Sant’Anna van Jerrad Hoff

sant'anna cover

Toegegeven, ik schrok een beetje van de omvang van deze roman met maar liefst 502 pagina’s. De auteur wist mij echter te overtuigen en de omschrijving sprak me ook erg aan.

Beroemd modeontwerpster Chiara Arrighetti laat op haar 61e een biografie over haar leven schrijven door journaliste Francesca. In deze biografie zal ze haar stilzwijgen doorbreken. Ze deelt herinneringen aan haar tijd in Genua, vertelt over haar carrière en is openhartig over haar liefdesleven van toen. Maar ze vertelt ook eerlijk en gedetailleerd over de gruwelijke gebeurtenissen op 12 augustus 1944.

Fictie met een stukje waargebeurde geschiedenis

Chiara Arrighetti is een fictief personage, maar de gruwelijkheden op 12 augustus 1944 zijn wel waargebeurd!

In deze roman vertelt Chiara Arrighetti aan een journaliste wat er die dag gebeurd is, maar dat is erg moeilijk voor haar blijkt wel. Ze deelt dit dan ook met dagboekfragmenten die ze aan de journaliste (en dus ook aan ons) laat lezen. Het boek is opgedeeld in drie tijdlijnen. De bewuste dag in 1944, het levensverhaal van Chiara en de momenten in het heden, waarin Chiara met de journaliste praat en het boek daadwerkelijk uitkomt en wat de reacties van haar omgeving zijn.

Ontroerend en pijnlijk

Op sommige momenten lijkt het leven voor Chiara voor de wind te gaan. Ze is een zeer talentvol modeontwerpster en ze krijgt al vroeg mooie kansen aangeboden. Maar in de liefde is het minder rooskleurig. Ze is stapelverliefd op Anthony, maar dan krijgt ze iets te horen waardoor de eerdere romantiek in het verhaal een donkere schaduw krijgt. Auteur Jerrad Hoff doseert deze gevoelens goed. Na wat gruwelijke momenten uit het verleden verzacht hij bijvoorbeeld de sfeer weer met geluksmomenten uit Chiara’s carrière. Zo blijft het boek mooi in evenwicht.

De personages zijn Italiaans en nogal temperamentvol, theatraal en sentimenteel. Er worden heel wat tranen gevloeid, maar er wordt ook genoeg geschaterd. Chiara gaat vrijwel altijd in het zwart gekleed en is erg bescheiden over haar talent. Het is bijzonder om te lezen hoe ze van simpel dorpsmeisje veranderde in een topvrouw in de internationale modewereld en succesvol oprichtster van weeshuizen. Ook dit wordt mooi gedoseerd gebracht. Er wordt langzaam naartoe gewerkt. Ook de bijpersonages zijn met zorg uitgewerkt en interessant om te leren kennen.

Het Comomeer

De auteur heeft veel research gedaan. Niet alleen naar de bewuste dag in 1944, maar ook naar de omgeving in Italië. Hij beschrijft nauwkeurig wandelingen en autoritten en weet gedetailleerd de omgeving te omschrijven. Zoals het uitzicht bij het Comomeer. Een geliefde locatie van Chiara.

Ik ben erg onder de indruk van deze mooie roman! Er zit veel in dit boek, historie, romantiek, maar ook wilskracht: je leven op durven pakken na een gruwelijke dag is beslist niet makkelijk. Zelfs op haar 61e voelt Chiara nog steeds de pijn van die dag. Tijdens het lezen vroeg ik me af waarom de auteur voor deze kaft had gekozen. Ik had iets warmers verwacht, maar dan legt Chiara het plotseling in het verhaal zelf uit en dan is de kaft heel treffend!

De auteur laat met dit boek zien dat één dag uit je leven de rest van je leven en karakter kan bepalen en dat heeft hij bijzonder goed gedaan!


1 reactie

Reageer op: Sant’Anna van Jerrad Hoff

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten