Stilstaand water van J.W. Jansen

stilstaand water cover

J.W. Jansen staat bekend om zijn romans met surrealistische invalshoeken. Hij verweeft graag filosofische overpeinzingen in zijn verhaal.

In ‘Stilstaand water’ wordt de wereld geregeerd door kou, alleen in het Zuiden is het nog warm en leefbaar. De familie Munius woont nog in het koude deel, maar ook zij besluiten te verhuizen naar het Zuiden. Dit is een lange en barre tocht en hoe dichter ze bij het Zuiden komen, des te meer voelen ze dat ze niet welkom zijn. Het leven van de familie Munius staat in het teken van de visserij.

Op weg naar een utopie

Het Zuiden wordt gezien als een utopie. Maar de weg ernaartoe is lang en niet zonder obstakels. Naarmate ze dichter bij het Zuiden komen krijgen ze te maken met handhavers en achterdochtige kampbewoners. Sommige mensen zijn al eerder teruggekeerd van het Zuiden. Maar de familie Munius zet toch door. Ze zijn afhankelijk van de visvangst en in diep bevroren water kan men niet vissen.

In het begin voegt Buk Munius zich bij zijn familie. Hij zat eerder in de gevangenis, maar hij is vrijgelaten. Zodra hij is teruggekeerd bij zijn familie begint de tocht naar het Zuiden. Hoop doet leven, maar de familie krijgt te maken met veelvuldig geweld en de dood.

Metafoor

Ik ontdekte tussen de regels een bijzondere metafoor. Ik moest sterk denken aan de vluchtelingenstroom van de voorgaande jaren, veel van hen kwamen met hoop en idealen aan in Europa, maar werden alles behalve welkom ontvangen. De familie Munius wordt ook overal met argusogen bekeken, ze zijn één van de laatste families die uit het koude gebied komen. Ze hebben honger, zoeken warmte en een thuis.

Een rode draad in het boek is ook de visserij. Vooral pa Munius laat zich leiden door de visvangst het is bijna een soort religie voor hem. Zijn afgod is Izaak Walton en bij veel van zijn uitspraken noemt hij zijn held bij naam.

De personages en de dialogen

Wat ik oprecht jammer vond was dat vrijwel elk personage nogal gevoelloos over leek te komen. Het is nogal een grote familie en vrijwel iedereen communiceert hetzelfde, hierdoor zijn de personages niet echt uniek en lijkt het alsof ze allemaal bot met elkaar communiceren. De dialogen komen daardoor ook niet echt goed uit de verf. Hoewel de personages (voornamelijk ma Munius) heel wat voor hun kiezen krijgen, lijkt het alsof ze er niks bij voelen.

Ik denk dat als de auteur de familie wat kleiner had gemaakt, er meer ruimte en tijd was geweest tot het creëren van unieke personages, elk met hun eigen eigenschappen en gevoelens. Dan had bijvoorbeeld ma Munius haar pijn en verdriet realistischer kunnen verwerken en dan had ik als lezer ook wat makkelijker een band op kunnen bouwen met haar en de rest van de familie.

Voor een specifieke doelgroep

J.W. Jansen heeft veel werk in ‘Stilstaand water’ gestopt. Hij heeft een filosofische stijl en weet een surrealistische wereld op papier te zetten. Hij verstopt maatschappelijke thema’s als paaseitjes tussen de regels. Het is echter geen gemakkelijk boek, het vergt doorzettingsvermogen en geduld van de lezer.

Als je houdt van filosofie, visserssport en een surrealistische setting, dan is dit boek misschien wel iets voor jou.


Reageer op: Stilstaand water van J.W. Jansen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten