Slaap vatten van Bregje Hofstede

slaap vatten cover

‘Slaap vatten’ is een bijzonder en informatief boek over slapen, of beter gezegd: slapeloosheid.

Bregje Hofstede -gespecialiseerd in wakker liggen- dook in de slaapwetenschap en probeerde haar eigen patronen te doorgronden en te doorbreken. De oplossing ligt niet bij een kopje kruidenthee en het vermijden van blauw licht. De oplossing voor een goede nachtrust ligt buiten de gebaande paden, door meer te kijken naar het grotere plaatje: hoe voel je je, wat doe je overdag en wat houdt je bezig? Bregje legde haar leven onder de loep.

Geen hoofdstukken, maar uren

Het boek is opgedeeld in de dagelijkse uren en gaandeweg ontrafeld Bregje Hofstede haar slaapgedrag, de fases van de slaap en probeert ze met slaapwetenschap het fenomeen insomnia te begrijpen. Hierbij legt ze uit wat zij voelde, hoe zij lag te woelen en uiteindelijk aan het aanrecht belandde om wat te eten diep in de nacht. De strijd die zij voelde, de frustratie van het wakker liggen, maar ook de hypergevoeligheid die hierbij kwam kijken. Daarnaast gaat ze ook uitgebreid in op dromen en de lichte staat van bewustzijn die je nog kunt ervaren terwijl je eigenlijk slaapt, maar dat niet door hebt.

Ik vond dit boek erg herkenbaar! Ik ben een slechte slaper en vol interesse las ik de uitleg van wetenschappers. Ze leggen uit wat slaap met je lichaam doet, wat er in je hersenen gaande is en hoe belangrijk goed en diep slapen voor je gezondheid is. Ook wordt uitgelegd dat slechte slapers, niet per definitie verward of duf hoeven te zijn. Sommige slapeloze mensen -waaronder ik- zijn verrassend alert en hyperactief overdag. Bregje Hofstede legt dit in toegankelijke taal uit.

Prettig boek over slapen

Ik vond ‘Slaap vatten’ prettig om te lezen. Bregje Hofstede preekt niet en komt niet aanzetten met de zogenaamde slaapregeltjes voor een goede slaaphygiëne zoals die in alle tijdschriften staan. Nee, volgens een deskundige die aan het woord komt moet je juist géén ritueeltjes en regeltjes opvolgen. Gewoon overgeven aan de slaap en lekker gaan liggen.

Dat zet mij aan het denken, want het klinkt logisch. Door ritueeltjes en regels te volgen, zet je eigenlijk je hersenen op scherp en daar wordt je weer alert van. Door alert te zijn blijf je focussen op je omgeving, met als resultaat: je ligt wakker en je hoort en ervaart nog alles om je heen. Door die alertheid wordt alles waar je over piekert drie keer zo groot in je hoofd, omdat je ineens alles op lijkt te pikken. Hier zijn sommige mensen gewoon net wat gevoeliger voor, waaronder ik zelf haha.

Voorbeeldje: ik luister graag luisterboeken, soms val ik daardoor meteen in slaap, soms ook niet. Dan luister ik te geconcentreerd naar het verhaal, maar schrik ik ineens weer ‘helemaal wakker’ als ik opmerk dat het luisterboek stopt voor te slaaptimer is afgelopen, of het geluid ineens harder lijkt te zijn. Door al die veranderingen die ik constateer, wordt ik alsmaar wakkerder in plaats van slaperiger én daarna begint te frustratie: ik lig nog wakker, ik wil slapen, ik heb nog maar zoveel uur, ik moet nu echt gaan slapen… het moet, het moet! Eerst maar weer uit bed om te plassen.

Gewoon gelukkig zijn

De auteur verwijst in het boek ook vaak naar voetnoten. Ik vond dat erg prettig. Hetgeen wat ik interessant vind kan ik elders opzoeken achter in het boek, hetgeen wat op mij niet van toepassing is hoef ik niet te lezen. Op deze manier wordt het boek nergens langdradig of taai omdat de informatie niet boeit.

Het is een van de prettigste boeken die ik ooit heb gelezen over het fenomeen slaap en insomnia. Bregje Hofstede maakt korte metten met de cliché slaapregeltjes en pakt de koe bij de hoorns. En de eindconclusie is: je slaapt het lekkerst als je gelukkig bent. Oftewel: leg de problemen waar je overdag tegenaan loopt ook eens onder de loep, dat werkt vaak beter dan een kop “slaap lekker thee”.


Reageer op: Slaap vatten van Bregje Hofstede

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten