Roeien naar de Volewijck van Suzanne Wouda

Roeien naar de Volewijck coverDit was echt een prachtige historische roman! Ik heb van begin tot eind genoten van ‘Roeien naar de Volewijck’!

Deze roman speelt zich af in Amsterdam en Haarlem in de zeventiende eeuw. Flora en Mare zijn opgegroeid in het Burgerweeshuis. Flora vertelt over haar tijd in het weeshuis en Mare vertelt over de tijd voor het weeshuis en tijd erna. Tien jaar later ontvangt Mare namelijk een verontrustende brief van Flora en wordt ze gevraagd om op zoek te gaan naar Flora’s zoon. In Haarlem komt ze uiteindelijk terecht bij het Dolhuys.

Het verhaal is zo beeldend geschreven, dat je het Amsterdam van de zeventiende eeuw bijna kunt ruiken. De drukte van de stad, de rust achter de muren van het weeshuis. Het strakke schema, het uitzichtloze bestaan en de eenzaamheid van de meisjes is voelbaar. Toch hadden de kinderen het niet slecht in het Burgerweeshuis. Ze kregen goed te eten, kregen school en bij ziekte werd je goed verzorgt.

Mare vertelt over haar zoektocht in Haarlem naar Flora’s zoon en ze vertelt over de tijd vóór het weeshuis. Mare is een volhouder en dat merk je als lezer. Ze heeft duidelijk de leiding in het boek en draagt dan ook het verhaal.

In overzichtelijke hoofdstukken, die wisselen van perspectief en tijd, vertelt Suzanne Wouda dit historische verhaal. Ondanks de verschillende perspectieven en tijdstippen is het prima te volgen. Suzanne Wouda beschrijft nauwkeurig de omgeving, waardoor je gemakkelijk via Google Maps de meisjes kunt volgen tijdens hun wandelingen door Amsterdam. De genoemde straten in Amsterdam en Haarlem zijn niet veel anders dan een paar eeuwen geleden, waardoor je dus een ‘online historische-wandeling’ kunt maken.

Ongemerkt lezen we ook interessante en historische feitjes. Bijvoorbeeld over Volewijck. Het was een plek op een schiereiland ten noorden van het IJ. Daar waren de galgen met de lijken van misdadigers. De lijken bleven hangen tot het touw brak en de lijken in een put vielen. Dat werd de galgenput genoemd. Vrouwen lieten zich volgens het lied (uit ‘Het nieuwe princesse liedt-boeck’)  naar de Volewijck roeien, waarna hun mannen dan een kind haalden uit de kolen tussen de lijken in de galgenput.

Ik vind het bijzonder om dit soort boeken te lezen. Je leert veel over de Nederlandse geschiedenis, maar tegelijkertijd geniet je ook van een meeslepend verhaal. Het geeft ook stof tot nadenken en je gaat onbewust vergelijken met het leven van nu. Ik vind het bijvoorbeeld heel mooi dat we qua gevoelens, emoties en gedrag niet zo gek veel anders zijn dan de mensen uit de zeventiende eeuw.

Tijdens het lezen maakte ik gebruik van de site Amsterdams Verleden, waarop een plattegrond staat van het Burgerweeshuis en enkele foto’s te zien zijn: klik


8 reacties

Reageer op: Roeien naar de Volewijck van Suzanne Wouda

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten