Still Alice, een mooie en ingetogen film!

still alice filmEen paar weken geleden keek ik weer eens een film op tv. Op NPO 2 kwam die avond de film ‘Still Alice’. Deze kwam vrij laat, maar als nachtmens vond ik dat wel prettig.

‘Still Alice’ is gebasseerd op de gelijknamige roman van Lisa Genova. Actrice Julianne Moore won voor de rol een Oscar. Golden Globe en BAFTA Award. De film is een drama en draait om Alice Howland. Zij krijgt al op haar vijftige levensjaar de ziekte van Alzheimer. Dit heeft een enorme impact op haar huwelijk, haar gezin en haar werk bij de universiteit als hoogleraar taalkunde.

Als Alice het eten voorbereidt op haar verjaardag ontdekt ze ineens dat ze het recept niet meer weet. Ook als ze onderweg is verdwaalt ze wel eens en ze lijkt ook steeds meer te vergeten. Genoeg redenen tot zorgen, dus Alice komt  bij een neuroloog terecht. Na allerlei testjes doet hij de ontdekking dat ze leidt aan vroege vorm van Alzheimer. Dat niet alleen, er is een grote kans dat haar kinderen het ook heel vroeg zullen krijgen.

Als een sluipmoordenaar gaat deze ziekte werk. Eerst bedenkt Alice allerlei trucjes om haar vergeetachtigheid een stap voor te zijn. Zo houdt ze met een markeerstift nauwgezet bij waar ze bij het voorlezen is gebleven. Moet ze van zichzelf elke dag een paar vragen beantwoorden en doet ze geheugentraining. Helaas haalt de ziekte haar sneller in dan ze verwacht.

De acteurs spelen hun rol geloofwaardig en ingetogen. Julianne Moore draagt de film echt en ze weet ook zonder woorden haar gevoel duidelijk te maken. Het gevoel van onmacht en frustratie. Dit zie je vooral terug in de scènes waarin ze een handleiding voor zichzelf schrijft dat als ze geen antwoorden op de vragen weet, ze in een bepaalde kast pillen kan vinden. De film raakte me enorm op het moment dat Alice op de een of andere manier op die handleiding stuit en hem wanhopig op begint te volgen, maar helaas wel op een verkeerd moment.

Naast Julianne Moore, speelt ook Alec Baldwin een belangrijke rol, namelijk die van haar echtgenoot. Met veel liefde en geduld is hij er voor zijn vrouw. Ook wordt op een ingetogen manier belicht wat dit doet met een een gezin. Er is veel liefde voor elkaar en dat wordt mooi naar het beeld vertaalt. Al zag ik ook af en toe onbegrip en pijn bij één van de dochters, maar wel heel summier. Dat maakt de film heel realistisch. Alles is goed gedoseerd.

Als je van serieuze en ingetogen drama’s houdt, is deze film zeker een aanrader!


2 reacties

 • 29 januari, 2017 om 15:03
  Marcia zegt:

  Ik heb de film opgenomen en hoop hem binnenkort te kijken. Het lijkt me wel een droevig verhaal, maar tegelijkertijd ook erg mooi!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Marcia Beantwoorden

  • 29 januari, 2017 om 16:18
   Leesdame zegt:

   Inderdaad droevig en mooi tegelijkertijd. Zo is de liefde voor elkaar in Alice’s gezin heel voelbaar en mooi gespeeld door de acteurs. Benieuwd wat jij ervan vindt!

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Still Alice, een mooie en ingetogen film!

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten