13 december 2021

S.O.S. Titanic (1979)

Terwijl ik zocht naar een mooie film op Netflix, kwam ik toevallig bij deze film terecht. Een film over de Titanic uit 1979.

Het verhaal wordt grotendeels vertelt vanuit de tweede klas van het schip. Het schip vaart naar Amerika, maar zinkt na een aanvaring met een ijsberg. Je volgt summier wat persoonlijke verhalen van de passagiers en je krijgt ook een uitgebreid beeld van wat er gebeurde op de Carpathia.

Ingetogen film

De film is vrij ingetogen en beslist niet zo spectaculair zoals Titanic met Kate Winslet en Leonardo DiCaprio. De versie uit 1979 is meer een tv-film die draait om de passagiers, het zinken is wat minder gedetailleerd in beeld gebracht. En opvallend in deze versie is dat het schip niet zichtbaar breekt. Er zitten ook wat filosofische dialogen in de film en een paar mooie scènes zonder woorden, waarbij de beelden voor zich spreken. De drijvende stoelen op het eind bijvoorbeeld.

In ongeveer anderhalf uur zien we hoe de passagiers aan boord gaan en van alles ondernemen aan boord tijdens de dagen dat ze onderweg zijn. Het interieur is trouwens heel anders dan wat je verwacht. Zo ziet de grote trap er heel anders uit dan de originele trap met de klok. Maar dat is ergens ook logisch. In 1979 was er nog niet zo heel veel over de Titanic bekend. In 1985 werd pas het wrak ontdekt en kon het onderzocht worden.

Bekende namen

In de film komen de bekende namen voorbij: John Jacob Astor, Bruce Ismay, Captain Smith, Murdoch, Mr. Guggenheim en Molly Brown. Maar ook in de cast zitten een paar bekende namen. Zo speelt David Warner een mooie en vriendelijke rol in ‘S.O.S. Titanic’. Deze acteur speelde ook in de versie van 1997, maar toen was hij de slechterik, namelijk security Lovejoy. Dame Helen Mirren speelde ook een bijrolletje, namelijk als stewardess.

Een andere bekende naam, is de naam Carpathia. Het schip dat de opvarenden oppikte na het zinken van de Titanic. We krijgen uitgebreide scènes gezien na het ontvangen van het S.O.S. bericht van Titanic. Hoe de kapitein de koers veranderde, zich zorgen maakte en uiteindelijk aankomt om de passagiers uit de sloepen aan boord te halen.

De theorie van het breken

Wat ik opvallend vond was dat het schip niet brak in deze versie. Toch is deze versie gebaseerd op verhalen van overlevenden. Het lijkt me logisch dat de overlevenden gezien en gehoord hebben dat het schip brak. Daar heb ik even op gekauwd en gezocht.

Maar er is een theorie dat het schip niet aan de oppervlakte brak, maar iets onder water. Je hoort dan wel doffe dreunen, maar optisch zie je niet dat het schip onder water doormidden breekt, alleen het achtersteven komt sneller in beweging. Dat zou kunnen verklaren dat de mensen in de sloepen meenden te zien dat het schip in zijn geheel zonk.

Voor de tijdsperiode (1979) en voor de kennis die ze toen hadden wat betreft het verhaal van de Titanic en de mogelijkheden qua filmen, vond ik het een mooie film!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: