21 juni 2021

Sant’Anna van Jerrad Hoff

Toegegeven, ik schrok een beetje van de omvang van deze roman met maar liefst 502 pagina’s. De auteur wist mij echter te overtuigen en de omschrijving sprak me ook erg aan.

Beroemd modeontwerpster Chiara Arrighetti laat op haar 61e een biografie over haar leven schrijven door journaliste Francesca. In deze biografie zal ze haar stilzwijgen doorbreken. Ze deelt herinneringen aan haar tijd in Genua, vertelt over haar carrière en is openhartig over haar liefdesleven van toen. Maar ze vertelt ook eerlijk en gedetailleerd over de gruwelijke gebeurtenissen op 12 augustus 1944.

Fictie met een stukje waargebeurde geschiedenis

Chiara Arrighetti is een fictief personage, maar de gruwelijkheden op 12 augustus 1944 zijn wel waargebeurd!

In deze roman vertelt Chiara Arrighetti aan een journaliste wat er die dag gebeurd is, maar dat is erg moeilijk voor haar blijkt wel. Ze deelt dit dan ook met dagboekfragmenten die ze aan de journaliste (en dus ook aan ons) laat lezen. Het boek is opgedeeld in drie tijdlijnen. De bewuste dag in 1944, het levensverhaal van Chiara en de momenten in het heden, waarin Chiara met de journaliste praat en het boek daadwerkelijk uitkomt en wat de reacties van haar omgeving zijn.

Ontroerend en pijnlijk

Op sommige momenten lijkt het leven voor Chiara voor de wind te gaan. Ze is een zeer talentvol modeontwerpster en ze krijgt al vroeg mooie kansen aangeboden. Maar in de liefde is het minder rooskleurig. Ze is stapelverliefd op Anthony, maar dan krijgt ze iets te horen waardoor de eerdere romantiek in het verhaal een donkere schaduw krijgt. Auteur Jerrad Hoff doseert deze gevoelens goed. Na wat gruwelijke momenten uit het verleden verzacht hij bijvoorbeeld de sfeer weer met geluksmomenten uit Chiara’s carrière. Zo blijft het boek mooi in evenwicht.

De personages zijn Italiaans en nogal temperamentvol, theatraal en sentimenteel. Er worden heel wat tranen gevloeid, maar er wordt ook genoeg geschaterd. Chiara gaat vrijwel altijd in het zwart gekleed en is erg bescheiden over haar talent. Het is bijzonder om te lezen hoe ze van simpel dorpsmeisje veranderde in een topvrouw in de internationale modewereld en succesvol oprichtster van weeshuizen. Ook dit wordt mooi gedoseerd gebracht. Er wordt langzaam naartoe gewerkt. Ook de bijpersonages zijn met zorg uitgewerkt en interessant om te leren kennen.

Het Comomeer

De auteur heeft veel research gedaan. Niet alleen naar de bewuste dag in 1944, maar ook naar de omgeving in Italië. Hij beschrijft nauwkeurig wandelingen en autoritten en weet gedetailleerd de omgeving te omschrijven. Zoals het uitzicht bij het Comomeer. Een geliefde locatie van Chiara.

Ik ben erg onder de indruk van deze mooie roman! Er zit veel in dit boek, historie, romantiek, maar ook wilskracht: je leven op durven pakken na een gruwelijke dag is beslist niet makkelijk. Zelfs op haar 61e voelt Chiara nog steeds de pijn van die dag. Tijdens het lezen vroeg ik me af waarom de auteur voor deze kaft had gekozen. Ik had iets warmers verwacht, maar dan legt Chiara het plotseling in het verhaal zelf uit en dan is de kaft heel treffend!

De auteur laat met dit boek zien dat één dag uit je leven de rest van je leven en karakter kan bepalen en dat heeft hij bijzonder goed gedaan!

3 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: