Serpent van Carla de Jong

Serpent cover

‘Serpent’ was het derde boek wat ik las van Carla de Jong, maar het eerste boek met het personage Birgitta Reve. Het is een psychologische “whodunit” thriller.

Als Ragna Ooms wordt vermoord, zorgt dit voor veel onrust in de psychiatrische kliniek waar zij werkzaam was. Rechercheur Birgitta komt erachter dat Ragna Ooms niet echt goed lag bij haar collega’s en dat er getwijfeld werd over haar deskundigheid. Psychiater Anton is ook werkzaam in deze kliniek. Hij heeft een relatie met Birgitta, maar door het moordonderzoek gaat hun contact een stuk stroever.

Anton en Birgitta

Anton heeft twee kinderen, ligt in een moeilijke scheiding en logeert noodgedwongen bij zijn vriend Paul op de bank. Hij voelt zich nergens echt thuis hierdoor. Zijn relatie met Birgitta staat op losse schroeven omdat Birgitta zich vastbijt in het oplossen van de moord op Ragna Ooms en haar collega’s mogen niets weten van deze relatie. Anton was niet dol op Ragna, begrijpelijk, want Ragna was een tegendraadse en aanwezige persoonlijkheid in de kliniek.

Birgitta is een onafhankelijke vrouw met een geheim. Dit geheim heeft ervoor gezorgd dat ze jaren eerder al brak met Anton, maar nu geeft ze deze relatie toch een tweede kans. Birgitta blijft echter tobben over dit geheim. Ze stort zich vol overgave op het verleden van Ragna. Dit verleden leidt haar naar een kliniek waar Ragna ooit is opgenomen. Het oplossen van de moord is ingewikkeld, het wordt er ook niet gemakkelijk op als ze ontdekt dat de vader van Ragna een zeer bekende televisiepersoonlijkheid is.

Mooi inkijkje in de wereld van de psychiaterie

Je moet er wel van houden, maar als het in je interessegebied ligt, dan is dit boek smullen! De wereld van de psychiatrie komt ruim aan bod en je merkt dat Carla de Jong weet waar ze over schrijft. Af en toe komen er wel wat dure woorden voorbij uit het psychiatrische jargon, maar met één tik op het scherm, vertelde mijn e-reader al de betekenis.

Ik genoot vooral van de dialogen, deze waren zo levend, dat het leek alsof ik op de gang mee stond te luisteren. Het perspectief wisselt steeds tussen Anton en Birgitta. Soms wordt dezelfde situatie twee keer belicht. Birgitta kijkt soms anders naar de dingen dan Anton, waardoor je weer anders naar het verhaal kijkt. Een langdradig stukje vond ik het geheim van Birgitta, hier wordt heel tergend traag naartoe gewerkt en op een gegeven moment had ik zoiets van: zeg het nou, dan kunnen we verder! Een andere lichte ergernis was het karikaturale gedrag van Antons ex.

Wie heeft het gedaan?

Steeds kwam er een stukje informatie vrij, waardoor ik weer een andere kijk op de zaak kreeg en de dader in een andere hoek zocht. Uiteindelijk ontvouwde de clou zich en dat was goed bedacht, maar niet echt een verrassing voor mij.

In maart ga ik ‘Outcast’ van Carla de Jong lezen. Birgitta Reve is hierin wederom de hoofdpersoon.


2 reacties

Reageer op: Serpent van Carla de Jong

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten