Tot waar we kijken kunnen van Inge van der Krabben

Tot waar we kijken kunnen coverDit boek met dit lieve konijn op de kaft heeft me geraakt! Het konijn speelt ook een rol in ‘Tot waar we kijken kunnen’. Een literaire roman, waarin een moeder-dochterrelatie centraal staat.

Janne woont op zichzelf en heeft een goede baan, maar maakt geen kans op promotie. Het zorgt ervoor dat ze in een burn-out terechtkomt. De moeder van Janne (Dina) blijkt ernstig ziek te zijn, maar weigert elke behandeling. Wel heeft ze nog wat doelen te behalen, zoals meedoen aan Holland’s got talent. Dina doet het altijd verkeerd in de ogen van Janne. Is er nog tijd voor een goed gesprek?

Denk voor jezelf en niet voor een ander!
‘Tot waar we kijken kunnen’ draait om verwachtingen. Janne verwacht van alles van haar moeder, maar het blijft botsen. Dina beslist graag voor anderen en daardoor blijft het ook graag botsen. Eigenlijk lijken dochter en moeder vrij veel op elkaar, maar dat hebben ze nog niet zo door. Ook Janne heeft er namelijk een handje van om graag te beslissen voor anderen. Waarop de schrijfster meteen een goed advies tussen de regels verstopt: beslis voor jezelf en denk niet voor een ander!

Moeder Dina is ziek, maar lijkt haar hoofd nog even in het zand te stoppen. Één van haar doelen is meedoen aan Holland’s got talent en meteen bij het begin zitten we dan ook in het publiek van deze talentenjacht.

Janne komt vanwege haar burn-out terecht in een re-integratietraject en krijgt daarnaast ook behandelingen van de ietwat zweverige Monica om uit haar burn-out te komen. Janne kan niet zo goed van zichzelf afpraten. Dat blijkt maar weer als moeder Dina met een nieuwe kapstok komt, terwijl Janne haar eigen kapstok (in de vorm van een golf) veel mooier vindt. Ook lijkt Dina Janne op een verstikkende manier te beschermen, zo stuurt Dina Janne een kaart met Valentijnsdag. Waarop de volgende les tussen de regels door tevoorschijn komt: goede bedoelingen kunnen ook averechts werken.

Heftig en ingetogen
Inge van der Krabben heeft een heftig verhaal verweven met lichte humor en mooie passages om over na te denken. De schrijfstijl leest prettig en vlot, maar stemt wel steeds tot nadenken. De moeder-dochterrelatie is zorgvuldig uitgewerkt en voor allebei de personages valt wat te zeggen. Je zou als lezer willen schreeuwen dat Janne en Dina eens naar elkaar moeten luisteren…

Je voelt de wanhoop van Janne als haar vriendin dingen voor haar invult. Je voelt de pijn als Dina kostte wat het kost haar doel wil behalen. Maar je voelt ook de bewondering als Janne eindelijk eens van zichzelf laat horen.

Het verhaal heeft me geraakt… Vooral het aspect van verkeerde verwachtingen en beslissingen die door een ander voor jou gemaakt worden… En laten we eerlijk zijn… hoe vaak doen we dit niet (per ongeluk) zelf bij een ander? ‘Tot waar we kijken kunnen’ is een mooi en ingetogen verhaal, met een glimlach en zelfs bijna een traan. Janne is een mooi mens en Dina is een moeder die op haar manier écht van haar kinderen houdt.

 


Reageer op: Tot waar we kijken kunnen van Inge van der Krabben

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten