29 januari 2016

In seizoenen van Judith Visser

Geen over the edge thriller dit keer, maar een zenuwslopende roman van Judith Visser! Zenuwslopend, want het gaat over de grootste sluipmoordenaar die we kennen: kanker. Ik haat het woord en ik vond dit boek dan ook een confrontatie om te lezen.

‘In seizoenen’ gaat over David en zijn moeder Annabel. Annabel krijgt te horen dat ze uitbehandeld is en in seizoenen moet denken en niet meer in jaren. Samen met haar zoon David wijkt ze uit naar Leuven, daar willen ze haar wel verder behandelen. Er komt weer hoop en David is er van overtuigt dat zijn moeder zal genezen.

Annabel gaat een traject in met chemokuren en David trekt bij haar in om haar zo goed mogelijk te verzorgen en te ondersteunen. In zijn huwelijk met Josefien is David al lang niet meer gelukkig. Hij denkt steeds vaker terug aan zijn jeugdliefde Penny. Annabel ontvlucht de werkelijkheid vaak met haar dagboek. De stukken die ze bijhield over de vakanties met haar broer Adriaan en haar ouders op de Veluwe. De plek waar ze Ronnie leerde kennen. De plek die ervoor zorgde dat Annabel een fobie kreeg voor zwemmen en water.

‘In seizoenen’ is een herkenbaar verhaal. Vooral de personages zijn erg herkenbaar in hun doen en laten omtrent Annabel haar ziekte. We hebben de wijze broer, met raad en daad als het om zijn zus Annabel gaat. We hebben de demente moeder, die zonder dat ze het door heeft pijnlijke vragen stelt. De zoon David, die een bijna ongezonde positieve instelling heeft. Alles weet hij positief te verdraaien. Toch proef je tussen de regels door de wanhoop van Annabel en David, de drang om de hoop te willen zien. Bijna schrijnend.

De stijl van Judith is vlot en ingetogen. Maar ze schuwt details omtrent de ziekte niet. Dit kan confronterend voor mensen zijn die in een gelijksoortige situatie zitten, maar misschien is het ook wel goed dat het zo puur en gedetailleerd wordt beschreven. De wanhoop, de miscommunicatie tussen ziekenhuizen, de meedogenloosheid van ziekenhuispersoneel, het ondraaglijke wachten op uitslagen en het ondergaan van ziekmakende kuren. Een wereld die voor sommige zo dichtbij ligt en voor sommige ver weg ligt. Een fijne roman om te lezen is het dan ook niet, maar wel een indrukwekkende roman, die zijn sporen achter laat in je hoofd.

Tijdens het lezen kruip je helemaal in het boek en leef je mee met Annabel en David. Stoppen met lezen wordt dan ook steeds moeilijker. Dat maakt van ‘In seizoenen’ een zenuwslopend verhaal, omdat je net als Annabel en David gaat hopen op een goede afloop. Maar is een sluipmoordenaar te stoppen?

Wil je meer weten over ‘In seizoenen’? Op de site van The House of Books kun je meer informatie vinden: klik

3 reacties

 • 29 januari, 2016 om 23:19
  claar zegt:

  Heb er ook al enkele hoofdstukken in gelezen,komt dichtbij,een kwetsbaar verhaal,maar zo waar geschreven,erg knap van Judith Visser


 • 30 januari, 2016 om 13:35
  Ans zegt:

  Ik moet het nog gaan lezen, ben er wel erg benieuwd naar. Vooral ook omdat je thrillers van Judith gewend bent.
  Lijkt me wel een heftig boek.


Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: