Schilderslief van Simone van der Vlugt

schilderslief cover

Voor Schilderslief dook ik in het leven van Rembrandt van Rijn. Hiervoor gaan we terug naar de zeventiende eeuw. Simone van der Vlugt schrijft dit boek vanuit het oogpunt van Geertje Dircx.

Het boek begint met de arrestatie van Geertje Dircx, ze wordt een koets ingetrokken en komt terecht in het spinhuis. Haar oud-geliefde Rembrandt van Rijn heeft hiertoe opdracht gegeven. Geertje blikt terug op haar leven. Ze was al vroeg weduwe en ging later aan de slag als kindermeisje in Hoorn. Als ze daar moet stoppen krijgt ze later een betrekking in Amsterdam bij het gezin van Rembrandt van Rijn.

Van kindermeisje tot geliefde

In het gezin van Rembrandt en Saskia van Rijn gaat Geertje aan de slag als kindermeisje. Ze zorgt voor hun zoontje Titus en voor de ernstig zieke Saskia. Rembrandt is een koppige man, die meestal met een gestrekt been overal ingaat. Maar hij is ook charismatisch. Na de dood van Saskia neemt Geertje het huishouden en de zorg voor Titus volledig over. Het duurt niet lang voordat Rembrandt en Geertje gevoelens voor elkaar krijgen. Ze trouwen niet, maar leven wel als man en vrouw. Rembrandt geeft de sieraden van Saskia aan Geertje als teken van zijn liefde. Maar dan komt Hendrickje in het gezin en Rembrandt lijkt steeds meer voor haar te voelen en wil met haar verder. Geertje laat het daar niet bij zitten.

Rembrandt van Rijn heeft macht en aanzien. Als Geertje te lastig wordt laat hij haar oppakken en monddood maken. Hij zorgt ervoor dat mensen aan zijn kant staan. Niemand lijkt later nog stil te staan bij de gevoelens van Geertje Dircx. Hoe was het voor haar? Wat is er precies gebeurd en waarom heeft ze gehandeld zoals ze handelde?

Zoals altijd weet Simone van der Vlugt mij meteen in het verhaal te trekken. Ze omschrijft beeldend de omgeving van Hoorn, Edam, Ransdorp en Amsterdam en schrijft op een toegankelijke manier over de geschiedenis rond Rembrandt. Spannende elementen worden afgewisseld met gevoelige situaties, waardoor het boek meeslepend blijft en nergens langdradig wordt. De passages die zich afspelen in het Spinhuis in Gouda zijn beklemmend, maar ook interessant. In het uitgebreide nawoord gaat de auteur wat dieper in op de feiten.

Fictie en historie

Dankzij de grondige research vulde Simone van der Vlugt de lege vakjes in de geschiedenis in, zodat de lezer een duidelijker beeld krijgt van hoe het voor Geertje is geweest. Hiervoor sloeg de auteur er een hoop documentatie-materiaal op na. Achterin het boek kunnen wij dat ook lezen. Zoals een testament, een conceptcontract tussen Geertje en Rembrandt en een verklaring uit de rechtszaak. De feiten vervlocht ze met fictieve elementen, zodat het verhaal als een roman leest.

Jammer blijft dat over de zaak Geertje weinig word gesproken en als er al over word gesproken, dan is dat vaak negatief. Meestal gaat het dan alleen over zijn eerste vrouw Saskia, of over Hendrickje. Rembrandt van Rijn staat ook bekend als een held, maar in ‘Schilderslief’ laat Simone van der Vlugt ook de zwakke kanten van hem zien. Hij was niet echt een makkelijke man. Zo was hij vrij koppig en gaf hij vaak geen strobreed toe. Op de achtergrond is er ook aandacht voor het schilderwerk van Rembrandt en zijn leerlingen. Zo is er ook aandacht voor de portretten die hij mogelijk zou hebben gemaakt van Geertje.

In dit boek staat dus vooral Geertje centraal. De ‘lastige vrouw, die werd gearresteerd’ is door dit boek een mens van vlees en bloed geworden. Een vrouw die niet veel geluk had in de liefde en als vuil aan de kant werd gezet.


Reageer op: Schilderslief van Simone van der Vlugt

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten