1 april 2015

Sneller lezen met special lenzen

lensSneller lezen, we willen het allemaal! Want hoe sneller we lezen, des te meer boeken kunnen we lezen. Stel dat je in één week 3 boeken kunt halen, in plaats van 2? Dat is drie keer een mooi verhaal in één week. Sneller door je nog-te-lezen-stapel. Welke lezer wil dat nou niet?

Ik wil dat in ieder geval! Ik kan al vrij snel lezen, maar toch merk ik dat ik zichtbaar minder lees dan andere lezers. Ik heb dit jaar nog niet veel gelezen, had me er al bij neergelegd, maar toen kwam er een ontdekking op mijn pad! Ik ben al helemaal om, het is een verrijking. Moeiteloos lees ik nu boek na boek in één week tijd.

Al zo’n tien jaar draag ik contactlenzen en toen ik laatst aan het rondsnuffelen was, vond ik speciale lenzen waarbij je sneller zou kunnen lezen. Ik geloofde dat natuurlijk niet. Had zoiets van, eerst zien en dan geloven… Dus toch maar bestellen en ik draag ze nu al een weekje. Allereerst, ze zijn prijzig… € 17.95 per lens, daar komt bij mij nog de meerprijs van de sterkte bovenop. Totaal kwam het op € 23.95 per lens. Voor de duidelijkheid, ik heb zachte lenzen, maar harde kon ook. Alleen dat was nog prijziger, maar het voordeel is wel dat je die maar één keer per half jaar hoeft aan te schaffen. De zachte lenzen gaan net als mijn gewone lenzen een maandje mee.

Maar hoe werkt het nu eigenlijk? In deze speciale lens zit een focus gedeelte. Als je namelijk leest focust je blik op de tekst die je leest. Je ogen gaan zich daarop focussen. Deze lens legt de focus precies op het juist punt in je oog, waardoor je buiten die focus geen afleiding meer ziet. Net zoals een foto die alleen een bepaald gedeelte scherp stelt. Dat doet deze lens ook. Kijk je vervolgens weer vooruit en knipper je even met je ogen, dan verplaatst het focuspunt zich weer en je zie weer zoals normaal. De lens corrigeert dat vanzelf.

speedandread

Maar werkt dat dan ook? Ja! Het voelt aan als een normale contactlens. Maar zodra ik ging lezen, werd het zicht buiten de tekst wazig, hierdoor was afleiding minimaal. De lens corrigeert ook mijn ogen en zorgt ervoor dat er zo min mogelijk oogdruk is. Hierdoor lees ik ontspannen, mijn ogen registeren sneller de tekst zonder vermoeid te raken. En inderdaad, ik ben nu al aan mijn tweede boek bezig deze week en het is nog maar half in de week. Bij ondertiteling van films werkt het overigens heel onhandig, omdat je je focust op die tekst, wordt de film ietwat wazig van beeld. Dat is wel weg zodra je opkijkt. Volgens mij is dit ook een kwestie van wennen, want het corrigeren moet je even door hebben.

Speed and Read lenzen zijn momenteel nog moeilijk verkrijgbaar en de prijzen variëren nogal. Afhankelijk van je sterkte en of je harde of zachte lenzen wilt. Je kan ze proberen te bestellen bij de gespecialiseerde opticiens. De zachte lenzen voel je nauwelijks zitten. Ook als je géén afwijkingen qua sterkte hebt, kun je deze lenzen dragen. Net als gewone lenzen moeten ze ’s nachts in vloeistof staan. Kun je geen lenzen verdragen? Dat is echt jammer. De speciale focus-techniek kan (nog) niet verwerkt worden in brillen.

Ik ben helemaal fan!

 

 

4 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: