Silo van Hugh Howey

silo coverMijn voorliefde is en blijft Nederlandstalige boeken, maar van tijd tot tijd maak ik graag een uitstapje naar een vertaald boek. En SF-thrillers liggen ook wel in een straatje, dus dat zat wel goed. Het werd ‘Silo’ van Hugh Howey. Geen onbekende titel en ik heb dit boek nu dus ook gelezen.

‘Silo’ speelt zich af in de verre toekomst. De wereld is niet meer bekwaam om in te leven, dus leeft de mensheid in een silo. De silo is een soort wolkenkrabber, maar dan in de grond. Een stad in een silo zeg maar.

In de silo is alles te vinden: van boerderijen, tot winkels, tot fabrieken en tot heel veel woningen. Er zijn geen liften, dus alles moet via de trap. In de silo gelden andere regels dan vroeger. En er wordt heel wat gesjoemeld met informatie.

Wie zich niet houdt aan de wetten van de silo, die wordt op ‘schoonmaak’ gestuurd. Die persoon krijgt een speciaal pak aan en afgemeten zuurstof mee en wordt buiten de silo geplaatst. De zuurstof is net genoeg om de camera’s schoon te maken en daarna vallen de ‘schoonmakers’ al snel op de grond en zijn ze dood. Maar er zijn ook mensen die zich vrijwillig op schoonmaak laten sturen. Zoals sheriff Holston. Hij wilde wel eens weten wat daar nou buiten gebeurde. Maar ook dat loopt mis en hij kon het niet meer navertellen. Omdat de sheriff omgekomen was, moest de burgermeester een nieuwe sheriff aanstellen. Hiervoor daalt ze samen met de hulp-sherrif af in de silo. Ze wil dat de intelligente Juliette de taak overneemt. En vanaf dan wordt ‘Silo’ superspannend. Juliette is heel nieuwsgierig en ontdekt van alles. Daar zijn de leiders van de silo niet gelukkig mee. Maar ook de inwoners van de silo zijn niet gelukkig en een opstand volgt…

‘Silo’ is een dystopia verhaal voor volwassenen. Het is een hele spannende thriller, maar ik vond het verhaal in begin niet echt op gang komen en moest echt doorbijten de eerste dagen. Totdat Juliette verschijnt en dan wordt het echt superspannend! De hoofdstukken eindigen met cliffhangers en je wil alleen maar doorlezen. Er zijn verschillende verhaallijnen, maar die van Juliette vond ik het leukst om te lezen. Steeds vroeg ik me af wat ze zou ontdekken en hoe ze benarde situaties op ging lossen. Bewust schrijf ik hier niet wat Juliette ontdekt, omdat ik dan een groot deel van de spanning prijsgeef en dat is zonde. Ik was namelijk tijdens het lezen heel verrast en ik ben blij dat ik niet al te veel recensies heb gelezen, want ik zag al wel dat sommige recensies veel van het verhaal verklappen.

Ergens begrijp ik ook het trage begin. Op die manier leer je wel de silo kennen. Je komt te weten hoe de silo in elkaar zit, wat voor soort afdelingen er zijn. En op die manier had ik dus wel een duidelijk beeld over de silo en dat beeld kon ik dan mooi verweven met de verhaallijnen later. Maar goed, ik ben er dubbel over. Want een traag begin kan ook demotiveren om verder te lezen.

‘Silo’ is een SF-verhaal. Maar heel toegankelijk geschreven. Ik noem het een typische Amerikaanse entertainment-thriller. Dat zag Hollywood ook, want de filmrechten zijn al gekocht. Het was een leuke leeservaring!


12 reacties

 • 18 februari, 2014 om 21:38
  Sandra zegt:

  Oei nu word ik wel heel erg nieuwsgierig! Ik denk dat ik dit boek volgende week koop, ik heb er nog steeds spijt van dat ik de Hunger games geleend heb van de bieb ipv zelf aanschaffen. Thanks voor voor je mooie review!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Sandra Beantwoorden

  • 19 februari, 2014 om 17:52
   Leesdame zegt:

   Hunger Games weigerde ik aanvankelijk te lezen. Ik wist zeker dat het niets voor mij zou zijn…. totdat ik het las haha

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 18 februari, 2014 om 23:19
  Annelieke zegt:

  Klinkt als een interessant verhaal! Ik had al gehoord dat het een heel goed boek is maar ik had er nog nooit een recensie over gelezen. 🙂

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelieke Beantwoorden

  • 19 februari, 2014 om 17:53
   Leesdame zegt:

   Sommige recensies verklappen aardig veel en dat is ook zonde vind ik. Leuker om zelf te ontdekken toch? 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 19 februari, 2014 om 06:42
  westmus zegt:

  Ik heb hem ook nog liggen. Als ik jouw recensie lees krijg ik wel zin. Heb als kind veel sf gelezen maar nu spreekt het mij minder aan. Toch eens proberen? 🙂

  Ikhartje(1) deze reactie

  westmus Beantwoorden

 • 19 februari, 2014 om 11:27
  Danique V. zegt:

  Ik ben het echt eens met je recensie! Het begin vond ik ook erg traag maar daarna barst het los!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Danique V. Beantwoorden

 • 19 februari, 2014 om 20:32
  Sanne zegt:

  Dit is een van mijn favoriete SF boeken geworden in korte tijd. Ik vond de opbouw van het verhaal geweldig en zo spannend en onverwacht. Je hebt er ook een hele mooie recensie bij geschreven.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Sanne Beantwoorden

 • 2 maart, 2014 om 09:47
  Mathilde (@ikvindlezenleuk) zegt:

  Klinkt zeker interessant.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Mathilde (@ikvindlezenleuk) Beantwoorden

Reageer op: Silo van Hugh Howey

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten