25 mei 2019

Rinkeldekink van Martine Bijl

‘Rinkeldekink’ is een indrukwekkend en ingetogen verhaal van Martine Bijl over de (revalidatie)tijd na de hersenbloeding die zij kreeg in september 2015.

Er volgde een lange revalidatieperiode en Martine Bijl werd daarnaast ook behandeld voor haar depressie en een fractuur aan haar heup. Niet niks dus, maar met een enorm veel kracht en doorzettingsvermogen sloeg Martine Bijl zich erdoorheen! Daarnaast had ze veel steun van haar man Berend Boudewijn. Terwijl je ‘Rinkeldekink’ leest hoor je in je hoofd de stem van Martine Bijl.

Heftige periode

De revalidatietijd was voor Martine Bijl en haar omgeving een heftige periode. Martine Bijl schrijft eerlijk over haar (bange) gevoelens na de hersenbloeding en de gedachte dat er ‘iets’ in haar hoofd was gekropen. Ze schrijft over waanbeelden en de bizarre dromen die ze had. Daarnaast gaat ze uitgebreid in op de behandelingen die ze kreeg. Zoals de “valklas”, maar ook de knutselkamer waar ze voor het eerst haar grote doos kleurpotloden ging gebruiken.

De mensen in haar omgeving reageren soms bijzonder als ze ontdekken dat Martine Bijl op de afdeling is. Soms ontkent ze het zelfs. Ik las veel verdriet en onmacht tussen de regels door, maar ook humor en sarcasme.

Ingetogen

Het boek begint bij de hersenbloeding. Martine Bijl schrijft over wat ze voelde op dat moment en hoe ze met een hoogwerker naar beneden werd gebracht en ze nog grapte “Heel Holland zakt”. Deze humor is op veel plekken terug te vinden en brengen wat luchtigheid mee tussen de aangrijpende passages.

‘Rinkeldekink’ is een intiem en persoonlijk verhaal. Aangrijpend en ingetogen. Eigenlijk precies zoals je Martine Bijl kent. .