Stromboli van Saskia Noort

stromboli coverNa maanden twijfelen besloot ik deze week ‘Stromboli’ een kans te geven toen ik het zag verschijnen bij Kobo Plus. Ik twijfelde vooral omdat ik de vorige boeken van Saskia Noort niet echt denderend vond. Maar goed, nieuw boek, nieuwe kansen!

Sara Zomer en Karel van Bohemen zijn een schrijversechtpaar. Al staat Karel in de schaduw van zijn vrouw momenteel. Voor de buitenwereld lijkt hun huwelijk ideaal, maar vanbinnen rammelt alles. Sara besluit Karel te verlaten. Om tot zichzelf te komen boekt ze een retraite op Stromboli.

Verkrachting
Het boek begint met een gebeurtenis uit het verleden van Sara Zomer, namelijk een verkrachting. Deze gebeurtenis heeft Sara getekend voor het leven en is dan ook de rode draad in ‘Stromboli’. Sara heeft echter nooit gesproken over deze gebeurtenis. Ook haar man Karel weet nergens van. Hierdoor begrijpt haar omgeving niet altijd waarom Sara op bepaalde vlakken anders reageert dan anderen.

Karel wil niet scheiden, Sara wel. Ze huurt een huis voor zichzelf en wil een nieuwe start maken, maar voelt zich steeds eenzamer worden. Ze boekt een retraite op het Italiaanse eiland Stromboli. Nabij een vulkaan zal ze zichzelf een week overgeven aan de oefeningen en regels van goeroe Jens en zijn assistente Tandi. Daar krijgt ze keer op keer met haar verleden te maken en die emoties lopen hoog op.

Gemakkelijk om te lezen
Ik vloog door dit boek heen, de staccato schrijfstijl leest heel erg vlot en voor je het weet zit je al op de helft van het boek. Hoewel het thema beladen is, is de schrijfstijl juist oppervlakkig. Nergens gaat het verhaal echt diep en alle overige personages blijven vlak.

De sessies bij de goeroe op Stromboli zijn nogal over the top, maar lezen wel lekker door. Ik vond het fijn dat Sara sceptisch blijkt te zijn tegenover goeroe Jens en niet als een mak schaap alles opvolgt. Sara zet haar vraagtekens bij de oefeningen en de regels van de retraite, maar als ze de oefeningen ondergaat komt er wel wat los bij haar. Het doet dus wel wat met Sara. Toch vond ik goeroe Jens met stip op 1 het meest irritante personage uit ‘Stromboli’. Het was een man waar ik een blokje voor om zou rijden.

Beeldend
‘Stromboli’ is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel gaat over de breuk tussen Sara en Karel en het tweede deel speelt zich af op het vulkaaneiland Stromboli. Saskia Noort schrijft alles heel beeldend, alsof je een filmscenario leest. Daarom verwacht ik over een paar jaar dan ook een film gebaseerd op dit boek. Het verhaal, het thema en de locaties zijn ideaal materiaal voor een verfilming.

Ik vond dit boek beter dan ‘Huidpijn’ en Sara is ook een interessanter personage dan Anne. Hoewel de heftige gebeurtenis in het verleden de leidraad in dit boek is, raakte het verhaal mij nergens.

‘Stromboli’ was precies wat ik had verwacht: makkelijk en vlot leesbaar. Niets meer dan dat eigenlijk.


Reageer op: Stromboli van Saskia Noort

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten