10 mei 2017

Sterker door strijd van Julie van Mol

Welkom bij de Blogtour rondom de roman ‘Sterker door strijd’! Vandaag is het mijn beurt om een leeservaring te schrijven over de debuutroman van Julie van Mol.

De 32-jarige Anouk verhuist naar Rotterdam voor haar werk. Ze is carriérevrouw, single en ondernemend. Al snel probeert ze online Rotterdam en haar inwoners te leren kennen. Op haar werk maakt ze promotie en krijgt een leidinggevende functie. Helaas valt dat verkeerd bij een collega. Ondertussen leert Anouk ook Mark kennen, een Amsterdamse clubeigenaar met kinderen.

Let’s Hyve!

Jazeker Hyves… ‘Sterker door strijd’ speelt zich af in 2007! Hyves was the place to be online, Bokito zocht naar een ontsnapping en de smartphones lagen nog in de verre toekomst. Anouk zoekt een weg in Rotterdam en praat met de mensen om haar heen. Zoals buurvrouw Sjaan, zij kent veel historische verhalen. Via Hyves ontmoet Anouk ook nieuwe mensen. Zo ook Mark, de flitsende clubeigenaar!

Mark heeft kinderen, Anouk heeft niets met kinderen, maar ze heeft het wel leuk met Mark. Op haar werk zet Anouk zich voor 100% in, maar wordt flink tegengewerkt door Marieke. Maar Anouk is vasthoudend en sterk!

Roman met laagjes

Op het eerste gezicht lijkt ‘Sterker door strijd’ een luchtige roman, maar er zit meer tussen de regels dan alleen een verhaal over een carriérevrouw. Er zitten prachtige overpeinzingen in over vertrouwen en wantrouwen. Of zoals Anouk het zegt: niet-vertrouwen. Je kan er namelijk ook voor kiezen om iemand te “niet-vertrouwen”. Geen vertrouwen, maar ook geen wantrouwen. Ook deze quote over verraad vond ik treffend: “Onthoud dat eenieder een NSB-er kan zijn”. Oftewel: je kan door iedereen verraden worden.

Dan nog deze parel: “zet de wereld naar jouw hand en houd die controle”. Ook daar heb ik lang over nagedacht. Ik begreep het uiteindelijk en interpreteerde het zo: als je iets krijgt, waarvoor je geknokt hebt, hou dan ook de controle vast als je het eenmaal hebt. Hoe vaak glipt niet iets uit je vingers als je gewend bent aan het feit dat je iets hebt… Juist  dan moet je zorgen dat je die grip niet verliest… houd die controle!

Bovenstaande quotes zijn de leidraad door het verhaal. Anouk krijgt veel voor haar kiezen, ze denkt veel na en komt zelf tot conclusies en neemt wijze besluiten. Beslissingen die draaien om vertrouwen, controle en vermoedens van verraad. Zowel op het werk, als op relationeel vlak. Die beslissingen las ik ook als adviezen. Want ook al speelt het af in 2007, de emotionele en sociale verwikkelingen zijn tijdloos.

Roadstory door Rotterdam

Rotterdam is dé locatie van het boek. Julie van Mol laat Anouk de stad verkennen en neemt de lezer mee. Straten, feestjes, horeca, alles komt voorbij en is prima te volgen. Wie in Rotterdam woont zal tijdens het lezen een vlaag van herkenning voelen. Wie Rotterdam niet kent, zal met dit boek een rondleiding krijgen. Alles is ook prima te volgen via Google Maps, dan krijg je er ook gelijk een beeld bij!

Buurvrouw Sjaan is de gids in deze roman, ze vertelt historische feitjes en is tevens ook een soort moederfiguur voor Anouk.

Sprankelend

‘Sterker door strijd’ is een sprankelend verhaal, wat zich afspeelt in een bruisende stad! Met laagjes, mooie quotes en een historisch randje.

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: