Springbonen van Wanda Bommer

Springbonen cover‘Springbonen’ staat toevallig ook in de Vakantiebieb, maar ik las het via Kobo Plus.

Het echtpaar Claire en Rogier Kouwenaar reizen met hun tweelingdochters door West-Amerika. Claire heeft deze reis helemaal uitgestippeld. Er hangt constant een snijdende spanning in de lucht. De naamloze tweeling van 13 geeft op eigen wijze een laconiek commentaar op alles, maar het wordt pas echt interessant als de tweeling via Facebook ontdekt dat pap vreemdgaat… Ondertussen hebben Claire en Rogier zo hun eigen problemen.

Van hotel naar hotel
Het gezin reist van hotel naar hotel. Claire heeft een perfectionistische reis uitgestippeld en alles moet op uur en tijd. Het lijkt idyllisch, maar als snel merk je dat het qua gesprekken snel botst tussen Rogier en Claire. Claire praat dan ook snel over een boksring als ze met Rogier discussieert. Claire heeft een obsessie voor haar onderzoek en artikel over de bijwerkingen van een vaccin. Rogier is advocaat en uitgerekend dat artikel van zijn vrouw zit hem in de weg bij een opdracht van een farmaceutisch bedrijf.

Op de achterbank zit de tweeling. Ze hebben geen naam. De meisjes hebben gehoord dat er eigenlijk nog een vruchtje was, dus dat ze oorspronkelijk een drieling zouden zijn. In hun fantasie reist deze derde persoon onzichtbaar mee. Het is een jongen en hij praat ook terug in hun fantasie. Hij vindt dat hij ook recht heeft op een lichaam. Als de tweeling op de laptop van Rogier ontdekt dat hij intieme berichtjes ontvangt van ene Jessica Loohuis ontstaat er tussen de tweeling en Rogier ook een gespannen situatie. Het is een kwestie van tijd tot de bom gaat barsten.

Grappig en dreigend
‘Springbonen’ is grappig vanwege de rake uitspraken van de tweeling. De sfeer is ook dreigend omdat je voelt dat Claire en Rogier aan het eind van hun huwelijk zijn belandt. De reis zou de bindende factor moeten zijn.  Iedereen in de auto heeft zo zijn of haar geheimen.

De hoofdstukken zijn kort en wisselen steeds van perspectief. Het leukste en interessantste perspectief vond ik de tweeling. De wisselingen van het perspectief maken de verhoudingen ook duidelijker. Als Rogier aan het woord is voel je zijn wanhoop, omdat hij op een kruispunt van zijn leven staat. Claire zit vol van haar artikel en vol van de reis. Hoewel de personages dicht op elkaar zitten, lijken ze soms vreemden van elkaar.

Raar einde
Dit alles speelt zich af in West-Amerika. We reizen mee door reservaten, door typische Amerikaanse dorpjes en toeristische hotelletjes, waarin vooral de wifi het meest belangrijk lijkt te zijn voor de meisjes.

Ik vond ‘Springbonen’ erg prettig om te lezen. Wanda Bommer heeft namelijk een fijne schrijfstijl en maakt graag gebruik van rake dialogen en treffende uitspraken. Alleen het stuk van Timothy vond ik eindeloos lang duren en het rare einde heb ik zeker vijf keer overnieuw gelezen. Niet omdat ik het niet begreep, maar omdat ik het zo raar en luguber vond.


Reageer op: Springbonen van Wanda Bommer

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten