Tijdschriften die ik vroeger graag las

hitkrantTijdschriften… ik lees wekelijks de Flair, soms sta ik er in met een quote haha. Ik reageer vaak op hun stellingen, vandaar dus. Ik koop zo af en toe Flow Magazine en Linda en heel soms de Cosmopolitan. Maar wat las ik nou vroeger graag? In mijn tienertijd bijvoorbeeld. Vandaag terug in de tijd met bladertijd 🙂

Ik las als tiener een paar vaste tijdschriften en die tijdschriften die ik toen las bestaan volgens mij ook niet meer. Op eentje na dan. Ik ben benieuwd of jullie ze nog herkennen… Sommige waren best wel taboedoorbrekend zullen we maar zeggen.

Ik was als tiener lid van Hitkrant. Ik las graag de rubriek van Tanja, die brutaal en eigenzinnig antwoord gaf op brieven van lezers. Er stond een seksrubriek in, waar je ook vragen naartoe kon sturen. Heel veel popsterren nieuws en filmsterren. En natuurlijk de wekelijkse dubbelzijdige posters. Ik moest ze vaak bewaren voor klasgenoten. Ook de songteksten knipte ik uit, zodat ik de populaire liedjes makkelijker meezong (herken je dit ook?). De Hitkrant bestaat nog steeds, maar ik heb er al 12 jaar niet meer naar omgekeken.

Naast de Hitkrant las ik de Break Out. Die bestaat trouwens niet meer. Het was een gewaagd jongeren blad, vol met seks, reportages en natuurlijk veel popsterren en posters. De Break Out had een wekelijkse rubriek waarin lezers bloot mochten poseren. Ook was er een fotoroman met real foto’s en kon je een wekelijkse quiz doen die iets zei over je karakter. De Break Out was een beetje de ordinaire versie van Hitkrant als ik zo terugkijk.

Maandelijks kocht ik Fancy. Midden in Fancy zat een uitneembaar ‘dossier’ over seksualiteit. De Fancy had waargebeurde verhalen, interviews met sterren en beautyrubrieken. Fancy was ook gericht op tieners. Ook al was seks een bespreekbaar onderwerp in Fancy, toch was het niet zo ordinair als Break Out.

Ik weet nog dat internet nog geen belangrijke rol speelde toen ik deze tijdschriften las. Voor de winacties moest je bellen of een kaartje sturen. En had je een vraag kon je een brief sturen naar de betreffende rubriek. Het was een strijd tussen Spice Girls en Backstreet Boys. Films als Titanic, Notting Hill en You’ve got Mail draaiden in de bioscoop.

Seks speelde ook een grote rol bij de jongeren tijdschriften en jongeren stelden dan ook allerlei vragen. Of je bijvoorbeeld van zoenen zwanger kon raken. En soms kreeg je er een cadeautje bij, zoals een tattoo, die je op je huid kon wrijven of een plastic armbandje, wat eind van de dag al kapot was.

Welke tijdschriften las jij in je tienertijd? En welke herinneringen heb jij daaraan?

 


18 reacties

 • 21 augustus, 2015 om 23:41
  Esther Potters zegt:

  Ik weet niet of jij ’t nog weet maar je had vroeger ook de YES! een blad voor jonge meiden en daar was ik op geabonneerd. Het was een leuk blad net zoiets als de Viva en de Flair zeg maar. Ik heb het echt jaren gelezen en de exemplaren ook nog lang bewaard in van die kartonnen tijdschriftboxen:)

  Ikhartje(1) deze reactie

  Esther Potters Beantwoorden

  • 22 augustus, 2015 om 19:44
   Leesdame zegt:

   En of ik het weet 🙂 Ik had ook Yes en ja, ook in van die boxen verzameld. Met rubrieken als ‘ik en mijn lijf’ ‘de week van’. ‘Om de tafel met Sanderijn. Grappig detail: Femmigje was toentertijd redactrice bij Yes en nu hoofdredactrice bij Flair, die lees ik dus nu.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 22 augustus, 2015 om 09:52
  Lalagè zegt:

  Nostalgie, leuk 🙂 Ik las altijd de Libelle van mijn moeder 😉 en ik ging vaak naar de bieb om allerlei tijdschriften te lezen, waarbij de Yes vaste prik was (inderdaad Esther!)

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 22 augustus, 2015 om 19:42
   Leesdame zegt:

   Ja… ik las ook met mijn moeder mee. Die kreeg Vriendin, Vrouw Vandaag en Party (die laatste was vreselijk)

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 22 augustus, 2015 om 11:39
  Anneke van Dijken zegt:

  Ik las de Yes, de Hitkrant en Popfoto.
  Je moest dan inderdaad een briefkaart sturen als je aan een winactie mee wilde doen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Anneke van Dijken Beantwoorden

 • 22 augustus, 2015 om 12:02
  Kim zegt:

  De Hitkrant, daar had ik een abonnement op. Er staan nog steeds enkele jaargangen boven op zolder :). De Break Out en de Fancy enzo las ik alleen in de winkel of de bieb. En dan nog alleen als er iets in stond van de Spice Girls en later van de Backstreet Boys (Ik ben tussentijds van kamp geswitched;))

  Ikhartje(1) deze reactie

  Kim Beantwoorden

 • 22 augustus, 2015 om 12:23
  Jantine zegt:

  Ik las vooral de Fancy, en daarvoor de Tina 😉 De Break Out, Hitkrant en Yes las ik heel af en toe, dan kocht ik er een van mijn zakgeld, of nam iemand van scouting hem mee. Ik denk dat ik een jaar of 15 zal zijn geweest, toen stapte ik over naar een andere groep, waar er meer jongens in mijn leeftijdsgroep zaten. Voor mij erg fijn, want ik was helemaal niet zo van de meisjes-dingen, maar rond die tijd ging ik me ook minder bezig houden met meisjesdingen en tijdschriften lezen … behalve dan de tijdschriften die mijn moeder ook las. Ik zat ook elke week haar libelle te lezen, omdat ik dat zo gezellig vond haha

  Ikhartje(1) deze reactie

  Jantine Beantwoorden

  • 22 augustus, 2015 om 19:39
   Leesdame zegt:

   Tina las ik nooit, trok me nooit zo. Was toch veel strips ook?

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 23 augustus, 2015 om 11:32
  zwartraafje zegt:

  Ik las heel graag mee in de Libelle van mijn moeke. Als tiener kreeg ik eerst een abonnement op Tina en later een tweetal jaren op Fancy.

  Ikhartje(1) deze reactie

  zwartraafje Beantwoorden

 • 24 augustus, 2015 om 22:28
  lilussh zegt:

  Ik kocht elke maand de hitkrant en hing alle posters op van beyonce en fall out boy.. vreselijk. Nu ik erop terug kijk vind ik die jongere blaadjes echt zwak. Vooral de meiden bladen die ik las zoals meiden magazine. Het ging alleen maar over kleding make-up en celebs. Ohja, natuurlijk ook pagina’s vol over jongens en “how to get a guy to like you”. Die meiden bladen maken meisjes onzeker en doen alsof de vrouw alleen intresse kan hebben in mode en jongens. Klinkt misschien raar omdat ik zelf over beauty blog maar ik vind dat op die leeftijd meisjes gestimuleerd moeten worden om aan school en carrière te denken en niet alleen aan jongens en uiterlijk.

  Ikhartje(1) deze reactie

  lilussh Beantwoorden

  • 26 augustus, 2015 om 22:54
   Leesdame zegt:

   Dat snap ik wel. Als je terugkijkt naar bijvoorbeeld Break Out, dan was het eigenlijk een heel onzinnig en oppervlakkig blad. Alles om meisjes geld te laten betalen voor posters en goodies als kaarten waar popsterren opstonden. Toegegeven, dat deed ik ook… alles voor een nep-tattoo van bijvoorbeeld Leonardo DiCaprio haha. Vreselijk ook nu ik erop terugkijk.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 24 augustus, 2015 om 22:31
  Estrella zegt:

  Haha, wat een herkenbaarheid! Hitkrant las ik vroeger ook stuk!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Estrella Beantwoorden

  • 26 augustus, 2015 om 22:50
   Leesdame zegt:

   Ik was het vergeten, maar had op school tot twee jaar toe de Hitkrant agenda 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 2 september, 2015 om 16:45
  Vivian zegt:

  Ik heb heel lang een abonnement gehad op de Donald Duck en ik verslond alle oude Tina’s van mijn zus. Ik heb een tijdje de Fancy gehad en een tijdje de Girlz, en ik las zo af en toe wel eens de Cosmogirl en de Hitkrant. Tegenwoordig lees ik eigenlijk geen tijdschriften meer, geen idee waarom haha. O ja, en de Penny voor paardengekken heb ik ook gehad.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Vivian Beantwoorden

 • 10 september, 2015 om 16:33
  Jenn zegt:

  Leuk! De BreakOut mocht ik niet lezen van mijn ouders vanwege alle seks, maar ik las hem wel eens stiekem van vriendinnen natuurlijk. De Hitkrant en de Fancy las ik ook, en toen ik wat ouder was de Yes.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Jenn Beantwoorden

  • 12 september, 2015 om 19:10
   Leesdame zegt:

   De Break Out las ik overal, zelfs bij mijn oma. Maar als ik terugkijk is het zonde dat ik aan zoveel flauwekul als Break Out mijn geld spendeerde.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Tijdschriften die ik vroeger graag las

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten