12 september 2018

Stromboli van Saskia Noort

Na maanden twijfelen besloot ik deze week ‘Stromboli’ een kans te geven toen ik het zag verschijnen bij Kobo Plus. Ik twijfelde vooral omdat ik de vorige boeken van Saskia Noort niet echt denderend vond. Maar goed, nieuw boek, nieuwe kansen!

Sara Zomer en Karel van Bohemen zijn een schrijversechtpaar. Al staat Karel in de schaduw van zijn vrouw momenteel. Voor de buitenwereld lijkt hun huwelijk ideaal, maar vanbinnen rammelt alles. Sara besluit Karel te verlaten. Om tot zichzelf te komen boekt ze een retraite op Stromboli.

Verkrachting

Het boek begint met een gebeurtenis uit het verleden van Sara Zomer, namelijk een verkrachting. Deze gebeurtenis heeft Sara getekend voor het leven en is dan ook de rode draad in ‘Stromboli’. Sara heeft echter nooit gesproken over deze gebeurtenis. Ook haar man Karel weet nergens van. Hierdoor begrijpt haar omgeving niet altijd waarom Sara op bepaalde vlakken anders reageert dan anderen.

Karel wil niet scheiden, Sara wel. Ze huurt een huis voor zichzelf en wil een nieuwe start maken, maar voelt zich steeds eenzamer worden. Ze boekt een retraite op het Italiaanse eiland Stromboli. Nabij een vulkaan zal ze zichzelf een week overgeven aan de oefeningen en regels van goeroe Jens en zijn assistente Tandi. Daar krijgt ze keer op keer met haar verleden te maken en die emoties lopen hoog op.

Gemakkelijk om te lezen

Ik vloog door dit boek heen, de staccato schrijfstijl leest heel erg vlot en voor je het weet zit je al op de helft van het boek. Hoewel het thema beladen is, is de schrijfstijl juist oppervlakkig. Nergens gaat het verhaal echt diep en alle overige personages blijven vlak.

De sessies bij de goeroe op Stromboli zijn nogal over the top, maar lezen wel lekker door. Ik vond het fijn dat Sara sceptisch blijkt te zijn tegenover goeroe Jens en niet als een mak schaap alles opvolgt. Sara zet haar vraagtekens bij de oefeningen en de regels van de retraite, maar als ze de oefeningen ondergaat komt er wel wat los bij haar. Het doet dus wel wat met Sara. Toch vond ik goeroe Jens met stip op 1 het meest irritante personage uit ‘Stromboli’. Het was een man waar ik een blokje voor om zou rijden.

Beeldend

‘Stromboli’ is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel gaat over de breuk tussen Sara en Karel en het tweede deel speelt zich af op het vulkaaneiland Stromboli. Saskia Noort schrijft alles heel beeldend, alsof je een filmscenario leest. Daarom verwacht ik over een paar jaar dan ook een film gebaseerd op dit boek. Het verhaal, het thema en de locaties zijn ideaal materiaal voor een verfilming.

Ik vond dit boek beter dan ‘Huidpijn’ en Sara is ook een interessanter personage dan Anne. Hoewel de heftige gebeurtenis in het verleden de leidraad in dit boek is, raakte het verhaal mij nergens.

‘Stromboli’ was precies wat ik had verwacht: makkelijk en vlot leesbaar. Niets meer dan dat eigenlijk.