven. Je blik vertroebelt en het lijkt alsof iedereen maar doorgaat en jou vergeet. Dát gevoel kreeg ik ook bij het lezen van ‘Rauw’. Bram’s vrienden snappen het wel, maar ze zijn er ook onwennig mee. De ouders weten heel goed dat Bram niet schuldig, maar toch voelt Bram het zo. Zijn blik is vertroebelt. Zijn leven heeft een rauwe rand gekregen.

Mooi is ook dat hij opkrabbelt, langzaamaan het leven weer gaat waarderen.’Rauw’ is niet spannend zoals een thriller, maar het is wel heel meeslepend. Het boek is ook niet echt vrolijk, maar wel heel gevoelig. Ik denk dat dit ook een heel goed boek is om in de klas te lezen als er leerlingen met rouw te maken hebben. ‘Rauw’ geeft namelijk een realistisch inkijkje in het leven van een rouwende puberjongen. Het kan helpen om elkaar beter te leren begrijpen.

 


Reageer op: Rauw van Yvonne Deinert

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten