27 april 2022
Twintig jaar na het verschijnen van haar debuut ‘Heks’ komt Susan Smit met een opvolger: ‘De wijsheid van de heks’.
Na twintig jaar reflecteert Susan Smit op haar eigen beleving van hekserij en deelt ze wijsheden uit deze oeroude natuurreligie. Ze belicht hierin haar eigen ontwikkeling, maar ook haar kijk op de wereld om haar heen en ze werpt een kritische blik op de geschiedenis en wat dit voor effect heeft op de moderne hekserij. Ze belicht onderwerpen als creativiteit, intuïtie, duurzaam leven en magie.
Lees de hele blogpost …
9 juli 2021
Nabij Sittard en Geleen ligt het dorpje Limbricht. Vooral bekend om Kasteel Limbricht. Eind zeventiende eeuw woonde Entgen Luijten in Limbricht. Een zelfstandige en krachtige vrouw.
Entgen Luijten is altijd gefascineerd geweest door de maan en de kracht van de natuur. Dankzij wijze lessen van haar grootmoeder weet ze veel af van kruiden en hun geneeskrachtige werking. Maar Entgen is ook heel zelfstandig, ze komt voor zichzelf op en heeft een scherpe tong. Het duurt niet lang meer voor ze wordt beschuldigd van hekserij. De kasteelheer zit bovenop het proces.
Lees de hele blogpost …
4 januari 2019
Susan Smit fileert bekende oneliners. ‘In je kracht staan,’ en ‘Laat het los…’ bijvoorbeeld. Van die zinnetjes die je overal hoort, maar ook tegenkomt in tijdschriften, op houten borden en misschien zelfs nog wel op tegeltjes.
In vlotte columns, met een knipoog en af en toe een korrel zout neemt Susan Smit deze (cliché) uitspraken eens onder de loep. Wat betekenen deze zinnetjes nou écht? Waarom en wanneer maakt iemand gebruik van zo’n typische oneliner en hoe kun je erop reageren? Het boek ziet er vrolijk uit en is opgeleukt met illustraties.
Lees de hele blogpost …
16 februari 2015
Ooit spaarde ik Literaire Juweeltjes, kleine gebonden boekjes van Nederlandse auteurs. Zoals het zo vaak gaat met dingen die je spaart: ze verdwijnen in de kast en dat ook nog eens ongelezen. Voor mijn leesmarathon vond ik dit wel een leuk boekje voor tussendoor. Het gaat immers ook over liefde.
Het boekje is opgedeeld in twee deeltjes. Het eerste deel wordt vanuit de vrouw geschreven en het tweede deel vanuit de man. Zij ontmoet een man en valt meteen voor hem en ze heeft gelijk allerlei aannames over hem. Maar als hij aan het woord komt, blijkt dat ze het mis had.
Lees de hele blogpost …