Tien mooiste boeken van 2020

Zondagsleven cover

Ik las veel dit jaar, meer dan honderd boeken! Niet alles wat ik las was leuk of goed. Er zat veel pulp tussen, maar ik las ook juweeltjes! Vandaag zet ik tien bijzondere boeken van het afgelopen jaar nog een keer in de aandacht!

Alle boeken zijn Nederlandstalig. Er staan twee thrillers tussen, een actuele ‘corona-roman’ en een aantal gevoelige verhalen die mij geraakt hebben. Alle boeken heb ik eerder dit jaar uitgebreid besproken, ik bespreek ze in deze blogpost nog even kort, je kan daarna snel doorklikken naar de volledige leeservaring!

Van Judith naar Jente

Zondagsleven van Judith Visser (klik)
‘Zondagsleven’ van Judith Visser is het vervolg op ‘Zondagskind‘. In ‘Zondagsleven’ belicht Judith Visser het volwassen leven van Jasmijn Vink. Ik heb alles gelezen van Judith Visser, maar dit is echt haar mooiste boek ooit! Ik ben er nog stil van en tegelijkertijd kan ik er uren over blijven praten. Er zit zelfs een stukje spanning in, voornamelijk in het stuk wat afspeelt in Duitsland. De gevoelens en gedachtes van Jasmijn zijn zo treffend omschreven, dat ik het gevoel kreeg dat ik zelf in het verhaal meespeelde.

Het zwarte dossier van Max van Olden (klik)
De auteur wist me vaak te verrassen. Soms dacht ik met een levensgevaarlijke gek te maken te hebben, maar dan bleek die persoon heel behulpzaam. Maar ook andersom, iemand die zorgzaam leek, bleek juist een dubbele agenda te hebben. Ook maakte Riemke soms bizarre en gewaagde keuzes, waardoor het verhaal ineens een andere kant op ging, wat dan weer voor extra spanning zorgde. ‘Het zwarte dossier’ is heerlijk geschreven en zit goed elkaar! Ik hou hiervan!

Russissch voor beginners van Dominique Biebau (klik)
De Vlaamse schrijver Dominique Biebau kan heerlijk vertellen, je blijft maar doorlezen en je wil vooral de puzzelstukjes op de juiste plek leggen. Tussen de regels door verweeft hij ook wat humor en hij schrijft realistische dialogen. Ik genoot van de ontknoping, de onverwachte wendingen en de laatste uithaal, ‘Geniaal…’, zei ik dan ook toen ik de laatste pagina had gelezen.

Scones & spotlights van Susan Muskee (klik)
De personages in dit boek zijn heel sprankelend, het liefst wil je alles van ze weten. Dat komt omdat alle vier de vriendinnen mooie en interessante kansen in hun leven krijgen en als lezer wil je weten hoe dat uitpakt. Ook genoot ik van het stuk wat zich afspeelt in New York. Dit is zo levensecht omschreven dat de auteur er wel geweest moet zijn. Uiteraard zit in dit boek ook nog een dosis liefde, maar dan wel op gedoseerde en luchtige manier.

Waar ik liever niet aan denk van Jente Posthuma (klik)
Wat ik zo mooi en helder vond in dit boek, was dat geluk niet vanzelfsprekend is en dat we nogal makkelijk aannames doen. De hoofdpersoon denkt steeds dat Broer alles goed voor elkaar heeft, terwijl Broer eigenlijk helemaal niet lekker in zijn vel zit. De hoofdpersoon denkt ook steeds dat ze het juiste doet, terwijl Broer haar soms best irritant vindt. Het einde van dit boek is open… dat voelt rauw. Heel rauw! Als een rauwe wond zonder pleister. Een boek wat even moet bezinken! Vijf sterren en in mijn top 25 van beste boeken die ik ooit las!

Bijzonder mooie levensverhalen en een actuele roman

’t Hooge Nest van Roxane van Iperen (klik)
Roxane van Iperen woont zelf in ’t Hooge Nest. Ze was gefascineerd door de luiken in de vloer en begon informatie te verzamelen over deze villa en wat er in het verleden is gebeurd. Ze dook in archieven en sprak met betrokkenen. Met veel oog voor detail beschrijft ze de geschiedenis van de twee zusjes, ook is er veel aandacht voor andere personages en hun achtergronden. Hierdoor kan het boek in het begin even aanvoelen als een pittig geschiedenisboek met veel details, maar dit is nodig om alles een plaats te geven. Deze eerste hoofdstukken heb ik niet alleen gelezen, maar ook geluisterd.

Geluk is met een K van Nadja Hüpscher (klik)
Ik voelde duidelijk de onmacht tussen de regels. Nadja Hüpscher is een sterke vrouw en lieve moeder, maar soms is ze er ook klaar mee. Ook hier is ze eerlijk over. Dat ze wel eens boos is op Benjamin en Rein, dat ze soms haar geduld verliest. Of dat ze in tranen op haar werk zit. Deze eerlijkheid geeft dit boek een rauw en persoonlijk randje. Het wordt nergens mooier gemaakt dan het is, het is puur en keiharde realiteit. ‘Geluk is met K’ is een intiem en rauw verhaal!

Ze gaat je onder de handen dood van Marjolein Meijering (klik)
Het is bijna niet voor te stellen dat Willy met haar kindjes en de zussen Atie en Jans van Rotterdam naar Coevorden liep… Toch deden ze het! Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis! Willy is namelijk de oma van Marjolein Meijering. Het verhaal leest vlot en is meeslepend, ik leefde helemaal mee met Willy en ik hoopte echt dat ze Coevorden zou halen. Daarnaast vond ik de zussen Atie en Jans erg sympathiek en gevoelig neergezet. Ze geven Willy veel steun en zijn erg lief voor Jan en Meta.

Een week of vier van Laura van der Haar (klik)
Van begin tot het eind is er een grimmige en beklemmende sfeer in dit boek. Ida voelt onmacht en is radeloos. Vooral de onmacht die ze voelt in het ziekenhuis is tastbaar. Het verhaal heeft een naargeestige ondertoon. Zelfs de liefde die Ida voor Joanes voelt, voelde naargeestig. Dit boek -en vooral het eind- moest bij mij echt even bezinken!

Welkom bij de club van Thomas van der Meer (klik)
Thomas van der Meer schrijft luchtig en vlot. Maar tegelijkertijd is het verhaal ook indringend. Thomas krijgt namelijk te maken met alle cliché opmerkingen die je maar kunt bedenken en je volgt de transitie naar een volledig mannenlichaam op de voet. Hij beschrijft dit zo alsof hij bij je aan tafel zit. Geen lange omschrijvingen, maar gewoon heel to the point. De auteur heeft een groot gevoel voor humor en het maken van gevatte opmerkingen. Regelmatig zat ik te grinniken om de dialogen in het boek.


2 reacties

 • 2 januari, 2021 om 13:07
  Annelies zegt:

  Zondagsleven wil ik dit jaar ook zeker lezen! Van Zondagskind ben ik wekenlang onder de indruk geweest en het is alleen maar veelbelovend als jij zegt dat het vervolg nog indrukwekkender is.

  Hopelijk mag je dit jaar evenveel bijzondere boeken ontdekken als in 2020!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

  • 3 januari, 2021 om 18:45
   Leesdame zegt:

   Ik hoop het ook! Zondagsleven vond ik nog indrukwekkender dan Zondagskind, echt een aanrader!
   Ik wens je alle goeds Annelies voor 2021!

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Tien mooiste boeken van 2020

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten