21 mei 2012

Tegenlicht van Esther Verhoef

tegenlicht cover

Ongeveer zeven dagen heb ik gedaan over Tegenlicht. Ik bracht zeven dagen door met Vera Zwagt. Een volle week dus en ook wel logisch: Tegenlicht heeft meer dan 500 pagina’s! Maar elke pagina is even boeiend en Esther weet mij echt vast te houden tot het einde toe. Je wil alsmaar verder en verder

Het leven van Vera Zwagt staat centraal in Tegenlicht. Het boek is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel wordt heden en verleden met elkaar afgewisseld. In het heden is Vera getrouwd met Lucien, ze hebben geen kinderen.

Hun huwelijk lijkt voor de buitenwereld normaal, maar niks wat het lijkt natuurlijk. In het verleden volgen we Vera als (klein) meisje. Hoe ze op school bijna elke dag in elkaar geslagen wordt, over haar moeder die in een instituut woont omdat ze geestelijk niet in orde is. Haar vader, die geen emoties schijnt te kennen en oma die altijd haar kop in het zand lijkt te steken. Vera’s jeugd is allesbehalve makkelijk en de volwassen Vera kampt nog steeds met deze sporen uit het verleden.

In het tweede deel speelt het verhaal zich deels af in Spanje en in Nederland. Je merkt dat Vera in dit tweede deel het verleden begint te verwerken en langzaamaan wordt er ook gewerkt naar een afsluiting van het verhaal.

Er gebeurde heel veel in Tegenlicht: een reis met Luciens familie naar Florida, de ziekte van Vera’s schoonvader, buitenechtelijke relaties, het wel en wee van Vera’s werk als fotografe etc. Omdat er zoveel gebeurd wordt het boek nergens saai. Ik merk als lezer dat Esther Verhoef echt veel energie en zorg in Tegenlicht heeft gestopt. Dat resultaat is dan ook duidelijk te merken: Tegenlicht is een mooie roman geworden.