Toen ik je zag van Isa Hoes

toen ik je zag coverIk had wat recensie-boeken klaarliggen. Maar soms komt er dan een boek voorbij, waarbij je denkt: nu laat ik alles liggen, dit boek _moet_ gewoon eerst! Ik kocht het meteen en begon ’s avonds in bed in ‘Toen ik je zag’ van Isa Hoes. Het is uit en ik ben er stil van. En hoe kun je in vredesnaam een boek beoordelen waar zo eerlijk en oprecht is geschreven over iets wat werkelijk is gebeurd?

Isa vertelt openhartig over haar leven en dat van Antonie. Hoe ze elkaar leerde kennen en verliefd werden. Beide carrières worden uitvoerig besproken en ook hun privéleven wordt open op tafel gelegd.

De komst van zoon Merlijn en dochter Vlinder. Maar het meest indrukwekkende zijn toch wel de zenuwslopende depressie-buien van Antonie en hoe hij met Isa omgaat op die momenten. Een zenuwslopende tijd, met veel tranen, woede en soms onbegrip. Maar ook momenten van geluk, vakantie en moederliefde.

Ik heb bewondering voor Isa! Niet alleen voor wat ze de laatste jaren met Antonie heeft meegemaakt, maar ook omdat dat ze zoveel privé aangelegenheden zo respectvol heeft beschreven. Het is niet niks om alles wat er is gebeurd om in een boek op te tekenen, en dat de rest van Nederland mee gaat laten lezen hoe je leven is geweest. Daar heb ik respect voor!

Een indrukwekkende leeservaring dus, waar ik nog even vol van zit. Bijzonder boek. Bijzondere mensen!


10 reacties

 • 16 november, 2013 om 20:39
  claar zegt:

  een oprecht liefdevolle reactie voor een bewogen boek, mooi geschreven.

  Ikhartje(0) deze reactie

  claar Beantwoorden

 • 17 november, 2013 om 14:47
  Inge zegt:

  Ik heb het boek niet gelezen, en ik denk dat ik dat ook niet gaan doen. Ik begrijp niet zo goed waarom Isa Hoes ervoor kiest om dit persoonlijke verhaal te publiceren. Wat zouden er kinderen er later van vinden?

  Ikhartje(0) deze reactie

  Inge Beantwoorden

 • 17 november, 2013 om 15:54
  Leesdame zegt:

  @Inge
  Volgens mij om meerdere redenen. Één van die redenen was om met dit boek een beter beeld te geven over hoe het is om samen te leven met een partner die lijdt aan manische depressiviteit. Maar om het echt te begrijpen waarom ze heeft geschreven en om antwoord op je vraag te krijgen zou je misschien toch eens kunnen overwegen om het boek wel te lezen. Het is inderdaad vrij persoonlijk geschreven, maar ze weet ook precies wanneer ze iets weg moet laten uit het verhaal.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

 • 20 november, 2013 om 23:44
  Anonymous zegt:

  Ik zal nooit begrijpen waarom BN’rs hun lief en vooral hun leed met heel Nederland willen delen en daar vooral ook nog een commercieel tintje aan geven (ik denk hierbij ook aan Kluun en zijn openbare boetedoening, wat hem geen windeieren heeft gelegd). Het boek van Isa Hoes staat direct al op nummer 1 in de bestsellerlijst, wat lijkt op ramptoerisme maar dan in boekenland. Waarom denken BN’rs überhaupt dat wij dit allemaal van ze willen weten? Rouw in stilte en schrijf het voor jezelf en intimi op, als je hier behoefte aan hebt. Commercieel gewin over de dood van een ander, ik vind het echt onkies. Maar dit is mijn persoonlijke mening. Maria Wessels

  Ikhartje(0) deze reactie

  Anonymous Beantwoorden

  • 21 november, 2013 om 15:23
   Anonymous zegt:

   Sorry maar je hebt duidelijk niet begrepen wat Isa verteld in dit boek. Niet haar rouw of commercieel gewin, maar het leven met een man die bipolaire (manisch depressief) is staat centraal. En waarom? Omdat er veel te weinig bekend is over het leven met een partner die deze ziekte heeft. Het wordt liever weggestopt.

   Ik ben zelf bipolair en herkende voor het eerst sinds mijn diagnose 11 jaar geleden mijn verhaal terug in een andere bipolaire stoornis persoon. En daar ben ik isa dankbaar voor.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Anonymous Beantwoorden

 • 21 november, 2013 om 11:59
  Liesbeth Hermans zegt:

  Naar mijn bescheiden mening heeft Isa dit boek geschreven omdat er nog altijd een taboe rond “manische depressiviteit” heerst en om aandacht te vragen voor de partner van deze ” zieken”. Veel mensen herkennen zich in dit boek en voelen zich daardoor beter gesteund en begrepen. Ik zou eens naar de positieve reacties kijken van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt of meemaken op haar fb-site. Tenslotte je hoeft het boek niet te kopen of te lezen er is niemand die je dwingt. Ik zal dat zeker wel doen !

  Ikhartje(0) deze reactie

  Liesbeth Hermans Beantwoorden

 • 21 november, 2013 om 14:25
  conny lucey zegt:

  Een, jij noemt het lief en leed, mw/hr anoniem, verhaal waar een groot verdriet achter schuilt dat wordt geschreven door iemand die anoniem is wordt wel met respect gelezen, maar iemand die bekend is bij een groot publiek zou zijn pijn niet van zich af mogen schrijven of delen?
  Ik heb het boek nog niet gelezen, maar zal dit zeker gaan doen.

  Ikhartje(0) deze reactie

  conny lucey Beantwoorden

 • 21 november, 2013 om 22:05
  Leesdame zegt:

  Wat veel reacties. Ik denk dat het wat betreft de verkoop wel meespeelt dat een bekende Nederlander het boek heeft geschreven. Een stukje nieuwsgierigheid speelt natuurlijk mee. Maar ik heb ook begrepen dat er talloze mensen zijn die zich herkennen in dit boek. En om nog even terug te komen op het feit dat het boek van een bekende Nederlander is: ook bekende Nederlanders zijn mensen met gevoel. Het zijn geen poppen.

  Beste Maria, ik deel je mening niet, maar ik vond je reactie zeker interessant om te lezen en om de andere kant eens te horen. Je bent welkom om dat hier te schrijven! Verschillende meningen maken een discussie juist interessant.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

 • 23 november, 2013 om 19:59
  Anonymous zegt:

  Dankjewel, Leesdame. Het was niet mijn bedoeling om de lezers hier te kwetsen. Zelf denk ik dat BN’rs misschien makkelijker en sneller de publiciteit opzoeken om hun persoonlijke verhaal te doen (omdat ze dit ook in hun dagelijkse leven en werken gewend zijn?) Maar ik snap het gevoel gewoon niet om je privésores met de rest van de wereld te willen delen. Zelf heb ik ook een ziekte, ik zeg liever niet welke, gelukkig niet levensbedreigend maar wel heel lastig. Maar het zou bij mij niet opkomen om een boek van een bekende BN’r met toevallig ook deze ziekte te kopen en daar steun uit te halen. Waarom zou ik? Ondersteuning vind ik bij deskundigen, de patiëntenvereniging en uiteraard mijn familie en vrienden. Zelf weet ik niet waarom Isa Hoes dit boek heeft geschreven, het kan ook een vorm van zelftherapie zijn om je verhaal op te schrijven. Dat gevoel ken ik zelf wel. Maar dat kun je ook privé en ‘onder ons’ houden. Er zijn mij te veel BN’rs die een boek uitgeven en graag over zichzelf verhalen, of hun eigen tijdschrift uitgeven. Ik zit daar niet op te wachten en zal het inderdaad nooit kopen. Het is ook zeker geen aanval op Isa Hoes, ik vind het uitermate triest wat haar is overkomen, maar waarom moet ze dit met heel Nederland delen? Groet, Maria Wessels

  Ikhartje(0) deze reactie

  Anonymous Beantwoorden

 • 23 november, 2013 om 22:00
  Leesdame zegt:

  Dank voor je heldere uitleg Maria…

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Toen ik je zag van Isa Hoes

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten