Toen het donker werd van Simone van der Vlugt

toen het donker werd coverToen ik een hele tijd terug de omschrijving las van ‘Toen het donker werd’ zette ik het boek meteen op mijn wishlist. Ik was erg nieuwsgierig en had goede verwachtingen! Het leek me een beklemmende thriller en dat was het ook.

Stel je voor… een normaal gezin, een onbezonnen puber en een vader die hem uit de problemen wil helpen. Menno Riebeek is getrouwd met Sascha en samen hebben ze een zoon: Luuk. Menno heeft een transportbedrijf. Menno helpt Luuk om zijn gokschulden af te betalen, maar dat lijkt het begin van het einde te zijn…

De grens naar de onderwereld lijkt groot, maar is in wezen flinterdun. Als Menno bij zijn advocaat de kans krijgt om af te rekenen met schulden en schuldeisers, pakt hij deze kans. Zijn advocaat kent veel mensen uit de onderwereld en hij heeft mooie beloftes. Helaas stapelen de problemen en zorgen zich steeds meer op en lijkt Menno steeds verder vast te zitten in de criminele wereld. Dit heeft echter ook gevolgen voor de andere gezinsleden.

Sascha voelt dat haar man dingen achterhoudt, op een dag is zij zelf het slachtoffer van een vreemd ongeluk en verliest ze haar zicht. Overal waar de familie Riebeek zich ophoudt duikt er dreiging en gevaar op en werkelijk iedereen lijkt een dubbele agenda te hebben.

Ik vond ‘Toen het donker werd’ een zeer beklemmende thriller. Simone van der Vlugt schrijft ijzersterk en liet geen moment de spanning ontglippen. Er is actie, er is bedreiging, er is onderhuidse spanning en er is vooral angst en machteloosheid. Misschien is het spannendste element nog wel dat een normaal gezin dit allemaal overkomt. Dat die grens zo dun is, dat we dat bijna niet beseffen hoe gemakkelijk je op een verkeerd spoor kunt raken en hoe snel je ongewild een marionet wordt van een criminele organisatie.

Door de korte hoofdstukken en de hoge spanning vloog ik door dit boek heen. Simone laat de lezer meekijken via Menno, maar ook via Sascha. De passages over haar blindheid zijn beklemmend om te lezen. Plotseling niet meer kunnen zien. Dus ook niet kunnen zien of iemand rond je huis loopt en de machteloosheid en hulpeloosheid als je even een minuutje achtergelaten wordt op de openbare weg. Simpelweg niet weten hoe laat het is en hoe lang iets al duurt. Heel frustrerend en vooral beklemmend als er een wolk van dreiging boven je leven hangt. Ik vond het ook heel leerzaam dat Simone van der Vlugt speciale apps aandacht gaf en uitleg gaf over sprekende wekkers/klokken. Bijzonder dat hier ook wat extra aandacht voor was zonder af te leiden van het verhaal.

Ik ben volledig verrast door deze thriller en een paar keer was ik toch even op het verkeerde been gezet. Wel had ik af en toe vermoedens bij bepaalde personages en soms klopte die vermoedens ook wel, maar dan zat er toch nog een verrassend addertje onder het gras om het toch nog wat onvoorspelbaar te houden.Ik vond het einde frustrerend, maar dat vond hoofdpersonage Sascha waarschijnlijk ook… ‘Oh… nee!!!’ dacht ik toen nog.

Ik heb nog lang nagedacht over bepaalde elementen uit deze thriller. Hoe weet je nu of mensen een dubbele agenda hebben, of dat ze oprecht vriendelijk zijn? En wat ben ik dankbaar dat ik met mijn lenzen superscherp kan zien. Goed zicht is waardevol. Wat lijkt het mij beklemmend en eng als mijn leven plotseling donker zou worden. ‘Toen het donker werd’ is wat mij betreft een aanrader!

 


1 reactie

Reageer op: Toen het donker werd van Simone van der Vlugt

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten