Up van Myrthe van der Meer

up coverMyrthe van der Meer  is voor mij geen onbekende auteur. Al eerder las ik ‘PAAZ’ van haar. Nu is het vervolg uit: ‘Up’. Het is net als haar debuut gedeeltelijk autobiografisch en gedeeltelijk fictief.

Het gaat goed met Emma, heel goed. Het zonnetje schijnt in haar leven en het kan niet beter, zegt ze zelf. Ze verwacht dan ook een geslaagd laatste gesprek met haar psychiater. Maar haar psychiater is er niet en zij wordt vervangen. Deze psychiater besluit Emma meteen op te nemen op de PAAZ, waar Emma in eerste instantie niets van begrijpt… Is dit een misverstand?!

Emma ontmoet daar weer oude bekende in de verpleging en nieuwe patiënten op de afdeling. Ze komt op de open afdeling, maar vraagt zich af waarom. Emma gedraagt zich erg normaal en verwacht eind van de week weer thuis te zijn. Daarnaast bemoeit ze zich graag met het rooster en met haar mede patiënten.

Maar gaat het echt zo goed met Emma? Langzaam komen we erachter dat de psychiater haar niet voor niets liet opnemen. Na gesprekjes met hem komt ze erachter dat ze manisch depressief is. Een nieuwe diagnose, bam… met nieuwe medicijnen en vervelende bijwerkingen. Emma’s verblijf op de PAAZ is dan ook niet voor een paar daagjes.

Ik vind de stijl van Myrthe van der Meer heerlijk om te lezen. Scherp, vol zelfspot, maar ook serieus en somber. Alle emoties komen voorbij, net zoals bij Emma zelf. Van het ene moment is ze uitermate vrolijk, tot momenten dat ze in een compleet dal zit. Soms vroeg ik me ook af of ze niet beter naar huis kon, of de PAAZ wel goed was. Het is ook verwarrend, de bijwerkingen van de medicijnen zorgen er soms voor dat ze nog verder van huis is dan toen ze deze medicijnen niet slikte. Toch was deze opname voor Emma niet voor niets. Je komt er als lezer dan ook gauw achter wat het verschil is tussen waan en werkelijkheid.

Myrthe van der Meer put uit eigen ervaringen. Zij is Emma, of Emma vertegenwoordigd haar, zo zou je ook kunnen zeggen. Ze vermengt fictie met werkelijkheid. Zo zijn de familie personages fictief en ook de patiënten op de PAAZ verzonnen. Ook speelde in werkelijkheid niet alles op de PAAZ, maar in ‘Up’ laat ze die situaties wel samenvloeien met de opname van Emma op de PAAZ. In het nawoord legt ze dat ook uit.

Wat ik interessant vind is het inkijkje in het leven op de PAAZ. Natuurlijk hebben we allemaal onze aannames en vooroordelen, maar dat lijkt toch wel mee te vallen. Zo zit niet iedereen platgespoten in een isoleercel. Op de open afdeling mag je gewoon op je laptop, je mag bellen, televisiekijken en als het goed met je gaat mag je ook gewoon de afdeling af. Zo werkt Emma aan een manuscript tijdens haar verblijf op de PAAZ.

Het laatste kwart vond ik wat taaier lezen. Sommige personages vond ik helemaal niet zo interessant, zoals Michiel en Beatrice. Na een tijdje had ik het ook wel een beetje gehad met die PAAZ afdeling en Emma kennelijk ook. Zo waren we op het eind samen blij. Myrthe heeft een mooi en open verhaal geschreven, met interessante psychische inkijkjes in het leven van een manisch depressieve vrouw.


1 reactie

  • 25 maart, 2015 om 14:04
    Jantine zegt:

    Ik hoop dat ze het boek snel hebben bij de bieb, hij staat in ieder geval al een tijdje voor me gereseveerd 🙂 Ik ben erg benieuwd hoe ik het ga vinden! Dank je voor je recensie …

    Ikhartje(1) deze reactie

    Jantine Beantwoorden

Reageer op: Up van Myrthe van der Meer

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten